用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 雜費及興趣班問題
go

雜費及興趣班問題 [複製鏈接]

我對此校十分感興趣,但想知道學校雜費多不多? 另興趣班是否收費? 如要收費又如何? 學校又會否硬性規定學生要參加呢?

謝謝!
   0    0    0    0

你可以上嶺小個網睇下佢地D通告, o個度有今年的興趣班同雜費通告, 你可作為參考

而嶺小都推行一生一體藝, 我唸小朋友最少都要參加兩頂興趣班

原帖由 Avis@amy 於 11-11-23 15:36 發表
你可以上嶺小個網睇下佢地D通告, o個度有今年的興趣班同雜費通告, 你可作為參考

而嶺小都推行一生一體藝, 我唸小朋友最少都要參加兩頂興趣班

好似冇最少, 但我記得好似唔可以多過四樣, 我記得價錢一學期都係七至八百蚊, 我覺得合理.  反而想知如果學小提琴的話, 有冇得安排考試呢, 或者跟返程度升級呢?

原帖由 chanwendy 於 11-11-23 16:15 發表

好似冇最少, 但我記得好似唔可以多過四樣, 我記得價錢一學期都係七至八百蚊, 我覺得合理.  反而想知如果學小提琴的話, 有冇得安排考試呢, 或者跟返程度升級呢? ...

係無講明最少, 但係推行因為一體一藝, 所以咪最少要報兩樣LOR

但係我記得我睇過啲課外活動, 大部份體育類都係 for 小四或以上架喎, 因為好似唔係在校內玩的, 而係附近體育館的.

我曾經問過老師 , 好似是自由參與的 .
所以我特別 LIKE .
明明唔鍾意學樂器做MUD 一定要學呢 ? 盞攪 .

我個仔又係唔鐘意樂器, 我一講比佢聽學校有咩學, 佢第一時間話要學籃球/乒乓球同埋游水喇...

原帖由 MonBaBa 於 11-11-24 11:03 發表
我個仔又係唔鐘意樂器, 我一講比佢聽學校有咩學, 佢第一時間話要學籃球/乒乓球同埋游水喇...

唔知佢的泳隊係幾年級開始可以玩呢, 係咪一定要識自由同蛙先呢? 不過練習就一定要離開學校, 都會了解清楚安全問題先, 不過佢大部份球類運動, 都註明係附近體育館上的.

原帖由 chanwendy 於 11-11-24 11:32 發表

唔知佢的泳隊係幾年級開始可以玩呢, 係咪一定要識自由同蛙先呢? 不過練習就一定要離開學校, 都會了解清楚安全問題先, 不過佢大部份球類運動, 都註明係附近體育館上的. ...

其實唔止嶺小, 好多小學既某D運動, 都要去附近體育館上, 始終好難有齊乜場物場

原帖由 ami607 於 11-11-23 15:28 發表
我對此校十分感興趣,但想知道學校雜費多不多? 另興趣班是否收費? 如要收費又如何? 學校又會否硬性規定學生要參加呢?

謝謝!

呢位媽咪真勤力呀!! 一年前我仲未知有嶺小呢間小學呀  你住嶺小附近?

原帖由 ricebb 於 11-11-26 20:04 發表

呢位媽咪真勤力呀!! 一年前我仲未知有嶺小呢間小學呀  你住嶺小附近?

其實差不多啦, 我女 k1 時, 我就開始物色定小學架喇, 最終鎖定三間.
‹ 上一主題|下一主題