用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 華德學校 2012-2013華德學校報到區(舊上午)
go

2012-2013華德學校報到區(舊上午) [複製鏈接]

0    0    0    0

今天收左(叩門), 校長話校網好j 是 net 41 or 34

引用:今天收左(叩門),+校長話校網好j+是+net+4

原帖由 Chuchuling123 於 12-06-12 發表
今天收左(叩門), 校長話校網好j 是 net 41 or 34
要住近些行番學嗎? 我有一九龍城物業出租. 這PM.

回復 momomo0303 的帖子

請問你係自行備取生or統一派位or叩門入華德?

你們好!我仔仔上星期叩門入到
你們對入到華德有咩感覺?原本我幾滿意,後來因我看論壇中多說華德是二線,仲要排九官、基華同天主教華德後面,現在有少少擔心
但聽講以前有不少畢業生是升讀喇沙書院架喎~

786 發表於 12-6-15 06:00
要住近些行番學嗎? 我有一九龍城物業出租. 這PM.
我有興趣,pls PM me

回復 娜娜媽媽 的帖子

唔好擔心!
所謂九龍城二線,主要係九龍城有喇沙.瑪利諾等名校,
呢間學校ge二線,比起他區ge一線都唔會相差幾多ga!

至於比九官.基華.九龍塘天主教華德......排位更後,
其實純粹個人喜愛吧!

像我身邊ge"九龍城友"....
多數係以兩間華德排頭,基華同九官排後,
4間都係41網所謂ge二線.......
大家都係津.官校......相差不遠!!!

華德....係一間好學校!!!放心!

回復 CKAU06 的帖子

想請問課程是否很淺 ?
剛收到書本覺得比其他津貼小學為淺, 有點擔心

回復 MB媽咪 的帖子

好淺??
我記得佢地話教快半年ga!

其實小一上學期都係重溫k3的課程,
你同其他津校比較課本時覺得淺左d,
我又唔知道呀!

咁你覺得邊d課本稍為淺左d?
同邊本區ge津小比較?

等我有時間問下d朋友仔!
睇下佢知唔知道!

但身邊升小一ge朋友仔......
好似好多都未安排買書,
所以可能會遲d先有機會覆你la.

或者你可以去佢地ge facebook問下,
佢地响裡面讀緊ge,
一定會更清楚!

唔咳你,

我是同
TUEN MUN
的一間津小比較, 呢間小學係我朋友個囝讀緊, 他現在讀小二了

我見他們小一的英文課本已開始教GAMMAR, 中文教重組句子和做句,

所以比較起華德的課本好像淺了些.

回復 MB媽咪 的帖子

數學教快半個學期,淨係小一份校本補充已經唔容易,測考總有挑戰題 (類似奧數)。
英文小一會較淺,但英文補充用新加坡的SAP,另有phonics, composition (net教)etc. worksheets‧小二下學期毎課另用校本補充教和做。
中文其實有好多額外教的都不在書。

我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

回復 foster_ma 的帖子

Thank you

想請問中文是用普通話教嗎?

回復 MB媽咪 的帖子

是,另有普通話課。可以的話,襯暑假聽多D普通話。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

多謝你的回覆!現在安心多了~

我仔仔幼稚園的教英文數,而且英文科和數學科都教到小一程度(跟親戚另一英小的小一課本比較)。
現在見到華德用中文教數,反而我擔心仔仔不適應呢!

have driver say ok but need 5 more student 美孚,青麗苑,昇悅居,宇晴軒,泓景臺 to 新/舊華德小學(聯合道), if interest pls pm, thx....

回復 yantochan 的帖子

在荃灣上車, 能否安排嗎 ?

我都黎報到^.^
請問你哋有冇報學學校嘅弦樂班 / 敲擊樂班 / 中國書畫班?

我都報到

本人想以折扣價放華德學校2012-2013小一之全新校服及全部全新書本,請與本人聯絡.

其實所有課程都跟教统指引,只是不同出版社將内容先后排放不同,所以對課本·難
學校自制嘅教材绝對唔算淺,放心!
如果同喇沙,瑪利諾比,會列入二线,如與其他区比,應入一线!
至於排位,華德绝不遜於其他三間;新華德近年有新校舍,增加不少人氣!
‹ 上一主題|下一主題