用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 較特別的考慮
go

較特別的考慮 [複製鏈接]

因為一D關係(是正當的),應該可以入到一間多數人心儀既中小學。

揀幼稚園時,點考慮好呢?開始谷?輕鬆D?邊間適合小朋友。

下面呢幾間大家點排,因為唔使考慮一條龍,所以有幾間有龍(但其實幼稚園質素並非真正標青)的不打算考慮。

根德園
St Cat
HKPS
創價
劍鳴
又一村
迦南/啟思
   0    0    0    0

邊一間多數人心儀既中小學?

如果你果間心儀又入硬的中小學, 係傳統名小學, 即係要力谷的幼稚園好D啦.  

因為如果你小朋友先讀開心幼稚園, 再入谷的小學, 佢心理&學術上未必準備好喎. 到時, 佢可能會讀得唔開心.  其實好多所謂力谷的幼稚園, 小朋友都讀得好開心的, 放心.

原帖由 cowind 於 11-11-24 23:29 發表
因為一D關係(是正當的),應該可以入到一間多數人心儀既中小學。

下面呢幾間大家點排,因為唔使考慮一條龍,所以有幾間有龍(但其實幼稚園質素並非真正標青)的不打算考慮 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁好睇嗰間學校有幾深,有幾多功課
如果係多功課嘅學校,可以考慮KV/KM
恐龍家

回復 1# cowind 的帖子

恭喜你的小朋友可以入到一間很多人心儀的小學!既然小朋友一定入到,你應該好熟悉呢間小學,係你個LIST度順應小學的要求,揀一間最近你屋企的學校,咁小朋友唔係坐校巴、學習程度同小學相近,第時可能適應得好D。

大曳人:
KM 都係多功課架???
KM 谷過 SC??
請指教

有小學及中學實收就太好啦, 3年後唔駛再戰鬥過...因為大人同小朋友都好辛苦。

而幼稚園都應該睇你小朋友性格,有老師同我分析過,如果小朋友係文靜,可以揀活動學校,如果好動就揀傳統學校。我小朋友好動,不過上堂時肯坐定定,所以老師建議我揀傳統學校,上小學較易適應。

原帖由 cowind 於 11-11-24 23:29 發表

下面呢幾間大家點排,因為唔使考慮一條龍,所以有幾間有龍(但其實幼稚園質素並非真正標青)的不打算考慮 ...

因為係舊校生+有宗教而高分(e.g. LS/MK?)

如果有呢啲家長.....小心到個B入小學時個system有變.....

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 joeytwm 於 11-11-25 09:54 發表
大曳人:
KM 都係多功課架???
KM 谷過 SC??
請指教

KM功課量比KV多少少架,點都谷過SC
如果你嗰個係仔,如果你要入嘅係LS
咁揀KM啦~ 有說好多old boy都鍾意俾d仔讀,因為LS以前個校長係KM嘅校監
但無輪如何,容易入LS嘅家長係鍾意揀KM嘅,你睇KM年年都有10%畢業生入LS就知啦!即係差唔多LS嘅半班!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hangyodon 於 11-11-25 10:40 發表
因為係舊校生+有宗教而高分(e.g. LS/MK?)

如果有呢啲家長.....小心到個B入小學時個system有變.....

我地能夠做到嘅,都係睇住e+個玩法去預備
到時轉嘅先算啦!
恐龍家

回復 9# 小曳人 的帖子

請問KM 係咪有NET, Phonics 及每日都有Putonghua?  If yes, it is much better than KV and similar to HKPS?  Many thanks for your advice please.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Happy2009 於 11-11-25 18:08 發表
請問KM 係咪有NET, Phonics 及每日都有Putonghua?  If yes, it is much better than KV and similar to HKPS?  Many thanks for your advice please.

日日有NET,一星期兩堂PTH (am 班) or PTH+NET班主任 (pm 班 fr K2)

KM教學方向同hkps有d唔同, hkps較重視閱讀/presentation
恐龍家

好多謝大家既意見。
我講既中小學係DXS。
好似講來講去,多數人都覺得KV, KM較谷功課。不過我又貪SC, HKPS好似英文好D。
依家觀察我個B好似學習能力都OK,上堂學得野少反而唔專心。所以本來想俾佢輕鬆咁讀,變左考慮係咪應該送去谷多D既仲o岩。

Many thanks.  If SC's Eng/Putonghua, Munsang's Eng/Putonghua, CPSK and KM, how would you compare please?

原帖由 小曳人 於 11-11-25 22:38 發表

日日有NET,一星期兩堂PTH (am 班) or PTH+NET班主任 (pm 班 fr K2)

KM教學方向同hkps有d唔同, hkps較重視閱讀/presentation

想請教。。。成日聽人講d KG派得好。。。
經我了解小一收生程序後(有機會理解錯,如有錯漏請更正我)。。。其實除考直資OR私立小一外。。。其實讀哪間KG不會直接影響小一o既stage 1 or stage 2 分配。。。
因為stage 1 o既計分方法關乎世襲及宗教,唔睇成績亦唔interview。。。stage 2 就關乎居住地區都係唔關成績事~到叩門先睇小朋友能力及成績。。。
甘d KG出o既升學數字就好似變到唔係佢地工勞禾,對嗎?

其實我今年都報左4間比較多人選擇的KG打算碰碰運氣。
成日發夢間間收會點排。。。
SC, KM, HKPS, LH
爸爸對SC情有獨鍾。。。
我就成日聽KM派得好。。。(爸爸對依間冇乜好感)

講真,4間野,位又少,是但一間收我0912細B我都已經開心C。。。不過總想幫佢鋪定上小一好o既路o既。。。 唔知我對小一分配有冇理解錯呢?

回復 1# hayee 的帖子

0912不如鋪定條路REPEAT做大大仔啦.讀多一年,前面條路好行好多.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Happy2009 於 11-11-26 02:02 發表
Many thanks.  If SC's Eng/Putonghua, Munsang's Eng/Putonghua, CPSK and KM, how would you compare please?

咁你最好每間睇睇再分釋
我唔太清楚ms同cpsk, 只可以講,如果你target傳統小學多功課,km
如果你鍾情民小,咁讀民幼會大d機會直上
sc考學校會較有小學嘅kg穩陣d,返得又開心d

好睇你要乜
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hayee 於 11-11-26 02:16 發表
想請教。。。成日聽人講d KG派得好。。。
經我了解小一收生程序後(有機會理解錯,如有錯漏請更正我)。。。其實除考直資OR私立小一外。。。其實讀哪間KG不會直接影響小一o既stage 1 or stage 2 分配。。。
因為stage 1 o ...

你無錯架!
恐龍家

SC 同 HKPS都係英文好D,咁呢兩間既分別係?

如果係DxS, 梗係要英文好啦.
DxS以我所知無LS果D咁谷, 著重presentation+思考.
‹ 上一主題|下一主題