用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道留位費超貴
go

真道留位費超貴 [複製鏈接]

要2300蚊,重要3日內決定, 真係要諗清楚,唔知真道定GT好D?
   0    0    0    0

If you really like the school, 2.3K is not expensive.  Even you treat this as a rubber ring, I think a rubber ring with 6 years of service quality assurance, is a value deal to me.

有心去讀就OK, 不過我地都好大機會keep GT, 放棄 Logos, 都有 些可惜, 因為 我個人好喜歡Logos, 本是TKO 3 間的首選,  中學又有IB選, 可只是今年風險比較大 (唔知新校長幾時到同行咩policy... 唉, ) , 希望同識的家長再談一下再 final.   

原帖由 peggyandpaul 於 11-11-25 16:36 發表
要2300蚊,重要3日內決定, 真係要諗清楚,唔知真道定GT好D?

係好快有 E-mail, 唔知其它人, 因為好多識的人冇去到..

原帖由 carnationBB 於 11-11-25 18:06 發表
請問2ND IN 完後幾時通知收?  係咪有2nd in 就9成會收?

Dele

我哋都係煩梗去唔去註冊留位, 因為DBS都入咗2nd interview, 但要下月中先有結果, 真頭痛^^

真道收一個月學費做留位費, 係等大家諗清楚至決定, 如果係咁易收幾百, 好多人會唔志在, HOLD住哂D位至算, 咁對其他等緊嘅小朋友好唔公平, 大家諗清楚至決定, 唔使"SIDE"咗D錢又唔使阻住等緊嘅同學仔

我不知幾恨去交錢啊。 2ND  IN 之後  冇動靜了。唯有等,等,等。

回復 7# carnationBB 的帖子

昨日早上in,下午收到取錄email。

如果buy真道教學理念,根本唔會介意俾2300留位費。再講,2300係用嚟扣九月學費,根本唔會吞咗你,咁你仲想點。

據知情人士透露,真道已經展開遴選新校長工作,有20多位candidates,預計來年二月左右會有結果。不過,由於真道已有十年根基,加上幾千位家長支持,真道獨特教學理念不會因校長轉變而有多大改變。

所以,識貨嘅,自然會揀真道。

回復 10# tmr 的帖子

如果吾計宗教, 我會要優才.
但因為我同老公都是基督徒,所以一定會要真道.
我都想問, 係吾係如果要左真道, 優才個位是會立刻被取消.

如果吾計宗教, 我會要優才.
但因為我同老公都是基督徒,所以一定會要真道.
我都想問, 係吾係如果要左真道, 優才個位是會立刻被取消.

carnationBB,
好大機會讀,你說得對,最重要是認同學校理念,孩子的性格與學校的教學模式是否相配.....

原帖由 carnationBB 於 11-11-26 14:23 發表
咁你讀唔讀?  我個朋友話佢兩個女女讀得好好, 不過最緊要你BUY學校個理念!

回復 14# monreve888 的帖子

我哋同你一樣都係有優才的conditional offer, 都對真道的信中以下一句所有 :

獲本校取錄的學生,如果曾在其他津貼、直資或私立小學註冊留位,卻仍有意入讀本校,請與收生組聯絡,查詢有關改變選擇的手續。

但我見亞仔個同學仔媽咪話佢現在同時hold住真道同福附。不過如果諗清楚,就費事hold咁多位,一來"side"錢,二來可以留機會給正在等待的朋友!

原帖由 樂樂樂 於 11-11-27 20:12 發表
我哋同你一樣都係有優才的conditional offer, 都對真道的信中以下一句所有 :

獲本校取錄的學生,如果曾在其他津貼、直資或私立小學註冊留位,卻仍有意入讀本校,請與收生組聯絡,查詢有關改變選擇的手 ...

去考之前應該已瞭解真道的教學理念, 其實同其他學校都幾唔同. 其實我都喜歡真道, 只係我太討厭呀前校長所以無報, 如果佢早幾個月走我一定會報! (因為之前估佢無咩事應該會做到退休) 家下都唔知幾後悔!
真道都有咁多年, 我相信學校會請到適合人選做校長, 如果係buy學校個理念, 反而唔太擔心喎!

我小女播道已收, 真道上星期五call我2nd interview, 唔知去唔去好? 真道、播道, 大家会點揀?

你跟我上年一樣, 播道vs真道, 最後選擇了真道, 原因是課程真道較吸引, 其實兩所學校類別風格很不同, 想清楚你要那樣的, 就有答案了

原帖由 yingval 於 11-11-27 23:54 發表
我小女播道已收, 真道上星期五call我2nd interview, 唔知去唔去好? 真道、播道, 大家会點揀?
‹ 上一主題|下一主題