用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 有無人決定2012/13 做同學仔呀
樓主: 可口可樂123
go

有無人決定2012/13 做同學仔呀 [複製鏈接]

我都入左LMC這個大家庭,希望到時小朋友們讀得開心,相處愉快

原帖由 emily223 於 11-12-1 08:17 AM 發表
I give up Tai Kok Tsui Cathelic School.  I know my children is a happy and an active girl.  LMC will be more suitable for her.  Thanks for your advice.

你個小朋友係男or 女 ??

我之前叫你想清楚真係有原因架, 兩間真係好唔同小學, 逢係xxx 天主教小學都係谷的, 不過佢地升中派位 都派得唔錯架, 你知唔知 ??
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

回復 1# bchi 的帖子

My daughter is a girl.  As the school is close to our home and we are successfully getting the place by only 15 points in lucky draw.  I like Tai Kok Tsui School.  However, my children studies in English and Puntughua kindergarten.  She likes studying in Englsih, but Tai Kok Tsui School only learn by English in English lesson.  It is quite traditional.  That's why I give it up in the end.  

Bchi, I know that you appreciate LMC so much.  Do you think that LMC has the chance to combine two campus in the future?  I really don't like the old campus.

In addition, we went to picnic in Tai Po Park. I met the students of LMC. They are really good at English and behave well although the students are multi-nationality

bchi  emily,  若然k1-k3 都以英文同烋冬瓜上堂, lmc 就絕對適合你女女喇, 唔會浪費左佢三年的英語生涯. 兩校舍結合何止係我地家長的希望, 直情係文校長的目標  發表於 12-8-27 17:11
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

題外話-
南亞小孩其實好可愛, 尤其係父母肯花費在教育那羣, 要知道千多元對他們來說(普偏)並不是小數目, 肯重視教育, 相信家教也着重...
實在不明為何總是有外校人要硬說他們的不是還以此批評LMC。其實以我個人經驗, 他們跟金髮藍眼沒多大分別。
如他的全變成金髮...LMC 又可變身為另一層面的學校~

bchi  I'm strongly agree with you la !!!!!  發表於 12-8-27 17:11

我小朋友九月會入讀, 但而家仲未買校服因校服商話要8月尾才返齊貨

果日MASS PURCHASE DAY 校服供應商講, 要8.25 先有貨返, 叫我地到時再去買, 唔知趕唔趕得切開學著.. 煩!!

我問過學校今年p.1 開5班, 希望快些到9月開學

bchi  5 classes ??  ng hey fa ?????  發表於 12-8-27 17:12

醒目開學勳章

我想知道house tee, 唔知道是什麼house, 買邊house才對?!

bchi  印左你個樣落去架 keeeee   發表於 12-8-27 17:14

引用:我問過學校今年p.1+開5班,+希望快些到9月開

原帖由 uday 於 12-08-03 發表
我問過學校今年p.1 開5班, 希望快些到9月開學
咁幾多個小朋友一班呢?

bchi  大約30-34  發表於 12-8-27 17:14

回覆:uday 的帖子

how do u know there are 5 classes of P.1 in the school year of 2012-13?

:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

回覆:emily223 的帖子

me 2.

係個印度藉女士用中文答,即係P.1有幾多班

咁會否30人一班呢?

今日老師打電話黎, 話29/AUG要返學同帶備水加小食

無人打俾我嘅。

醒目開學勳章

我都無收到通知.

各位, 不要再信謠言,  p.1 仍然是四班 !!!

謝謝你的資訊,

呢排學校請了很多新老師同書記,好多野可能未必清楚.又唔可以話佢地答錯就係謠言

uday 家長,

在公開地方傳出來又不是事實, 足以可變成謠言了.

所以我地各家長, 若聽到未經証實的消息, 我地一定會表明" 未經證實" !  

回復 bchi 的帖子

謠言是指P.1 開四班定五班?? 作為家長其實也要學懂包容

更令很多有心想報讀LMC家長卻步, 眼見就讀短短幾年家長一件小小的事情竟然誤指是謠言. 令人摸不著頭腦!! 等同國民教育無分別, 怎可放心交子女到LMC!!
‹ 上一主題|下一主題