用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點算好??可以俾點意見嗎?? 迷茫的媽媽!! ...
go

點算好??可以俾點意見嗎?? 迷茫的媽媽!! [複製鏈接]

我的自閉寶寶月初做完小一前評估, 結果係語`言能力係輕度智障,而其他作業係臨界, 建議上特殊小一. 而家响協康讀第3年. 出年應該上小一(其實耀山收咗佢). 但有個朋友個仔剛轉去話每日有10樣功課, 我怕佢會追得辛苦, 又唔想咁快送去讀特殊(因為佢啲老師話佢仲有進步空間, 同埋之前參觀過特殊學校, 見到雖然師資及設備很好, 但見到嗰啲寶寶時好唔安樂, 每個寶寶嘅將來都好似無得選擇....自覺得自己個仔好似無咁嚴重, 情況不至咁壞) , 同老師商量過決定下年試主流k3. 俾個機會佢試下, 唔得先讀特殊都可以.   我家住旺角區, 入咗紙去長沙灣保護兒童會同埋雅各(長沙灣). 兩間都係聽日面試.  請問有無家長知九龍區仲有邊啲全日制幼兒園會包容呢類小朋友插班? 佢下年10月就足7歲.  而佢嘅學券到下年8月到期. 唔知可唔可以續多一年呢, 同埋因為之前入咗紙下年度上小一. 點樣可以抽番個申請到下年度先再入紙(13/14年)申請小一?? 萬分感激各位的意見.
   0    0    0    0

回復 1# evonpig 的帖子

回復 2# evonpig 的帖子

其實你明天睇下乜環境先,我上年都想重讀k3,確實好難,很多幼稚園都不願意收SEN的插班生,你不好咁快cancel個小一位,睇定d先!講真其實間間小學都係咁多功課,逢星期五仲多,耀山確係一間不錯的小學,我囝的OT都讚好有經驗,你可上小一要求學校做調適eg:功課量、默書範圍,我想綀字你依家已要開始做小一後你會好忙除非長假期先有時間溫習,問下周圍讀小一的朋友學緊的生字早少少俾佢預備,我亦想像到你的小朋友會預到的問題,我囝囝是一個聽障+A仔的小朋友CAC評估都係語言輕度,升小一後確實會遇到很多問題,有很多DICT.QUIZ&TEST佢從來都未試過+++oil

首先 --學卷你你要寫信去學卷組, 加學校的主任信, 指明小朋友需要重讀K3, 亦沒有參與2012年大抽獎, 沒有註冊任何小學, 咁你就可以有多一年學卷.第二, 如你已入表自行都無問題, 只需不要去登記註冊就無問題..
第三, 如上面媽咪所講, 由於你小朋友言語方面比較差, 最好是搵一間下午班, 人數在10-15人最好, 亦要老師多照顧小朋友, 否則, 搵著D租椅坐, 每日都學唔到野, 咁重讀K3也是浪費時間...
小學你可以明年再決定, 先搵左小學再諗

原帖由 evonpig 於 11-11-20 23:45 發表
我的自閉寶寶月初做完小一前評估, 結果係語`言能力係輕度智障,而其他作業係臨界, 建議上特殊小一. 而家响協康讀第3年. 出年應該上小一(其實耀山收咗佢).

每個小朋友只係可以報一次小學,如果你話一間津校收左你個仔,咁係唔係計分時就收左佢?咁樣你最好問下社工/主任/cac,仲可唔可以抽番個小一入學申請出來喎,因為之前聽過個講座,好似話要係未派之前用醫生證明等等才可以考慮抽番個申請出來,派左就好似無得傾,因為每個人都係一次小學。

你都係問下有關部門好d喎,我地都係聽人講,唔可以作準喎。
‹ 上一主題|下一主題