用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南pm和九龍塘方方am?
go

九龍塘迦南pm和九龍塘方方am? [複製鏈接]

揀那間好?
   1    0    0    0

多口問句, 你b 係咪細b?

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 10:46 發表
多口問句, 你b 係咪細b?

7月b呀 !

我會選擇方方, 我相信方方英文程度好d.

回復 3# datejust 的帖子

+南唔係100%直升, 方方又係唔係呢 ?
+南收4xx個, 方方又收幾多呢 ?
同埋你自己係咪諗住k1轉走呢 ?

我比下意見呀, 因為我小朋友而家n班, 搵緊k班, 有小小野可以分享, 希望對大家有用

方方係私校, 我小朋友而家o係度讀n班, 每日都有英文堂, 唔係學校講我就信, 因為我好多時都會問我小朋友, 今日有冇見邊個邊個老師架, 佢會同我講, so far 小朋友已經o係開學3個月內學左有成10個中文生字, A-H (唔太肯定), 數字學到1-9了, 唱好多好多英文歌, 我覺得佢地一D 都唔淺, 不過佢地係私校, 一定比政府有學卷既深d

cannan係出名happy school, 佢地上k1都仲有學卷, 所以如果唔打算比小朋友o係private school 度讀, 可以一早就比小朋友入cannan, 咁樣下年唔洗煩

如果想小朋友出去考間有名氣既, 我覺得睇下自己小朋友係大b定細b, 如果係細b既, 好多時都係入到村校, cannan好多人都認為係村校, 因為佢多o係d 屋村o個度, 而佢地相對地冇咁多人去報, 所以易入d, 我覺得如果係細b既話, 下年去爭唔係咁易入到好出名既, 可以入cannan

樓主既小朋友係7月b, 你就考慮一下佢既能力, interview呢個game 就係咁, interview時你肯答問題, 有回應就易好多機會取錄

最後如果你唔想考慮咁長遠既, 就只考慮下佢N班番學時間啦! AM 係好過pm好多 (我個人認為), 因為番pm 之後番到屋企又要休息下, 都成6點幾7點, 到晚上好夜小朋友都未累, 所以我家小朋友而家晚晚都成11黠幾12點先去zzz

原帖由 datejust 於 11-11-23 10:44 發表
揀那間好?

九龍塘方方am~~
因為迦南係pm...
同埋你想小朋友英文好...
方方係會好d架...
我都相信方方係比小朋友直升K1既KG...
但當然要小朋友真係追得上先得啦~

原帖由 porporchi 於 11-11-23 11:53 發表
我比下意見呀, 因為我小朋友而家n班, 搵緊k班, 有小小野可以分享, 希望對大家有用

方方係私校, 我小朋友而家o係度讀n班, 每日都有英文堂, 唔係學校講我就信, 因為我好多時都會問我小朋友, 今日有冇見邊個邊個老師架 ...

HELLO~~
我聽到你既意見~~
我個心都定晒啦~~

我都係投奔"方方"架~~
之前睇過佢地網頁都見到佢地個評估,
覺得如果真係好似佢地咁講~~
2-3歲學到果D野就PERFECT啦~~

再加埋你以上既意見~~
我放心晒啦~

cat8141210 發表於 11-11-23 12:35
HELLO~~
我聽到你既意見~~
我個心都定晒啦~~

hihi...我又想發表下....無偏幫邊一間KG

係EK睇咁耐,方方一直都係收開細B的,

1>如果你係大B,我見有啲家長會擔心個進度,擔心老師要花多啲時間照顧細B,
2>佢網上既評估,如果以N班黎講,我唸只要家長平時多同小朋友玩/學,有啲未入學可能都識
3>學校環境--一般
4>不過,好多都話老師有愛心,

5> 英文時間真係多啲, 可能去到K3 LEVEL 真係好好

6> 直上K1

至於迦南,

1> 有啲人又話課程唔淺,不過可能比起私家學校,長遠黎講會淺啲,好似英文

2>  無得直上K1

3> 老師都係有愛心

4> 環境好似好啲,感覺上光線多啲健康啲

我自己覺得,如果K1都係轉其他學校,兩間差唔多,但如果唸住唔轉,咁就再了解下喇!

‹ 上一主題|下一主題