用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大家"新寶城翠茵"和"藍田迦南"邊間好D? ...
go

請問大家"新寶城翠茵"和"藍田迦南"邊間好D? [複製鏈接]

請問大家"新寶城翠茵"和"藍田迦南"邊間好D?我希望小朋友可以打好基礎, 尤其是語言, 邊間會課程深D, 將來能夠函接小學課程, 本人target直資小學.
   0    0    0    0

HIHI~我地都係同路人~手上都係有呢個offer~但我想讀full day~翠茵都係排緊full date waiting~藍田迦南各方面質素ok同平均~但語文就要自己再去train~而家我都15,16~但會傾向有full day就去翠茵~如果大家都係半日就首選迦南~~佢收了你上午定下午?同埋你會唔會擔心咁細個要坐校車呢?

兩間都係PM, 翠茵排緊AM, 正如你所講藍田迦南各方面質素平均, 所以都想揀, 但我都擔心咁細個要坐校車, 而且翠茵在坑口口碑都唔錯, 又係國際班, 所以好猶豫.

你呢? 藍田迦南是上午定下午?

其我個女都返緊翠茵k1am.......都返得好開心呀出年想轉全日班tim,要搭保母車.......都無咩問題呀幾好呀老師各方面都好好.....返黎又唱哂英文,著通話歌真係幾好呀.....之前9月讀左一個月藍田啟思轉過去架~啟思就真係麻麻地啦

原帖由 rognfan 於 11-11-22 12:38 發表
兩間都係PM, 翠茵排緊AM, 正如你所講藍田迦南各方面質素平均, 所以都想揀, 但我都擔心咁細個要坐校車, 而且翠茵在坑口口碑都唔錯, 又係國際班, 所以好猶豫.

你呢? 藍田迦南是上午定下午? ...

回復 1# 拾仔 的帖子

唔好意思...我想問下為何覺得啟思麻麻地呢???我剛收到迦南pm同啟思am offer...心大心細...唔知揀邊間好呢???

我仔仔都係有翠茵同迦南offer, 都諗緊點揀,翠茵在區內好似口碑唔錯,但迦南集團式經營多D人識,見小學會唔會好D呢?

你哋識唔識人讀緊, 边間好D呢?

係唔係2間都可以直升K1?

迦南K班係咪有學卷?

翠茵一定可以直升K1,迦南就不知道, 不過相信可以, 因為收生人數沒有九龍瑭迦南咁誇張.

迦南到K班係有學卷, 不過interview當日, 見不到外籍老師, 所以擔心英文方面是否麻麻地?!可有家長告知? 而且都想知道升小學好唔好?

原帖由 rognfan 於 11-11-23 14:38 發表
翠茵一定可以直升K1,迦南就不知道, 不過相信可以, 因為收生人數沒有九龍瑭迦南咁誇張.

迦南到K班係有學卷, 不過interview當日, 見不到外籍老師, 所以擔心英文方面是否麻麻地?!可有家長告知? 而且都想知道升小學好唔 ...

hihi~我係上午班(迦南)~~n會上k~~因為佢足夠位收哂0的n~~同埋有學劵~如果你考慮學劵~呢間真係ok~因為唔會再收外來生~~以今年計~另外~英文當然會比翠茵弱~~但比一般幼稚園會standard好很多

我指迦南k1 唔會收外來生~

回覆 1# rognfan 的文章

Hello rognfan, 我阿女都有新都城翠茵(半日am)和九龍塘迦南(am)offer。為咗俾阿女打好語言基礎,我諗迦南不是我杯茶。加上翠茵就在我屋企樓下,唔駛搭校車,阿女不用周車勞動,輕鬆好多。除非有更好的offer,否則都係翠茵吧!我嘅目標係阿女可以入到一條龍、學費唔好太貴的直資學校。

您仲會唔會考其他幼稚園?今個星期我會見蘇浙,下星期樂基,遲啲會試埋SC,KM,LH。

另外,其實我好想阿女可以喺下年二月開學(佢係1月大B),插班PN下學期,但係間間都話冇位,好失望!

原帖由 拾仔 於 11-11-23 10:54 發表
其我個女都返緊翠茵k1am.......都返得好開心呀出年想轉全日班tim,要搭保母車.......都無咩問題呀幾好呀老師各方面都好好.....返黎又唱哂英文,著通話歌真係幾好呀.....之前9月讀左一個月藍田啟思轉過去架~啟思就真係 ...

HIHI..你個女係新都城讀定新寶城翠茵呀~~因為你話唔錯~你知道佢full date饍食同照顧各樣ok麻?因為我想讀fullday.但佢個website 資料不多~~so想問多0的..知多0的...many tks

原帖由 chau_mandy 於 11-11-23 18:58 發表
Hello rognfan, 我阿女都有新都城翠茵(半日am)和九龍塘迦南(am)offer。為咗俾阿女打好語言基礎,我諗迦南不是我杯茶。加上翠茵就在我屋企樓下,唔駛搭校車,阿女不用周車勞動,輕鬆好多。除非有更好的offer,否則都係翠茵吧!我嘅目 ...

hihi~mandy..我都有你既想法~但你係咪揀左新都城翠茵~因為我兩間翠茵都有報~唔知邊間好0的~~我暫時想新都城~因為近我0的~~你係咪報國際班?我地可能下年做同學呢^^

回覆 12# littlestar_2009 的文章

Hello littlestar_2009,其實兩間翠茵都收咗我阿女讀am國際班,我最後㨂新都城,因為我住在學校樓上。但聽聞,真係聽聞,沒有甚麼數據⋯支持,坑口嗰間好似⋯好啲啲。坑口係雙班主任制(我阿仔以前讀坑口翠茵),但係我問新都城翠茵,佢答我只有一位外藉老師做班主任。不過,論學校環境,雖然兩間都係商場學校,新都城感覺光猛、新浄啲。

您仲有無其他offer?或者會唔會再報其他學校?大家不妨參詳下。

原帖由 chau_mandy 於 11-11-24 11:02 發表
Hello littlestar_2009,其實兩間翠茵都收咗我阿女讀am國際班,我最後㨂新都城,因為我住在學校樓上。但聽聞,真係聽聞,沒有甚麼數據⋯支持,坑口嗰間好似⋯好啲啲。坑口係雙班主任制(我阿仔以前讀坑口翠茵),但係我問新都城翠茵,佢 ...

我都係聽聞~坑口個間口啤好少少~但雙班主我今年兩間都問過~唔會有~如果係國際班只會有一位老師~按返人手比例~最多有位嬸嬸幫下~你曾經讀過那就更好la~你仔仔係咪語言個方面唔錯?~對此校的感覺如何?仔仔已升小一嗎?
我暫時只剩下LH 未INTERVIEW..我們多交流交流...^^我有pm你..

想問學費幾錢?

大家目標都差不多, 一樣下星期int樂基,遲啲會試埋SC,KM,LH。

原帖由 chau_mandy 於 11-11-23 18:58 發表
Hello rognfan, 我阿女都有新都城翠茵(半日am)和九龍塘迦南(am)offer。為咗俾阿女打好語言基礎,我諗迦南不是我杯茶。加上翠茵就在我屋企樓下,唔駛搭校車,阿女不用周車勞動,輕鬆好多。除非有更好的offer,否則都係翠茵吧!我嘅目 ...

我個仔依家响新都城翠茵讀緊國際PN, 有2個外籍班主任喎!

原帖由 cclmami 於 11-11-24 11:44 發表
我個仔依家响新都城翠茵讀緊國際PN, 有2個外籍班主任喎!

咁你仔仔讀成點?ok ma?一班係咪都有30個小朋友?~~net老師ok ma?

都ok, 佢返學好開心, 返屋企又唱返d歌仔. 因為佢讀下午班, 所以少d人好似大概20人.

回覆 14# littlestar_2009 的文章

Hi littlestar_2009,其實阿仔喺翠茵只係讀咗9個月,因為佢係10月細B。離開翠茵時,雖然佢未能用英語同老師對答,但係老師講嘅嘢佢全部都明,程度唔錯。至於普通話,就相對比較弱,近乎零。阿仔依家喺一間有學卷的學校讀緊K2,語文程度絶對比不上翠茵。

剛剛收到綠茵的取錄信,我都要打去問下會唔會俾阿女今個下學期插班。
‹ 上一主題|下一主題