用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS St. Paul boys 你地會揀邊個?
go

SFA VS St. Paul boys 你地會揀邊個? [複製鏈接]

假如地點唔係考慮因素...... Thanks!
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

hmm.. 一間男校有中學,一間男女校無中學,資優培訓出名

我c6揀.. 就會St paul boys, 我阿仔揀.. 就會揀SFA
恐龍家

回復 2# 小曳人 的帖子

Hmm, 但 SFA 好似學術上好好多? 重有SPB 小學幾好但中學好似一般?

St. Paul Boy 啦! 可以直上中學, 6年後唔使再煩! SFA升中都是一般.

依家小學都難爭位, 6年後中學更加難!

St Paul college for sure. Have secondary school. No worry again.

回復 4# hkqmark 的帖子

多謝各位的意見,我領教了小一實不想六年後再煩;但本人都第一次聽見SFA升中是一般,可否有多點資料?IMHO,我一直理解係響SFA六年中途不斷會有好多學生考到真他"聖喇拔"等名校,而剩低嘅派位亦不俗。唔知有冇理解錯呢?多謝各位!

回覆 8# flyda 的文章

I can't think of any school in Kowloon other than APS has better secondary school allocation than SFA.

SFA 網頁有歷年升中成績, 都是一般的.

St Paul Boys for sure!
老牌名校, 有一條龍中學,
成績品行唔太差都可以直升,
家長同小朋友壓力冇咁大!
享SFA一定要全力催谷,
名列前矛先有機會考到好中學!
理論同比較一條龍幼稚園/九龍塘幼稚園一樣,
前者預備多數小朋友直升所以冇須太催谷,
後者就要力谷令小朋友有競爭力去考小學!

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回復 8# flyda 的帖子

In fact, more than 50% (boys + girls) of the SFA students can get a place in Band 1a and 1b schools while St. Paul Boy just belongs to Band 1c.

Of course, such banding is purely based on academic results. St. Paul Boy has its own history and tradition that most of the new Band one schools can't match.

原帖由 ha! 於 11-11-22 14:24 發表
你的理解正確, 考得前的sfa生, 都有些會插入其他through-train名校.  p6派位都有80% brand1, 仲算不好 ?

其實SFA呢個數字真係好難得,
宣道又係好利害, 今年19個考到男拔, 9個女拔, 4個coed...

原帖由 ha! 於 11-11-22 14:24 發表
你的理解正確, 考得前的sfa生, 都有些會插入其他through-train名校.  p6派位都有80% brand1, 仲算不好 ?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

真的不想6年後再考一次中學.

舊年80%不等於6年後80%,加上中學cut班,一定更艱難.爲何有一間一條龍又係好中學要take 呢個risk.
又再玩一次呢個game?而中學會比小學更難,因好中學己有小學慨connection.所以對我來說,一個中學學位係比小學學位更重耍.大家都唔知6年後係點,點解唔今天買定個保險如果你個仔smart,佢都可以教更好嘅中學.最差都有st paul secondary做back up ar.

can't agree more!

原帖由 imdaddy 於 11-11-22 14:40 發表
舊年80%不等於6年後80%,加上中學cut班,一定更艱難.爲何有一間一條龍又係好中學要take 呢個risk.
又再玩一次呢個game?而中學會比小學更難,因好中學己有小學慨connection.所以對我來說,一個中學學位係比小學學位更重耍 ...

個人認為st. paul boy 發展比較全面.

回復 9# flyda 的帖子

回覆 14# BabyHilary 的文章

係,但APS個result係2009-2011;唔知點解佢啲report都係兩年嘅;其實九龍好似SFA派位咁好嘅小學真係得APS 同KTS;但SFA就係以往一直都咁好。
‹ 上一主題|下一主題