用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問聖類斯及般咸道官立小學應該點選擇? ...
go

請問聖類斯及般咸道官立小學應該點選擇? [複製鏈接]

大家好~
請問聖類斯及般咸道官立小學應該點選擇?
thanks~
   0    0    0    0

我仔舊年情況跟你一樣, 到7月份加埋高主教打電話給我仔仔取錄, 最後我選擇般小.

原帖由 kamyee503 於 11-11-23 00:02 發表
大家好~
請問聖類斯及般咸道官立小學應該點選擇?
thanks~

般小在區內是數一數二的男女校...

我想問樓主幾多分抽到般小呀? 好似好少人討論中西區的自行派位情況。謝謝!

請問高主教你係咪waiting所以先call?
原帖由 hiellen 於 11-11-23 08:58 發表
我仔舊年情況跟你一樣, 到7月份加埋高主教打電話給我仔仔取錄, 最後我選擇般小.

般小....

我自己15分,唔得....
放榜時有媽媽話佢20分一樣唔得....莫非25分先得??!!今年真係好恐怖...好似10個有9個都話吾得....我個小朋友 in 咗私校又吾得,自行收生又吾得,若果抽獎都吾得 點算呀?  我就快痴線嘞!!

原帖由 hiellen 於 11-11-23 08:58 發表

可以分享一下你爲何選擇了般小?我現在面對的情況與你相若,高主教vs九龍塘官小。

仔仔係waiting list.

原帖由 Jomei 於 11-11-23 11:35 發表
請問高主教你係咪waiting所以先call?

般小好少有25分, 除非是董事或老師的仔女, 否則第一輪20分應該好大機會入到; 其實唔好咁灰心, 我仔仔都是乙部第一志願抽中般官.

原帖由 ngkongduck 於 11-11-23 18:22 發表
我自己15分,唔得....
放榜時有媽媽話佢20分一樣唔得....莫非25分先得??!!今年真係好恐怖...好似10個有9個都話吾得....我個小朋友 in 咗私校又吾得,自行收生又吾得,若果抽獎都吾得 點算呀?  我就快痴線嘞!! ...

nnmama, 你自行抽中般官還是九龍塘官小? 為何我會放棄高主教, 因為課後參加課外活動是沒有校車回家, 加上般官在家附近, 接送比較方便; 另外般官有聯繫中學, 今年有13人入到英皇書院, 而高主教亦不保證能直升中學, 所以最後選擇般官, 現在仔仔讀得很開心, 早上以主流科目為主, 下午的課堂比較活動, 例如早前跳爵士舞及捉棋等.

原帖由 nnmama 於 11-11-23 18:54 發表

可以分享一下你爲何選擇了般小?我現在面對的情況與你相若,高主教vs九龍塘官小。

請問點解最後選擇般小而不選聖類斯??

除學費外,兩間分別有咩好與壞呢?

(e.g.學習環境,功課,課外活動,校車...)

thanks~

原帖由 hiellen 於 11-11-23 00:58 發表

15分抽到般小

原帖由 smartcash 於 11-11-23 01:17 發表
我想問樓主幾多分抽到般小呀? 好似好少人討論中西區的自行派位情況。謝謝!

原帖由 hiellen 於 11-11-23 22:25 發表
nnmama, 你自行抽中般官還是九龍塘官小? 為何我會放棄高主教, 因為課後參加課外活動是沒有校車回家, 加上般官在家附近, 接送比較方便; 另外般官有聯繫中學, 今年有13人入到英皇書院, 而高主教亦不保證能直升中學, 所 ...

係九龍塘官小。我自己的思考邏輯是這樣的:高主教雖然不能保證直升,但每年收翻高主教小學學生都有60幾70%。呢點會比九龍塘官小優勝。

除了般小,你地會為其他中西一線或二線中西區津校放棄聖類斯嗎?其實中西區所為一線及二線小學的派位成績都好均等.論男仔派中學,一般五成派英中,一般組合為kings,St jos,St Louis。中西區津校一般都有外藉老師,有些津校也有一星期二曰連堂net teacher,普教中。而津校是免費的.St louis 除了是英小及直屬中學外, 在教學質素需要有其他過人之處, 才能吸引家長為St Louis 而放棄中西區一二線津校. 選st Louis 個人認為是一個保守做法, 因有St Louis secondary section 包底( 收所有自已band 1 band 2 生.  但入一線英中St jos ,kings 比例不夠一二線中西區津校多. ( 原因可能明知能入回St Louis sec,便不試抽更好英中, 學校鼓勵考回直屬中學等)just guess) 我都渴望知道St Louis 的升中分班試排名, 以了解真正原因.

IC...THANKS!
原帖由 hiellen 於 11-11-23 22:10 發表
仔仔係waiting list.

congrad 樓主呀! so lucky.

我覺得睇你想仔仔讀男女校定男校。

係bk好少有般小的家長分享, 想請教一下這間小學的老師好不好? 課程是否如一般官小一樣, 教得淺, 考得深? 有外籍老師教英文嗎? 有普教嗎? 想入精英班的是否多數要在外補習? 謝謝.

原帖由 hiellen 於 11-11-23 22:25 發表
nnmama, 你自行抽中般官還是九龍塘官小? 為何我會放棄高主教, 因為課後參加課外活動是沒有校車回家, 加上般官在家附近, 接送比較方便; 另外般官有聯繫中學, 今年有13人入到英皇書院, 而高主教亦不保證能直升中學, 所 ...

thanks~~~~

只有幾堂係外籍老師教英文及有普通話堂, 中文是粵語教授; 現在仔仔是小一還不需要外出補習.  

原帖由 LSN 於 11-11-24 10:23 發表
係bk好少有般小的家長分享, 想請教一下這間小學的老師好不好? 課程是否如一般官小一樣, 教得淺, 考得深? 有外籍老師教英文嗎? 有普教嗎? 想入精英班的是否多數要在外補習? 謝謝.

...

‹ 上一主題|下一主題