用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神vs德望
go

天神vs德望 [複製鏈接]

請問邊間好d? Thanks!
   0    0    0    0

當然天神啦, 一條龍上st mary, 又唔駛錢.

天神啦, 唔洗$$, 又可以一條龍上st Mary, 家長不需應付 tsa 煩惱.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

paltiBB,

請問甚麼是tsa?

原帖由 ggbwong 於 11-11-21 09:30 發表
當然天神啦, 一條龍上st mary, 又唔駛錢.

Agreed!

Save $$ bring daughter to travel every year, yeah!

St mary already had a primary school, is it ?  Then why students from 天神 can also go direct to this secondary school ??

sure ~ 天神喇!唔駛揀!

天神 for sure...

醒目開學勳章 王國長老

家長要攪清楚:
TSA=全港系統性評估, 基本上係EDB俾分(((學校)))既一個試, 睇下間學校既學生中英數去到咩水平, 同學生本身升中無關, 學校想操都只係為左自己學校榮耀姐 (所以學校谷唔谷TSA, 同有無一條龍中學無關)
呈分試=小5同小6考既試(共3次), 用校內成績呈俾EDB決定個別學生BANDING, 真係同個人升中有關
PRE S1=升中分班試, 小六畢業生升中前考既, 又係要將成績交俾EDB, 今次成績會直接影響將來同校學弟學妹既BANDING
原帖由 paltiBB 於 11-11-21 09:39 AM 發表
天神啦, 唔洗$$, 又可以一條龍上st Mary, 家長不需應付 tsa 煩惱.

If sure 天神 can get in St. Mary, I would choose 天神.

回復 11# onsyan 的帖子

Is it 100%入St. Mary 中學呢?

天神同st. mary 結左龍, 天神個網寫去年100%升了st. mary 中學.

德望都一樣, 成績唔好要留班, 也會用手法去使你知難而退.

名校多數如此, 以我所知得男拔小唔會0甘樣要學生知難而退, 男拔小會幫成績差學生補底.

反正兩間都係名校+谷, 選間唔駛錢啦.

原帖由 momomo0303 於 11-11-21 12:10 發表
唔好意思, 路過搭訕!
我識得有人係天神讀, 而家小三了, 成績不太好, 聽家長講學校會用手法去使你知難而退...所以到升上st.mary時巳全是精英了. 好多名校都係咁既做法的.

德望就唔知會唔會有呢個情況...

而天神同st ...

德望去到P.5都會有留班生, P.6就冇得再repeat, 暫時小女P.6未見過會迫人走! 有top既學生會追求更高境界(轉間仲勁D), 亦有D覺得讀得辛苦或者wrong matched會轉校, 亦有D會轉左去外國讀, 有大約80%可以通過面試後升上直屬直資中學....

多謝你們的意見呀!

good hope 學費貴,簡天神可以留番d$去旅行同補習,有得比我簡一定天神。

天神 for sure... no need to worry for the secondary school.... 100% can go to St Mary's.

我朋友個女小一科科唔合格,界人迫走咗喇!
原帖由 Carelesswhisper 於 11-11-21 12:29 發表

德望去到P.5都會有留班生, P.6就冇得再repeat, 暫時小女P.6未見過會迫人走! 有top既學生會追求更高境界(轉間仲勁D), 亦有D覺得讀得辛苦或者wrong matched會轉校, 亦有D會轉左去外國讀, 有大約80%可以通過面試後升 ...
‹ 上一主題|下一主題