用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 『2012年小一新生』報到區
go

『2012年小一新生』報到區 [複製鏈接]

Hello大家好, 你地嘅仔仔/女女, 是否已交留位費呢? 是否已決定2012年入讀王錦輝呀?
   1    0    0    0
Hello, MY NAME IS ~~~ OSCAR ~~~

小女都註冊咗

回覆 1# cecilia168 的文章

Decided to take WKF?

Yup!  我同囡囡都鍾意

希望多D人報到, 又可早D做定朋友仔

原帖由 cecilia168 於 11-11-23 11:36 發表
Yup!  我同囡囡都鍾意
Hello, MY NAME IS ~~~ OSCAR ~~~

我估無咁快有回應, 大部份人仲揀緊讀邊間, 好小家長好似我地咁快決定~

我想問大家點解選WKF呢?因為我都正考慮中,想聽吓你哋以什麼作決定?

之前在Forum都見到很多對WKF不太好的評語,行政混亂,沒有公開試成績作參考等。我個人覺得,一間只有五年歷史的學校,在各方面都須要時間摸索改進,實屬正常;就等同自己教小朋友一樣,看着他們由只會哭及瞓的BB,來到今天面對不同的面試,當中的教導過程,作為家長的我們都須不時自我檢討。
另外,較早前參加了幾間學校的簡介會,WKF的校長和老師最能令我相信,他們正不斷努力改進,積極瞭解學生及家長的訴求,教材上緊貼社會以致世界的趨勢。選擇直資學校,除了不想女兒做填鴨外,還有就是不想6年後又再費心四圍撲多次;既然要選一間讓女兒投放12年時間學習的地方,這樣的長線投資,我和外子就如買股票一樣,希望能揀到既有穩定回報,另一方面仍會不斷增長的好股(當然,我們非常明白投資涉及風險)。

原帖由 llleung 於 11-11-23 18:50 發表
我想問大家點解選WKF呢?因為我都正考慮中,想聽吓你哋以什麼作決定?

大家好.
我是12年直資的擁護者.
今年只為小女報了三間直資, 真道, 播道, wkf.
有幸播道, wkf都收.
心中喜歡wkf多些, 無論課程, 學校架構, 老師, 校長等, 都十分喜歡.
可惜, 我家住TKO.
可以考慮搬屋, 但都要兩年後, sure K1的細佬都入到wkf 才可動身.
惆悵中.

回復 9# lokheima 的帖子

Hi, I am facing the same situation as you,

回復 10# LSKLTK 的帖子

回覆 11# ha! 的文章

Hihi

Re: LSKLTK
Same as "ha!" said, if you have DGJS, sure pick DGJS,  an easy decision!
Your case, really same as me, EC or WKF.
I personally think the development  / language of WKF will better than EC.  
And, 我相信讀WKF的視野會廣闊D.  WKF會參加學界不同的比賽, 會外出交流, 有係統地安排小朋友由寺去day camp, to overnight camp to study tour...一切都很有條理.
Really, 行政, 課程, 學校架構等, 都比EC強! 當然還有我愛的大靠山 ----> HKBU
6:45 坐校車, 坐兩年, 之後搬沙田, 暫時會咁諗...
LSKLTK, 你住邊度, 我住寶林(6:45 坐校車).

回復 13# lokheima 的帖子

It could be easy

Give me five!! What you think is exactly what I think.
"I do believe happy learning and don't like heavy homework or copying.  I didn't apply those KTS, GH, APS, SFA....for my girl."   諗法完全相同.
大約本月中, 我會放假, 打算去WKF附近行下, 睇佢地D學生放學樣子, 望下附近的樓盤啱唔啱心水. 部署下, 如有需要, 等樓市趺去換樓. (都係兩年後既事)

Delete

If you plan to send the kids to Canada, surely choose WKF.  I think the English is better and also the children's horizon is widened.

我收到學校既聖誕卡,雖然只係一張卡,但係已經令我覺得學校有幾重視班新生

回復 cecilia168 的帖子

Did you receive call from school to check whether you would keep or give up the P1 seat?

回復 hoihoima 的帖子

Yup!  職員好客氣咁先祝我新年快樂,跟住提我好好為女兒準備,因為學校以英普教學;跟住就話如果唔打算入讀,煩請盡早通知,因為收到好多後備查詢\

我就無理佢咁多,繼續問佢暑期會唔會有特別安排俾新生適應
‹ 上一主題|下一主題