用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 你們的小朋友喜歡上學嗎?
go

你們的小朋友喜歡上學嗎? [複製鏈接]

想問一下家長們, 你們的小朋友喜歡上學嗎? 功課是否煩重? 每天要多少時間去做功課呢? 謝謝
   1    0    0    0

My son is studying P3.  
他愛上學, 也愛學校!
我不覺得多功課, 其實不計改正, 每日都是大約3-5樣, 1-1.5小時應該可以完成!

還想問一下,學生喜歡老師嗎?大家闗係親切嗎?

YuHangMum, thx!! 想請問一下學校是否很"傳統"? 有人同我講過話有個case, 學生/家長受不了st paul boys永遠只有一個答案的教學方法, 最後轉了其他學校. 想請問是事實嗎? 老師鼓勵學生思考及發問嗎? many thx!

回復 1# xxll 的帖子

傳統- 校長會重視學生的品德, 紀律等
至於你所講的個別case, 無發生過在我小朋友身上, 可能我個小朋友不是太天馬行空類!
老師鼓勵發問, 暫時不多有關要思考的功課!

回復 3# ngsmum 的帖子

老師同學生關係應該不錯, 有個別老師會特別嚴格(例外)!

原帖由 xxll 於 11-11-22 23:01 發表
YuHangMum, thx!! 想請問一下學校是否很"傳統"? 有人同我講過話有個case, 學生/家長受不了st paul boys永遠只有一個答案的教學方法, 最後轉了其他學校. 想請問是事實嗎? 老師鼓勵學生思考及發問嗎? many thx! ...

i think the case should be opposite. My son is now in SPC. When he's in SPCPS, the teachers are liberal in general. They will not fix to 1 model answer at all. So I think you need not worry on this.

Thx 兩位家長!阿仔個人超活躍同主動,而佢亦讀活動教學的幼稚園。於是好多人同我講,話聖保羅鐘意乖既小朋友,怕我仔太頑皮咁話。另一個就同我講聖保羅只可以有一個答案的教學方法。所以我就咁擔心囉!謝謝你們的分享!Diversity,你小朋友依家係 st Paul coed? 好叻呀!!

原帖由 xxll 於 11-11-23 22:05 發表
Thx 兩位家長!阿仔個人超活躍同主動,而佢亦讀活動教學的幼稚園。於是好多人同我講,話聖保羅鐘意乖既小朋友,怕我仔太頑皮咁話。另一個就同我講聖保羅只可以有一個答案的教學方法。所以我就咁擔心囉!謝謝你們的分享!Diversit ...

我諗大家都講緊SPC ,唔係你所講嘅co-ed喎..

我開條題係講緊ST PAUL BOYS, 不過我見DIVERSITY話佢小朋友本來係SPCPS, 之後去了SPC, 我以為佢講ST PAUL COEDU. THX DaisyWu!

原帖由 xxll 於 11-11-24 09:47 發表
我開條題係講緊ST PAUL BOYS, 不過我見DIVERSITY話佢小朋友本來係SPCPS, 之後去了SPC, 我以為佢講ST PAUL COEDU. THX DaisyWu!

SPC = St Paul's College

YuHangMum.

Please check PM.

diversity & YuHangMum,

謝謝你們的回覆. 我還想問一下, 你們認為ST PAUL的小朋友是不是普遍也很乖及有禮貌呢? (其實我自己也去了開放日, 不過想問一下現時家長的意見) 另外, 課外活動方面, 是不是也要求有一體一藝呢?

我在BK看到有些家長話下年搬新校時,每年級會有4班, 不過人數不會增加, 只是小班教學. 請問就你們所知, 那是真的嗎?我看到新校有24個班房, 不過不知道是否連美術室,音樂室等也包括在內. 所以有此一問.

我沒有朋友的小孩在ST PAUL BOYS唸書, 所以比較多問題, 唔好意思, 麻煩哂!

回復 1# xxll 的帖子

你們認為ST PAUL的小朋友是不是普遍也很乖及有禮貌呢? 全男孩, 一定都會比較活躍, 整體-家長都是重視自己孩子的品行
另外, 課外活動方面, 是不是也要求有一體一藝呢? 沒有要求, 校方鼓勵參加!  
每年級會有4班, 不過人數不會增加, 只是小班教學. 以我所知是真的. 新校有24個班房, 不包括特別活動室如:美術室,音樂室等.

Thx a lot!!! YuHangMum!
‹ 上一主題|下一主題