用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 creative(kowloon tong) Vs cpskg
樓主: winghinlau
go

creative(kowloon tong) Vs cpskg [複製鏈接]

其實KV同CPSK真係兩種好極端既學校... 點解你會同時報呢兩間呢? 之前有冇想清楚先報?
原帖由 winghinlau 於 11-11-28 14:31 發表
shirleylee_0514  Sorry! 我諗我報唔到料關於啟思(九龍塘正校)講座給你們了,因我會放棄啟思學位!  因為KV收了亞仔!

簽名被屏蔽

回復 2# winghinlau 的帖子

你心儀既KV收左...

你初初話呢2間比較...我只是比我個人睇看...啟幼自我IN完之後....我沒有打算讀...而感覺麻麻...所以比意見你,叫你聽左講座先....

BUT ...Anyway~~多謝你有心想報料~~

回復 3# wishwong 的帖子

呢個年代不同...連幼稚園都勁爭咁大...自知阿囡比較怕羞膽小...同埋可以in多幾間...做下熱身...又可以親身感受下學校....過往見d家長....報8,9間好多都係得waiting or reject...所以咪大包圍先囉~~

我都有朋友兩間都有報... 但又講到唔想谷小朋友, 咁我話如果KV有OFFER,, 你又唔要,, 會唔會覺得好浪費呢? 佢又話會... 攪到個心1516.. 唔收又唔開心...
真係攞苦黎申... 唉...
如果所有家長都可以以平常心面對INTERIVEW.. 咁都OK.. 但最近見到好多唔開心既THREAD.. 真係唔知講咩好,,, 一方面又話唔介意冇OFFER.. 令一方面又不停懷疑人地既收生標準有問題.... 總之就係走唔出自己個框框...好可憐...
原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-28 16:06 發表
呢個年代不同...連幼稚園都勁爭咁大...自知阿囡比較怕羞膽小...同埋可以in多幾間...做下熱身...又可以親身感受下學校....過往見d家長....報8,9間好多都係得waiting or reject...所以咪大包圍先囉~~ ...

回覆 1# wishwong 的文章

我唔覺得攞苦黎辛...如到最後一間學校都唔收...咁點算先?事但讀一間自己唔鐘意既學校?對阿囡既學業咁草草了事? 自從in完所有學校..對學校了解左好多...一路收集下資料...一路又等消息...加上阿囡既表現..心目中都有了答案邊收,邊間想讀....KV暫時我都未收到結果...不過如收左我都唔讀....會打返去學校講, 唔洗HOLD住個學位囉...我唔覺得咁樣叫浪費囉...小朋友去IN既表現完全唔可以掌握係自己到...又點知結果係點呢? 難道你只報了1間, 或者係細B, 今年唔得可以下年再試...

無錯...見到好多THREAD都不停話reject/waiting, 話表現好都係咁既結果..又講唔知咩收生準則...收左當然開心..反而唔收唔應該話返學校收生有問題...

呢個現今既香港社會...出生率不斷上升..不論幼稚園要爭位...連床位都要爭啦~~如個個家長係可以平常心....咁就唔洗報咁多間...直接讀屋企留下果間啦~~想食好野都要訂位,訂位都會係waiting啦~

如果人人都可以平常心面對面試, 我都覺得IN幾多間, 大包圍都唔係問題.. 但見咁多間,, 後果都係(1)收都唔讀/(2) 唔收就勁DOWN.. 咁就好無謂囉... 特別係O個D一開始明知收都唔會讀既都走去同人地逼埋一份... 又何苦呢
我知有唔少家長都係覺得自己小朋友好叻, 報幾十間, 睇吓自己有幾多個OFFER,,好似集郵咁.. 跟住就周圍POST... 唉...
我唔係話只係報一間.. 我自己都報咗4間 (1間CPSK, 3間屋企附近), 但都係真心想讀先報..
其實考唔到, 原PN升K1都OK丫... 我又唔信讀邊間幼稚園可以決定到小朋友將來係龍定係鳳囉...
我都識得小朋友讀完HKPS未又係考唔到小學... 大家而家都將希望擺哂O係間學校度.. 其實家長本身O係屋企都可以教小朋友...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-28 16:58 發表
我唔覺得攞苦黎辛...如到最後一間學校都唔收...咁點算先?事但讀一間自己唔鐘意既學校?對阿囡既學業咁草草了事? 自從in完所有學校..對學校了解左好多...一路收集下資料...一路又等消息...加上阿囡既表現..心目中都有 ...

回復 1# wishwong 的帖子

係啦~~有時d家長又太過偏激..仲離譜話報名費都哂曬...話TT收$50咁貴..又話人地扼$...呢D都係遊戲規則黎架啦~~ 咁都可以講幾頁紙咁長....
~~集郵咁樣...小朋友同大人都辛苦啦~~呢D就真係浪費啦~~仲要周圍POST出黎....手頭有幾多幾多間叫人幫手~~應該自己縮細左範圍先啦~~好似之前KV同SC未有結果..就POST出黎 KV vs SC....睇見都覺得煩, 點解唔收左先諗呢 !!!

哦~~原來你小朋友已經係讀緊pn, 可升原校的, 但點解唔係原校升繼續讀呀...怕唔怕唔適應呀? 咁其他果3間有咩OFFER呀? 我就唔係啦~~無讀pn, 阿囡又怕羞...所以之前都唔係太了解每一間學校...唯有就大包圍啦...有D報左都無去IN, 唔洗哂學校時間...又唔洗走黎走去....不過既然做得到...當然梗係搵一間適合自己既小朋友啦...做龍做鳳...都要係睇小朋友吸收能力/資質...幼稚園唔打好個底...上小學都會幾吃力....

HKPS考唔到小學?  當然唔一定係邊間幼稚園出黎就必定考到邊間邊間名校....但考唔到自己心儀果D姐...如喇X,拔X等等....

好多家長都指意哂D學校...覺得比左$返左學就學到應該要學既野...完全唔幫小朋友溫下書...又話學校教得唔好....所以我地都要努力 !

PN上啟基, 冇直升中學, 冇IB, 冇好校網..只係下年2月插班讀幾個月, 應該唔存在適應唔到既問題

我意思係想話入到名幼稚園並唔代表一定入到名小學... 屋村幼稚園又未必入唔到名小學, 一切都要睇小朋友能力同性格適合與否...

希望所有小朋友都搵到一間適合自己既幼稚園.. 而唔需要搵一間最多人爭既幼稚園

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-28 18:09 發表
係啦~~有時d家長又太過偏激..仲離譜話報名費都哂曬...話TT收$50咁貴..又話人地扼$...呢D都係遊戲規則黎架啦~~ 咁都可以講幾頁紙咁長....
~~集郵咁樣...小朋友同大人都辛苦啦~~呢D就真係浪費啦~~仲要周 ...

回復 7# shirleylee_0514 的帖子

其實我報kv先,亞仔in kv時表示麻麻地,擔心他考不到,咪上網睇睇九龍塘區幼稚園,(因家住九龍塘),而且好多家長都好喜歡kv(冇論住新界及港島), 我又唔想亞仔誇區讀書,所以咪搵咗啟幼囉,你知啦九龍塘啲幼稚園好搶手,四方八面家長也來此區找學位,亞仔又唔係特別醒!我依家都1516 谷亞仔定唔谷亞仔呢?

i think i am quite agree with wish, for me , I choose four kinder for my son for four purposes, cpskg for good language environment, happy school life and munsang and alliance for one way straight to the primary school, although we understand that not all Alliance kids can go to the primary, and also one kinder near my home,
till now, the one near my place offers pm class and the fee is really cheap,as they have govt subsidy, I am quite frustrated as we can save more money for the second child, however, my hubby said that kinder will be less challenging for our son and he thinks the cpskg worths that $$$, and finally we reject the offer!
In fact, i am so glad to see that my hubby really think for my son's interest, although we have lots of friends ' kids in Yew Chung, Anfield and Kingston, KV, and all my nieces and nephews studied in SC, but we are not looking for the brand name of the school only, we think for our son's strength and weakness and i think being a mother, we just want our kids to be happy to enjoy their 3 years precious moment!

原帖由 wishwong 於 11-11-28 17:23 發表
如果人人都可以平常心面對面試, 我都覺得IN幾多間, 大包圍都唔係問題.. 但見咁多間,, 後果都係(1)收都唔讀/(2) 唔收就勁DOWN.. 咁就好無謂囉... 特別係O個D一開始明知收都唔會讀既都走去同人地逼埋一份... 又何苦呢
...

我會咁睇。如果一心俾小朋友上傳統小學,非活動教學既話我覺得唔好揀啟幼。因為佢上小一時要重新適應教學模式應該會好唔慣,甚至唔開心。倒不如從幼稚園就開始俾佢習慣。
至於小朋友係咪嗰種坐定定既學生,你應該最了解。
原帖由 winghinlau 於 11-11-28 23:51 發表
其實我報kv先,亞仔in kv時表示麻麻地,擔心他考不到,咪上網睇睇九龍塘區幼稚園,(因家住九龍塘),而且好多家長都好喜歡kv(冇論住新界及港島), 我又唔想亞仔誇區讀書,所以咪搵咗啟幼囉,你知啦九龍塘啲幼稚園好搶手,四方八面家長也來此 ...

好奇妙,我發覺只有喺CPSK D thread 先可以揾到有共同理念既家長。其他地方都找唔到,而且仲唔止一個家長都有好多講中我心意既討論。相信最後揀啟幼既家長都會係同道中人,可以好好傾。真好。
原帖由 babemom 於 11-11-29 00:31 發表
i think i am quite agree with wish, for me , I choose four kinder for my son for four purposes, cpskg for good language environment, happy school life and munsang and alliance for one way straight to  ...

回復 1# wishwong 的帖子

係呀! 我大女細個就係讀d好開心幼稚園, 你現在問她還記唔記得..開唔開心.......佢都已經忘記得八八九九啦!
啟幼是我喜歡的幼稚園, 可惜小學的學費 實在令我們停步!
唯有亞仔從小就辛苦些啦, 因香港的教育制度實在令我不得不投降

係呀.. 啟思中學學費真係好貴... 我諗除咗國際學校之外, 佢都係數一數二貴..
祝你小朋友學業順利...
BTW.. 請盡快通知CPSK你放棄OFFER,, 等多D有興趣既家長可以有機會... Thanks.
原帖由 winghinlau 於 11-11-29 12:02 發表
係呀! 我大女細個就係讀d好開心幼稚園, 你現在問她還記唔記得..開唔開心.......佢都已經忘記得八八九九啦!
啟幼是我喜歡的幼稚園, 可惜小學的學費 實在令我們停步!
唯有亞仔從小就辛苦些啦, 因香港的教育 ...

回復 31# babemom 的帖子

I also applied Munsang, alliance for my son. How would u choose if all accept your kid? I want to seek more views please.

in fact, i dont really like Munsang as I think the the kids tend to follow instructions and the teachers are less likely apprectiate those kids who are active and have their own points of views. Besides, many of my Munsang friends told me that much homework in primary which makes heavy pressure for both the parents and the kids.
till now, only left Alliance kinder and cpskg for my son, if the Alliance got the subsidy, we will absolutely choose this, but my friends used to teach in Alliance and told me that the kids in Alliance are not happy at all, they dont even have time to play everyday , and not suggest me to take this kinder, so we are 85% go to cpskg.
I have never worried about the connection to the convention primary school after study in cpskg,becasue i believe that if the kid is strong enough in thinking and analyzing, confident and possess good language skill, such ability will make him work out. For the academic aspect, I think all of the parents can be  teachers at home.
and cpskg gives me what I want.

簽名被屏蔽

回復 6# wishwong 的帖子

我係填鴨制度下的產物,所以更加唔想個女入D只注重背書,抄寫的學校,我想最後我都會選啟小幼.

So far,, 我都未為其他既OFFER動心放棄啟小幼呀.... YEAH~~

原帖由 3pigmama 於 11-12-1 00:31 發表
我係填鴨制度下的產物,所以更加唔想個女入D只注重背書,抄寫的學校,我想最後我都會選啟小幼.
‹ 上一主題|下一主題