用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我情緒系咪有問題!!
go

我情緒系咪有問題!! [複製鏈接]

阿b女快3.5yr, 一年多前已證實系gobal delay, 仲之就系咩都遲過人, 依家到我有問題!!
近來我好似越來越憎阿b, 甚至想虐待佢, 我驚終有一日我會虐待佢, 死啦, 我系唔系有抑鬱症?? or 其他病??
   1    0    0    0

一定係, 首先你要知道佢都唔想咁樣, 有手有腳, 誰不想健健康康, 幻想如你自己忽然有gobal delay, 你希望你仔女唔理你, 打你嗎?

如可以 ge 話
你 c c doctor 先
add oil ar
女女自已都吾想 ga

我囡囡14個月時都評估咗係遲緩, 讀咗2年s位, 依家佢4歲勒, 今年已經出番去讀普通幼稚園勒, 所以唔好咁擔心, 努力幫小朋友多d訓練, 一日一日進步架啦 , 加油! 仲有要搵d朋友傾下計, 再唔係上黎bk搵人傾下會好好多架

我'林'你係好忟因為佢好多野都做唔到媽媽ge好低要求令人真係好失望好咀喪, 打罵完佢自己又好後悔. 我小兒細個果陣都係話有言語delay及global delay. 衣家兩年後已經追得番同齡小朋友講野仲不知幾精ling (不過又有d adhd symptoms, 唉), 原來d人係講得對的, 每個小朋友都有自己的學習時間表真係迫都迫唔黎. 我衣家想打人果陣, 我盡量出廳唔係想calm down佢而係calm down 自己, 除非佢打我啦, 我一定打番佢隻手板等佢知錯和領教下被人打有幾痛.

回覆 5# shirleycnf 的文章

exactly 就系甘既心態啦!!
有時更加系無原無故好僧佢, 好想打佢一餐, 佢都知咖, 佢見我用好仇恨的眼光bear 住佢時, 佢會好驚甘哭住找工人

relax
your daughter should be a good girl
add oil
dont angry her

正常小孩, 我覺得小打冇問題. 佢會有你expect 正常的結果, 我自己都有小打小孩.如小孩不太正常的話, 佢本身的反應一樣有不同, 佢表現A 其實想B, 接收C變左D,  佢好可能同正常小孩都表現得驚, 但驚後產生的後果可能會徧埋一邊.不正常本身已好慘, 好可能一世都未真正體會過世間o既愛, 所以不可體罸, 多擁抱吧.

原帖由 諾諾爸爸 於 11-11-22 20:54 發表
正常小孩, 我覺得小打冇問題. 佢會有你expect 正常的結果, 我自己都有小打小孩.如小孩不太正常的話, 佢本身的反應一樣有不同, 佢表現A 其實想B, 接收C變左D,  佢好可能同正常小孩都表現得驚, 但驚後產生的後果可能會 ...

同意,不過我有打仔,因為想佢記得,打完又抱下佢比番D愛佢.

原帖由 豬_兜兜 於 11-11-21 17:46 發表
阿b女快3.5yr, 一年多前已證實系gobal delay, 仲之就系咩都遲過人, 依家到我有問題!!
近來我好似越來越憎阿b, 甚至想虐待佢, 我驚終有一日我會虐待佢, 死啦, 我系唔系有抑鬱症?? or 其他病?? ...

其實你個女3歲幾,重有時間可以慢慢教,大大下就有改善,唔好放棄,人係冇完美,佢總有可愛既一面.我成日都這樣鼓勵自己.

原帖由 豬_兜兜 於 11-11-21 17:46 發表
近來我好似越來越憎阿b, 甚至想虐待佢, 我驚終有一日我會虐待佢, 死啦, 我系唔系有抑鬱症?? or 其他病?? ...

阿仔覆診時or 搵你睇開既醫生,問下醫生,可唔可以轉介你睇睇專業人仕。健康既情緒對你自己 &阿女都好重要。

喺妳決定帶佢來呢個世界,身體髮膚受諸父母,點可以怪罪佢呢?

呀, 你學我試下比多(又唔好太多)私人空間比自己, 找d朋友傾計食飯開心吓,買d自己鐘意ge野比自己又扮下靚(事實我係好醜樣), 令自己無禁唔開心, 轉移下視線, 禁會好d.

妳留意到自己情緒,又想去控制自己唔好對小朋友唔好,已經好叻!養育特殊兒壓力係好大的,抽些時間俾自己,多relax下,找社工或輔導傾訴下,多些支持,預防勝於治療,主動尋求協助!祝福妳和妳的孩子!
‹ 上一主題|下一主題