用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 申請轉校入讀主要睇筆試成績對嗎?
go

申請轉校入讀主要睇筆試成績對嗎? [複製鏈接]

還有沒有面試?家長需要見嗎?有什麼需要注意既地方?請指教!

PS.姪女來年升小二,讀書好好,為人文靜,唔知St paul co喜唔喜歡呢類學生?
   0    0    0    0

Sorry, don't know whether there's an interview, guess yes after the written test and if there is a place.

One thing is the place is really limited.  No 插班生 for the present P.2.  So you can imagine what's like in the next year.

原帖由 VKwan 於 11-11-21 14:13 發表
還有沒有面試?家長需要見嗎?有什麼需要注意既地方?請指教!

PS.姪女來年升小二,讀書好好,為人文靜,唔知St paul co喜唔喜歡呢類學生?

我妹妹的女都有興趣考。就算一年考不到打算每年都會試一試

學校未必有位收插班生,可遇而不可求!

原帖由 love_dreaming 於 11-11-22 18:12 發表
學校未必有位收插班生,可遇而不可求!

yes, 剛啱呢年好似冇收插班生. 而且學校趨勢好似係約略減少人數(30人)至每班28人(註:參考今年小一已減至28人一班), 相信更難有插班位.

再吾系你可以考慮P5插班,但筆試成績真的比較重要,因為學校主要收一些有特別才能或某一科特別好的孩子(上一年收了兩位P5插班生,一位中文超勁,另外一位乒乓球超勁,代表香港出賽)
‹ 上一主題|下一主題