用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 有無今天已得到小一學位?
go

有無今天已得到小一學位? [複製鏈接]

原本打定輸數, 竟然可以以首名派到南官, 真的, 十分幸運.  請問其他係聖大的小朋友如何呢?
   0    0    0    0

回復 1# pc1301 的帖子

20 pts Success!!!!!! St. Paul's (Happy Valley)

請問有冇人派到去mps?

有....我識得1個.....20分入.....(好幸運啊!!!)

原帖由 babycute2009 於 11-11-22 12:07 發表
請問有冇人派到去mps?

回復 4# 七點半 的帖子

七點半,
真係好幸運..請問係上午/下午校?

聖保祿一年級是下午校...

去年我知道15分仲有人入到...今年真係多人爭左....下年就更激烈...我都要想一想要怎樣為阿仔部署....

原帖由 Jomei 於 11-11-23 01:53 發表
七點半,
真係好幸運..請問係上午/下午校?

恭喜哂~

吓。。唔係返全日架咩。。咁二年級開始返全日?
你幫阿囡今次部署得好好。。。相信阿囝唔難入到心儀既學校。。
我就慘D。。跨區失敗。。。而家要焗住揀本區。。至慘無一間心儀。。都唔知點揀好。。
原帖由 七點半 於 11-11-23 09:13 發表
聖保祿一年級是下午校...

去年我知道15分仲有人入到...今年真係多人爭左....下年就更激烈...我都要想一想要怎樣為阿仔部署....

Thanks!!

自行是計分不論住哪裡...我住東區...都是用東區住址報...不過, 我們是教徒+大女...所以有20分...我見過往15分都入到...而且都是心儀學校...所以選擇聖保祿...我知囡囡有兩個同學15分都入唔到....

我自己覺得聖大是不錯的學校...我個仔比較麻煩...但老師都無投訴...見到仔仔一天一天進步...又好鍾意返學...我相信老師對他不錯....hehe....而且今年開始有外籍老師...聖大都是一個不錯的選擇...當年我心儀聖大是見到升小比較集中......不過, 後來有家長回覆可能是多數小朋友都住12網...又或者好多是跟家姐哥哥入...所以先保持一定數據....這一個我都不得而知....

原帖由 小K 於 11-11-23 21:24 發表
七點半,do you use Wanchai address or other address so that you can get 1st offer? I want to prepare this if I get offer from St. Margaret Mary kinder.

Thanks!!

聖保祿是一三五年級返下午...二四六年級返上午...我之前都想過就是這樣可能會減少選擇人數...不過, 今年似乎都例外了....

阿仔?? 我毫無idea...仲在思索中...因為他跟家姐性格不同...每天又不願起床...所以我有想過選擇東區學校...最多是自行時試一試嘉諾撤...不過, 得15分都好難...至於報考直資私校...我個仔好害羞...現在我跟他說話要好清楚直接的講否則他是不明白...所以對於他去interview我同樣無信心...不過, 就是因為這樣, 我不想因為他而要家姐放棄入較好學校的機會...所以沒有報男女校...一切都是留待天主決定吧!!!!

你的本區...我記得是四小龍那一區...不過, 在大抽獎你只可選擇其一...我自己會比較喜歡舊基灣...因為聽聞校風好...又返八點半...不過, 功課量都不少...之後有想過培墧因為都是校風好...學習環境不錯...不過, 我怕好快會換校長, 因為現任校長都做了10年...如果真的換校長又不知是什麼光景?! 之後就是祟真...及愛蝶灣官立小學....如果你心儀自行那一間, 在大抽獎甲部你要把它填在甲一博一博了...希望你成功!!!!!

原帖由 Jomei 於 11-11-23 17:20 發表
吓。。唔係返全日架咩。。咁二年級開始返全日?
你幫阿囡今次部署得好好。。。相信阿囝唔難入到心儀既學校。。
我就慘D。。跨區失敗。。。而家要焗住揀本區。。至慘無一間心儀。。都唔知點揀好。。
...

我個女讀聖大,自己考到St. Clare's

回復 11# 七點半 的帖子

唔係好明點解聖保祿要咁返上下午班...小朋友會否好辛苦呢?
你囝揀嘉諾撤得15分...我諗都幾難博喎...我今年都蠢左20分都無揀佢...反而去博15分既學校....仲要失敗埋....
估唔到你咁熟我呢一區...HEHE...舊基灣=愛碟灣? 培僑及聖米我唔多鍾意..東區我只鍾意自行果間咋...朋友都有講丘佐榮好好...但好多人爭...其實我都未諗揀邊間好...好煩...希望私校果邊快D有好消息啦...

會接受offer嗎??

原帖由 Daphnesin 於 11-11-29 17:28 發表
我個女讀聖大,自己考到St. Clare's

要返輪班制是因為校舍細的問題....返半日有半日的好處...只是一年上一年下要小朋友去適應...

我都是住東區亦在東區長大...所以都熟東區的校網...雖然我們選擇嘉諾撤是有優勢...不過, 我自己有少少猶豫男仔讀女生多的學校有沒有問題??

舊基灣不等如新基灣(愛蝶灣)...兩所學校有少少不同...制度都有少少不同....我喜歡舊基灣因為校風純樸...又返8:30最適合我這些懶蟲...新基灣返7:30小朋友辛苦家長又辛苦....hehe.....

至於丘佐榮我都有不少朋友的小朋友在那裡讀書...同樣comment都不錯...而且比較多的班數, 每級好似有6班...成功機會好似大少少....不過, 一選了就不能選基灣了....

原帖由 Jomei 於 11-11-30 00:37 發表
唔係好明點解聖保祿要咁返上下午班...小朋友會否好辛苦呢?
你囝揀嘉諾撤得15分...我諗都幾難博喎...我今年都蠢左20分都無揀佢...反而去博15分既學校....仲要失敗埋....
估唔到你咁熟我呢一區...HEHE...舊基灣= ...

想請問老師會否為小朋友選小學學校給意見,例如﹕哪些男孩子會選聖約瑟或華仁?  (我想這兩間都是很多家長的心水學校呢!) 還是,家長自己選好交給老師而已?

七點半 , 你好! 我女兒將入讀聖大K1, 我亦是住在東區(西灣河), 以後多多指教!

回復 小吉媽子 的帖子

你好!!! 歡迎你!!!!

七點半,我們有寶血,西灣河明我,北角衛理堂及聖大offer,最後選了聖大,因為有朋友的朋友的女兒在讀,極力推薦。但在幼稚園討論區不太多人談聖大,我只知是好學校(除小一派位成績)可否大約講講學校情況?
另校車(保姆車)往返需時多久?謝謝!

回復 IanBB09 的帖子

會...觀課日之後可以跟班主任傾一傾!!! 看看老師對小朋友有什麼comment....
‹ 上一主題|下一主題