用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘金巴倫道迦南N班收生準則
樓主: JMK
go

九龍塘金巴倫道迦南N班收生準則 [複製鏈接]

我見bk幼稚園forum中(越來越討厭面試),有現在讀緊金巴倫道pn家長有吾太好評語,大家吾好再覺得吾低啦,校長黑口黑面喎!!!!

原帖由 cclemon2009 於 11-11-25 13:13 發表
我見bk幼稚園forum中(越來越討厭面試),有現在讀緊金巴倫道pn家長有吾太好評語,大家吾好再覺得吾低啦,校長黑口黑面喎!!!!

唔係呀,那個post是講黃埔那間,不是金巴倫道!

開頭黃埔,第二頁最尾有人(sumaggie101)樓主開始講金巴倫道,第三頁這樓主再講

原帖由 cclemon2009 於 11-11-25 13:37 發表
開頭黃埔,第二頁最尾有人(sumaggie101)樓主開始講金巴倫道,第三頁這樓主再講

我再去那個topic看都唔見有人講金巴倫道迦南有的什麼唔好,只係 himuimui 提過小朋友讀金巴倫道迦南去廁所唔適應,沒有任何唔好的評語,而其他人則一直都是講黃埔迦南。

醒目開學勳章

正想去交留位費添.  which post?

原帖由 cclemon2009 於 11-11-25 05:13 發表

我係爸爸, in KLT 啓思及迦南都係我陪囡囡入去. 啓思waiting, 迦南pm offer (我地唔係有錢人&專業人士, 住舊私人屋苑at 新界)

比較2次囡囡既表現, 其實差不多!

啓思--不太懂得把圖形放到適當位置, 老師同囡囡玩手偶公仔佢唔鍾意

迦南--唔識配對顏色, 蜜蜂玩具唔鍾意!

但in啓思, 因為第一次面試, 我見囡囡唔識放圖形,我不停提佢, 事後我檢討返, 1個歲幾既小朋友, 唔識放哂係正常不過, 點解要插手? 到in迦南, 佢唔識配對顏色, 我全程只係陪住佢, 無提佢, 但就有pm offer!

我信不同老師會對某D小朋友有偏好, 但都相信一定有某D準則, 小朋友既表現一定唔會係唯一因素..玩得呢個game就要接受規則, 但都要檢討自己

見到D post話小朋友呆呆滯滯就收既家長, 唔知妳係咩心態啦, 但妳小朋友那麼活潑可愛, 實有學校收, 唔使勞氣啦!

總之妳選學校, 學校選妳, 只需做好自己, 祝大家好運, 加油!!

提出1個point俾大家討論, 1歲幾識哂生果呀, A-Z....同開學後上學才識在老師眼中分別大嗎? 會唔會interview真係睇家長同小朋友相處, 什至主要真係睇家長表現呢? 因為大家都知身教係好重要的, 而呢樣學校係無得教的!

agree that interview is quite important how parent do.

唔好意思, 我係路過入黎看看既媽咪。我既囡囡考咗三間 KG 都係 waiting list, 係失望之時我反省自己點解要失望, 原來唔係小朋友既問題, 係我既期望太高。我有近似哩位爸爸既想法, 其實1.5歲既小朋友做唔到老師要求係好正常, 只係大人對現在既教育制度及遊戲規則太過反應敏感而己。

大家一起放鬆啲, 哩間學校唔收, 只代表小朋友唔適合哩間幼稚園。就算比佢讀到, 佢又點會快樂地學習? 我要對囡囡有信心, 總有一間適合佢既 KG 會收佢。

共勉之。

原帖由 donald911 於 11-11-26 13:35 發表
我係爸爸, in KLT 啓思及迦南都係我陪囡囡入去. 啓思waiting, 迦南pm offer (我地唔係有錢人&專業人士, 住舊私人屋苑at 新界)

比較2次囡囡既表現, 其實差不多!

啓思--不太懂得把圖形放到適當位置, 老師同囡囡玩手 ...

我呀B係1月的大B,都做足所有野,有笑,有BYE,也是WAITING LIST,無語!

不停想會否入信的老師弄錯了什麼?算啦,反正這間只是BACK UP,收了都未必交留位費。

我仔2月B,我第一次IN藍田啟思.因為第一次IN咩都唔識,睇B仔做...好多都做唔到..我有提佢..LAST都做唔到,IN IN下走來走去,老師由佢玩,之後佢跟我個仔玩左 咁就收左PM..之後我IN 藍田加南.我呀仔IN得超好...因為我同佢特訓過..一入去老師拉{椅子}叫我地坐,我個仔出奇地幫我拉叫"媽媽"拍下(椅子)叫我坐..因為我全程提佢之後做到晒全部指示...我仲讚佢叻,老師問佢平日玩咩..我想答爆旋駝螺..我諗左一下後...我作左唱歌..........之後我好緊張.....可能老睇得出...(唔慣作野)....就咁waiting list左....一日都係我唔好害左呀仔...早知答爆旋駝螺

咁啱見到個post入嚟分享下...

我係ft媽媽小朋友正係該校讀pn班,舊年我都有in啟思仲係第一間in,當時我都自覺佢表現唔錯應該無問題。不過最後都係收到reject信,有d唔開心同嬲。到第二間in迦南前我同爸爸作自我檢討,都認為當日in啟思我太緊張成日幫佢代答加上我教小朋友時係用英文,所以老師用中文問問題時我都要同佢翻譯(啟思係母語教學)。結果都同意唔收係正路!

到in迦南時我嘗試放手俾佢自己試,當時佢未夠歲半而且唔識講野,老師問佢叫咩名都唔識只係識舉手反應(我拍手讚佢做得好),問佢顏色唔識我都無幫手只係坦白同老師講佢未識分顏色同講野。不過老師叫佢做佢都好肯試而且教佢做佢亦都有跟。到最後老師問我問題時都講左句ft媽媽自己教係會了解自己小朋友多d。

到一年後我回想先發現當日in迦南o既問題其實係要in k1小朋友先真正識答,所以家長們當時見到自己小朋友唔識係好正常。而in pn班時老師要睇o既係家長平日點同小朋友相處,有幾了解自己o既小朋友,反而小朋友當日做唔做到老師o既要求老師亦都心中有數。

每間學校收生標準唔同,有d要家長睇得好緊,有d希望家長放手,有d係母語,有d係重點用英文教...所以大家唔好再問我小朋友當時做到幾多幾多點解學校都唔收,反而係應該檢討一下當日自己o既表現適唔適合該校教育理念,為下一場面試做好準備!

btw,我地讀左金巴倫道迦南4個月,從我小朋友o既反應(成日主動唱老師教o既歌俾我地聽)﹑校內所做o既勞作﹑接放學時老師o既feedback,我同爸爸都覺得迦南老師係好有愛心﹑係一間好學校!

好同意,多謝你的分享!
我今年第一次帶女女interview都是in啟思,又係reject左,因為女女當日心情唔好,只顧自己玩,唔太理老師,我見狀便打定輸數,無積極鼓勵女女作答,只是問女女:「你點解唔答老師?你識架!」我是第一次帶佢面試,自己唔知自己在面試中擔當重要角色。之後的3個面試,都改由我先生帶她入去見,因為我知道先生的EQ高D,面對女女不合作的情況,他較懂處理。結果這3間的面試結果係兩間收了,一間等緊消息。

原帖由 b-ba-ma 於 11-11-27 15:58 發表
咁啱見到個post入嚟分享下...

我係ft媽媽小朋友正係該校讀pn班,舊年我都有in啟思仲係第一間in,當時我都自覺佢表現唔錯應該無問題。不過最後都係收到reject信,有d唔開心同嬲。到第二間in迦南前我同爸爸作自我檢討,都認為 ...

We also applied Creative Kln Tong and cannan Kln Tong.
Creative waiting list . Teacher ask what is this in Cantonese and my girl said "apple"" nana" in English.
Cannan am offer . Teacher ask what is this in English and my girl said "eyes, ears, mouth, nose, hair, head, teeth, red, ...in English.

My husband didn't help to answer in the interview at all.
Add oil and wish all can find "the one".

上年我個大仔考金巴倫迦南.....係大仔..除左COLOR, Puzzle, 水果識答...

動物名唔識講, 自己名唔識講, 極shy...

.....都已經知道係waiting......

不過我都係waiting 入...無寫信.....!

好似收到信2 wk 咁上下佢地打電話問我下午班讀唔讀....

-.- 亞女就係細女..嘜都唔識. 不過以我所以有兄姐讀緊, 弟妹入返機會都好大...可能咁..我個薯嘜妹妹都收左.........pm~.......... PM 係我揀...
‹ 上一主題|下一主題