用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 咁樣係咪自閉呀, 請幫幫忙!
go

咁樣係咪自閉呀, 請幫幫忙! [複製鏈接]

朋友個囡2歲1個月識講識認英文A-Z, 識講數字1-20, 看經常看的VIDEO時, 會記得故事情節 (卡通人物未做動作時, 朋友個囡已會先把動作做出來).  記憶力好像不錯.
小朋友身體動作敏捷, 體格是很好的.

但是, 小朋友卻不會:
- 與人有眼神接觸.  有的話, 都只是望一望便迴避我們的目光.  叫他名字, 她也不會理睬你或只是望你一眼  
- 不玩模仿的遊戲, 不玩互動遊戲
- 除了A-Z, 1-20, 或某些影片當看的字外, 很少說話.  只說單字, 不會說句子
- 專注力不足 (除了看VIDEO會集中精神)

可否給點意見?
   0    0    0    0

叫你朋友返健康院Check咗先,又或者叫健康院轉介去CAC做評估;不過可能要等半年先有結果。如果要快就搵私人評估。唔好再等...

醒目開學勳章

係唔係自閉, 要由做評估先知

叫佢搵母嬰健康院做轉介 或 去私人機構做

應該盡快做個評估

都係要做返個專業o既評估先知道係唔係..

我個女都係咁, 健康院話佢有自閉特徵, 都去咗智力中心, 不過未係評估, 只係收集資料, 大概半年先有評估, 果時就會見專家。但係我以家就無比咁多VIDEO佢睇, 唔好架...佢睇得多對身邊周圍的事物都無興趣, 我以家就多咗同佢講嘢, 多咗出街, 去多咗公園, 等佢同其他小朋友玩, 佢真係多咗望人, 以家識同人講早晨, 不過就唔係次次都得...加油﹗

我個仔係俾VIDEO浸大, 攪成咁我都好大有責任

老實講以前我地邊個唔係電視機浸大架?

又唔見我地自閉,唔好太自責。

不過我絕對唔係支持睇vedio/TV,佢地比一般小朋友更迷vedio,甚至會因為無得睇而發脾氣,所以真係要小心節制。

原帖由 why-me 於 11-12-3 17:32 發表
我個仔係俾VIDEO浸大, 攪成咁我都好大有責任

同我仔之前一樣.應該盡快做個評估
annie ;-)

She can go to private doctor, or private institution for assessment quickly.
‹ 上一主題|下一主題