用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖博德天主教小學(蒲崗村道) 學校收左我仔仔啦, 好開心呀
樓主: shirleycnf
go

學校收左我仔仔啦, 好開心呀 [複製鏈接]

回復 shirleycnf 的帖子

Where do you live & which kindergerten ?? I live in Diamond hill ga...

我住響慈雲山中, 我仔仔就響油麻地返幼稚園. e...大家都住得幾近學校喎, 我尋日同我同事傾計, 佢話佢小朋友9月起要6點起床搭6點半的校巴返學, 聽落很辛苦

歡迎新同學
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

多謝, 多多指教

回復 grace_xian 的帖子

Hello, 我囡囡呢幾日返小一英文班好開心, 我聽日放假陪佢返, 好期待呀!!!!
Grace_xian, 你好 !

不經不覺仔仔已經番左3個星期學, 我同佢都好鐘意間學校同埋老師們, 我覺得功課量適中仔仔仲成日同我講好鐘意班主任同埋教佢d老師tim, 我覺得學生們都好乖好有秩序. 我好開心仔仔禁快就可以適應到小一生活, 放心晒  

學術上聖博德可能是差一點,但品德上這學校的學生好友善,有些仍保持天真。校外導師問他們八大規條有什麼他們覺得困難,請舉手。他們會老實說出那一條是他們困難做到。活動完結時,他們爭着做收拾工作。離開時會說再見。

昨天看報紙先知下一年的小一入學第一輪有了結果, 原本我的post已有一年了, 時間真的過得很快, 仔仔不經不覺讀了3個月了, 我覺得自己的選擇很正確, 仔仔好開心, 我亦好鍾意學校, 比十個LIKE佢

kbcat  agreed  發表於 12-11-30 12:59

吾好意思係度講句真心話, 我女兒讀p6, 好後悔俾佢讀聖博德, 如果時間可以返轉頭,  我一萬個Reject...唉, 可惜!!  到你升中選學校就知我今日點解咁講...   (ps... 留意有部份老師態度極差, 我指對家長, 可想而知對小朋友都吾會好, 而且推卸責任, 唉... 都吾知講咩好!!! )

其實sofar我仍然非常鐘意. 仔仔在學校的測驗成績一般, 但他的老師們都很關心,體諒和鼓勵他.尤其是中文科老師超好, 好了解我仔仔和好有愛心.我最近認識了一位由另一間45區'名'校轉到聖博德的同學仔, 她以前學校的老師整天在谷學生和只係鐘意D成績好好的學生而忽略D成績唔好/ 好但未到好好的學生. 她轉了來聖博德後開心番及有番自信成績也很好. 我見同我仔仔玩的高年班英文/閱讀大使都好有禮貌和英文很好, 希望仔仔同佢地一樣禁叻就好啦

SPC好唔好見仁見智啦, 其實我覺得讀得到, 成績好的小朋友家長一定會讚, 而相對情況弱的就會彈, 都是人之常情啦
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

shirleycnf 發表於 12-11-28 12:24
昨天看報紙先知下一年的小一入學第一輪有了結果, 原本我的post已有一年了, 時間真的過得很快, 仔仔不經不覺 ...

岩岩小一派位 ,又到學期尾, 大家都學校有咩感想, 特別係小一家長, 請分享, 謝謝~~~

請問你哋的小朋友學習的情況如何? 我嚟緊9月要同小朋友選校啦, 真心想聽取家長們的意見.....tks

我都想知

今年我小朋友今年9月入讀聖文德小學(鳳德村),請問有無人可以介紹保母車是由觀塘翠屏村去聖文德小學(鳳德村),謝

nnn

回覆 tiger629 的帖子

叩門入咗第2間了

引用:回覆+tiger629+的帖子 叩門入咗第2間了

引用:吾好意思係度講句真心話,+我女兒讀p6,+好後

原帖由 angiebun 於 12-12-03 發表
吾好意思係度講句真心話, 我女兒讀p6, 好後悔俾佢讀聖博德, 如果時間可以返轉頭,  我一萬個Reject...唉, 可 ...
請問你女畢業果時聖博徳派中校網係唔係九龍城?全年級有幾多位學生可入到Band1?

‹ 上一主題|下一主題