用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS第二次面試後感
go

KTS第二次面試後感 [複製鏈接]

KTS入邊有好多siblings讀, 又或者家姐係Mary Knoll/ HYS...etc, 細路來KTS, 所以唔一定要獨子.  亦唔會只要全職媽咪.  校長的確重視家校合作, 禁對小朋友先最好.

原帖由 miutang 於 11-11-22 16:18 發表
不知有參加的家長有無同感, 從老師的問題中, 已感覺佢地對家長好有要求, 他們問有無返工, 幾時放工, 係咪獨子, 點樣搞好佢既兩文三語, 有咩美術音樂體育比佢, 一星期學幾多樣野...

心諗唔通佢地只要全職媽媽, 獨子( ...

体育課先跑得.  平日小休有風紀集名, 唔跑得, 怕撞到其他人.  不過踢毽、跳繩是可以的.  操場上亦會搞好多活動, e.g家長做早操(朝早上課前).
做得好, 身教最重要.  唔可以為考學校而講大話.

原帖由 twobirds 於 11-11-22 22:31 發表
感覺係一間注重家校連繫&配合的學校.
校園給人的感覺真係非常正... 充滿陽光及活力. 幻想一班小朋友係操場上追逐嬉戲應該十分愉快..... 學校俾唔俾呢?
我都係老老實實講每晚要7點左右才返到屋企, 爸爸要8點..小朋友 ...

有potential !

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:02 發表
因為佢間幼稚園日日放學都有課外活動. 有奧數, 中國舞校隊, 美術, 同埋劍撃. KTS劍撃勁, 老師聽到咁細個學劍撃, 精神一振. 其實只係玩玩下.

葉主任係輔警添.  雖然樣惡, 但女話只要乖, 都唔洗怕佢, 佢仲幾搞笑添....

原帖由 miutang 於 11-11-22 22:21 發表
有一個主任, 爸爸話佢個樣有D惡, 上網CHECK返原來佢係訓輔主任, 唔怪之得啦.

唔緊要, 有個底.  如果入到KTS又可再pick up番.  同同學仔一齊操會開心d.

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:14 發表
不過佢又話下次唔學喎. 比佢激死.

我大女已升中, 細女仲係P2.  見你地傾得禁高興, 答下訕o者....

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:31 發表
都好, 希望大家一齊入到啦!

唔會再收6班P1啦.  好慘架. 6班一齊升中, 自己人打自己人.

原帖由 lingling06 於 11-11-22 23:42 發表
其實想問大家知不知道今年會收多少人?以前問過學校話會有4班小一,但今年將會有6班小六學生畢業,校方會否增收學生呢?

前年我去in時正是校長坐係旁邊睇.  清湯掛面短髮者便是校長.

原帖由 lucky2012 於 11-11-24 00:26 發表
第三嗰個可能係...校長,聽老師講今年校長都幫手睇in成點!

收4班.
參考下:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2348761&extra=page%3D1

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-24 09:59 發表
想問下P1一班有幾多人? 會收幾多個學生?
THANKS

money3298講得o岩.  KTS是有質素得o黎又唔同SFA/APS禁大壓力的學校.  揀o岩自己小朋友的學校先最重要, 若非target一定要入頂級英中, 地區英中已滿意的家長, 會想小朋友係小學階段開開心心而又升到唔失禮的中學.  所以咪要2nd in, 配對埋家長, 要o岩理念先得囉.  若target DGS/DBS, 禁APS會合適d, 年年各有十幾廾個入.  但一分耕耘就一分收穫.

原帖由 yiptszman10 於 11-11-24 12:06 發表
點解呢.KTS 有什麼好,未去到 DPS level,但學費都接近 $4000了.
似乎 SFA & APS 都高過佢一些 level.

回覆 1# money3298 的文章

我o地理念相同.

中上至中: 華英/ 旅港/ 迦密/ 黃芴南/ 銀禧/ St Rose of Lima....etc.

原帖由 yiptszman10 於 11-11-24 13:15 發表
升小六,如果是KTS 中間的成績,會去到什麼中學呢....

華英: 8
旅港: 8
WFN: 11
銀: 5
St Rose: 8

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:20 發表
睇返升中資料, 最多人入黃笏南及銀禧, 上游果D就入熱門直資.

讀男女校就有呢個好處, 女仔係男仔面前唔會示弱.

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:33 發表
不用擔心啦, 你又唔係老師, 你又點知佢地點睇呢?

小小趣事分享, 當天有兩個KTS大使(約五年級左右)在對話, 我們在班房外等候, 佢地就向我面前吹水.

男問女: 你以前讀咩幼稚園?
女: 佳寶幼稚園
男: 咩幼稚園黎架
女: ...
‹ 上一主題|下一主題