用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問學鋼琴由咩學起呢?
go

請問學鋼琴由咩學起呢? [複製鏈接]

請問大家學鋼琴係由咩學先呢?聽音、數拍子、學五線譜?因為想幫囡囡搵教琴老師,但咩都唔識,煩請賜教!
   1    0    0    0

除了坐姿外?跟住學咩先呢?唔該大家幫幫忙,因我本身唔懂得鋼琴,有冇媽咪可以話我知呢?

原帖由 lamlamlee210 於 11-11-22 08:47 發表
除了坐姿外?跟住學咩先呢?唔該大家幫幫忙,因我本身唔懂得鋼琴,有冇媽咪可以話我知呢?

每位老師的做法都有少許不同的。一般樣樣都要學。彈鋼琴是很複雜的活動,你講個幾樣,根本係同時進行,真的無話學邊樣先.....

最記得.....Middle C
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 5# lamlamlee210 的文章

由什麼學起不是重點,在初階時每個老師教的東西都大同小異。
最重要是找到一個老師可以引起小朋友學習音樂的興趣,和會嚴緊地糾正錯誤的彈奏手勢。

回復 5# bebebe12345 的帖子

原帖由 meatloaf 於 11-11-22 17:43 發表
甘我囡囡可以幾歲學最好 (單對單) ??

K2升K3個暑假開始學會是個不錯的時間~

五歲左右開始會比較好

原帖由 meatloaf 於 11-11-22 17:43 發表
甘我囡囡可以幾歲學最好 (單對單) ??

原帖由 klaviermusik 於 11-11-22 16:15 發表
最重要是找到一個老師可以引起小朋友學習音樂的興趣,和會嚴緊地糾正錯誤的彈奏手勢。 ...

呢樣好緊要。不過我係吾識音樂ga,只係覺得jar.
有朋友建議靠"聽"好d,"玲木"果套wor, 各位有什麼意見?

回覆 11# rchchan0505 的文章

回復 11# rchchan0505 的帖子

每位老 師都有其自己的一套,相差只會在功力!
靠"聽"亦非壞事,不過要時刻留意,形成習慣大D要改變會有一定難度。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我唔知我咁唸啱唔啱,我覺得靠聽有點後患無窮,驚sight reading和數拍子不夠好。

因我個仔可以靠聽彈番首歌出嚟,所以我通常一定要佢自己睇譜sight reading彈到咁上下,至俾佢聽下不同的人點彈同一首歌。

回覆 15# hyatt 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-23 12:50 發表
學音樂 會聽 比 會睇 有用很多~~~

當然 睇也是必要...

長大後學睇會快過細個好多... 因為小朋友的閱讀能力一般都有限

但 長大後要練聽音就會難很多了 因為耳仔的靈敏度沒有小朋友那麼強 ...

我個仔4Y剛開始學琴,卑佢聽邊類歌好呢?

回復 14# meatloaf 的帖子

正常的學,5級基本沒有甚麼大難度!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-23 12:50 發表
學音樂 會聽 比 會睇 有用很多~~~

當然 睇也是必要...

長大後學睇會快過細個好多... 因為小朋友的閱讀能力一般都有限

但 長大後要練聽音就會難很多了 因為耳仔的靈敏度沒有小朋友那麼強 ...

請問有沒有好老師/琴行介紹?

小囡的老師也說宜練耳後練眼,話長大後反正會多用眼看,宜趁小時耳朵靈敏時多用耳聽.
‹ 上一主題|下一主題