用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?
樓主: sawron
go

想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀? [複製鏈接]

我是"聽"的level咋~未去到"見"的level
佢的rationale係每"關的"奉獻"都是當你捐給學校,當是善事,而不是bind to an agreement。
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

雪豆 發表於 11-12-23 15:10
我是"聽"的level咋~未去到"見"的level
佢的rationale係"奉獻"係當你捐給學校,當是善事,而不是bind to an  ...

o甘我都未見過d錢、握手飛、消防員胸肌

:loveliness:
我諗好多家長都視呢間學府為dream school~
雖然我唔知我聽的cases是majority定係minority,不論點都好,只要家長覺得小朋友適合呢間學校就go ahead(試下考都無妨o者~反正nothing to lose)。
無可置否,有d學校需要考慮小朋友家庭背景,因為佢地majority的小朋友屋企都有番咁上下,若小朋友background相差太遠,入到去都會覺得自己是oddball,咁樣可能仲傷害到小朋友心靈呢。
我知道好多BK家長都是緊張子女的,希望以上果d大家當笑下就算,don't be too serious
(PEACE)

開心小花  係緊張的氣氛下輕鬆一下...Haha...  發表於 11-12-23 17:14

係呀,聽聞x神捐咗400萬起泳池,呀女入咗,感覺dgs睇家底多啲;反而dbs睇實力多啲,識有兩個小朋友住普通屋村今年都入咗,不過小朋友本身都好聰明,自小已有資優特質。

小克 發表於 11-12-23 17:07
"無可置否,有d學校需要考慮小朋友家庭背景,因為佢地majority的小朋友屋企都有番咁上下,若小朋友backgrou ...

Quote reference ar~又得o者
雪豆 (2011), 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?, Education Kingdom, post #143

回復 雪豆 的帖子

like 開心小花 點評:loveliness:

lcdtopcon 發表於 11-12-23 19:01
係呀,聽聞x神捐咗400萬起泳池,呀女入咗,感覺dgs睇家底多啲;反而dbs睇實力多啲,識有兩個小朋友住普通屋 ...

嗯~可能都係呢個原因,好多家長"谷"小朋友要十項全能(有晒cert.同獎證明),希望佢地可以入出名的學校。
‹ 上一主題|下一主題