用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區advice please
go

中西區advice please [複製鏈接]

小兒仍中西區band 2頭學生, 因中西區無這麼多band 2頭的學校, 想各位給予揀選中學的意見!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=487051&extra=page%3D258
   1    0    0    0

自行階段可考慮StLouis,應是band 1尾,校風不錯,如果英語oral幾好的話自行階段有機會,因為全英interview, interview 比重相對較高(~30%),教局成績第次相對其他學校比較低(~35%)。另外聖公會呂明才也值得考慮。

謝謝你的回覆.  因中西區被cut班後, Band 1尾Band 2頭的學額已不多, 你的意思是我可以於自行選校時搏Band 1尾學校?  那大抽獎又可揀那幾間?  其實除你提議的2間外, 聖公會鄧肇堅中學 , 香港鄧鏡波書院 , 鄧肇堅維多利亞官立中學亦是我心儀的學校, 能否教我填嗎??

原帖由 PS0325 於 11-11-24 21:41 發表
謝謝你的回覆.  因中西區被cut班後, Band 1尾Band 2頭的學額已不多, 你的意思是我可以於自行選校時搏Band 1尾學校?  那大抽獎又可揀那幾間?  其實除你提議的2間外, 聖公會鄧肇堅中學 , 香港鄧鏡波書院 , 鄧肇堅維多 ...

自行選校

1.  聖公會鄧肇堅中學
2.  St louis

小兒的情況也差不多, 但如果在自行時選2間也是band 1學校, 這不會太冒險嗎??

如果是band2頭,自行報band1尾、band2頭英中都好正路。
聖類斯是中西區band1尾英中,聖公會呂明才是南區band2頭英中,我覺得不錯。至於聖公會鄧肇堅是灣仔區band1尾比較多人揀的次選,競爭不少。
我識一個油麻地區band2頭學生,160人考70,自行報King's 和St Louis. 大抽獎報StLouis(1st), 聖公會呂明才(2nd).
St Louis 全英interview,結果入St Louis.

小兒成績都是差不多....金文泰中學,可否作自行的選擇呢?
spw

金文泰東區band1中,東區同學熱門2線之選。
我覺得St Louis 較低調,中西區學生又少,似乎唔太多人跨區自行報StLouis.Band1尾英中如果入到都不錯,成績不差,今年6x人有不少入3大(HKU、CU和HKUST),數字check一check 再講,無謂講錯。

原帖由 CS0316 於 11-11-25 13:25 發表
小兒的情況也差不多, 但如果在自行時選2間也是band 1學校, 這不會太冒險嗎??

自行就是個選好一些學校的機會(因尚未分Banding),雖然要進取,都要量力而為,仲要抱著平常心。

回復 6# geppetto 的帖子

請問 geppetto 你識的學生是否2010/2011的學生? 因上年要減班, 我很擔心會影響派位!  另我有keep看bk, 發覺很多家長為求保險, 目標入King's的都轉往St Louis然後再扣門!

謝謝你的意見, 所以我希望搜集多點各媽媽的意見再與學校商量, 才不會選錯!!

原帖由 CS0316 於 11-11-25 17:03 發表
謝謝你的意見, 所以我希望搜集多點各媽媽的意見再與學校商量, 才不會選錯!!

自行時Band 1 頭/中 的學生都未必會選 聖公會鄧肇堅中學或st louis第2位,因兩區都有龍頭學校,應珍惜這個機會。到統一抽時仲係Band 2的話,就要保守一些。

請問如果係Band 1 頭或Band 1中 的學生,自行應報什麼呢?
(因為自己係中西區住得唔係好耐,所以唔多清楚,麻煩大家指教指教。)

原帖由 cman_li 於 11-11-25 18:28 發表

自行時Band 1 頭/中 的學生都未必會選 聖公會鄧肇堅中學或st louis第2位,因兩區都有龍頭學校,應珍惜這個機會。到統一抽時仲係Band 2的話,就要保守一些。 ...

官校又得,天主教學校都得,自己喜歡就得

回覆 9# cman_li 的文章

謝謝你的意見

CS0315: 對,讀緊F1.
King's 減班,難入好多。St Peter 今年得翻14個入King's. 但就22個入St Louis. Band 2應該無乜機入King's.
因Raimondi 同St Jo 多直屬小學生,中西區比較多男生位既就只得King's 同St Louis.

謝謝你   geppetto

謝謝你們的意見呀....其實現在想緊自行有邊兩間可以試下....一,聖類斯,....二真是唔知道....亞仔就是band1尾,band2頭.......
大家有否一些提議呢?
spw

小兒只是band 2頭, 他們提議
自行選校
1.  聖公會鄧肇堅中學
2.  St louis

我諗你可以更進取喎!

CS0316:我都有想過聖公會鄧肇堅中學,但是Band1 wor!似英皇,如果選鄧肇堅,不如選英皇....因為近呢.....
spw
‹ 上一主題|下一主題