用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英文好差的父母們.你地會否比子女讀國際班呢 ...
樓主: jjj213
go

英文好差的父母們.你地會否比子女讀國際班呢 [複製鏈接]

careysum 發表於 12-11-5 07:30
我英文程度係幾時用ARE 幾時用DO作問句都唔識, 英文發音勁肉酸不突止, 咩叫詞性, 咩叫時式, 都唔識, 我細個 ...

半年可以睇到英文小說好利害呀, 可唔可以PM個課程資料比我?

回覆:jjj213 的帖子

我都同你一樣心態!不過要睇下同間學校溝唔溝通到先,例如明慧咁,in果時佢會有個外國老師問你,(用英文),你小朋友晌屋企有無咩吖....?識聴唔識講嘅我,都晤知點答佢!
唉......因為果個外國老師應該會係你班主任以後.有d咩問題佢可能打比你同你傾.點傾吖...好後悔以前唔讀書

引用:+本帖最後由+careysum+於+12-11-5+07:33+編

原帖由 careysum 於 12-11-05 發表

我英文程度係幾時用ARE 幾時用DO作問句都唔識, 英文發音勁 ...
我英文都好差,可否Pm課程資料給我?

回覆:careysum 的帖子

甘勁,可以pm我嗎?

回覆:英文好差的父母們.你地會否比子女讀國際班呢

我同c6英文都差到暈,不過照幫bb報int,
就係希望家里語境提供不到,佢返學都可以浸多D英文。至於同班主任溝通,我諗唯有去學校接佢搵埋另一個老師幫下手咋,總之兵來將擋,樣衰自己都不想bb第時同自己一樣呀~.~

。兕

但國際班都係冇學劵的??其實本地班都唔會差好多的吧??

careysum 發表於 12-11-5 07:30
我英文程度係幾時用ARE 幾時用DO作問句都唔識, 英文發音勁肉酸不突止, 咩叫詞性, 咩叫時式, 都唔識, 我細個 ...
可否PM上課資料給我,謝謝~!

回覆:careysum 的帖子

Can u pls pm me! Tks!

已經PM晒你地喇!尼個KENNY YIP真係講得好好, 有好多時, 我發現識英文同識教英文係兩樣野, 另外, 我重申, 我上完堂之後係用大量時間去溫習架,去操返阿SIR教既野,我 睇英文小說係需要查字典, 從中再地記生字, 不過, 就會知道成句句子真係講緊咩!識得查字典,尼個字用咩詞性功能等等.
例如: The book is boring.
         The book is boring me.
第一句既boring~ is 是真正動詞, boring是形容詞, 本書令人好悶.(一直都令人悶)
第二句既boring~ is boring 加埋 是真正動詞, 係用緊現在進行式, 多一個me同少左一個me, 成句句式不同之外, 亦睇到個真正動詞係邊個, 點解用現在進行式, 進行式最大既功能, 係強調現在尼一刻既變化, 第二句係講, 本書我本平時睇係唔悶架, 只係尼一刻令我覺得悶咋! 跟住the尼個字又可以表達好多野........
以前, 我連is係LV都唔知,咩叫LV, 咩叫VT 咩叫VI, 都唔識, 進行式, 我以為進行緊就係進行式, 我真係好多謝我遇到個教英文文法咁好既阿SIR, 我會繼續努力, 大家都努力!

akumaeri  可唔可以PM埋俾我呀? THANKS!  發表於 12-11-29 17:17

careysum 發表於 12-11-26 09:40
已經PM晒你地喇!尼個KENNY YIP真係講得好好, 有好多時, 我發現識英文同識教英文係兩樣野, 另外, 我重申, 我 ...

可以pm埋我嗎,thx

咁in國際班時如果老師用英文問問題咁點算呢?

我都想學吖~pls pm me !!!!!

引用:咁in國際班時如果老師用英文問問題咁點算呢

原帖由 方二筒 於 12-11-26 發表
咁in國際班時如果老師用英文問問題咁點算呢?
國際一定是外國老師in,首先會考小朋友先~很簡單例如顏色,形狀~禮貌。之後再有份問卷,都會問你一d關小朋友的日常生活問題,我都是簡單短答,老師都會明白的,只要肯講,試聽,試講,其實不難的~加油!

careysum 發表於 12-11-26 09:40
已經PM晒你地喇!尼個KENNY YIP真係講得好好, 有好多時, 我發現識英文同識教英文係兩樣野, 另外, 我重申, 我 ...

Please PM me the details. Thanks

已經PM晒

如果諗住小學讀返local school的話,真係要問下學校有無教中文。我女而家係一間國際學校上pg,我本來諗住比佢係度讀埋幼稚園,但老師話學校只會教英文寫字同認字,中文只有普通話對話,唔教寫字的(會認一d好基本的字,但程度一定銜接唔到本地小學)。所以如果真係比佢讀,自己要教佢中文認字同寫字。我唔知係唔係間間國際學校都一樣,但基本上d國際班都應該唔會教認/寫中文字

可以 pm 我嗎?

無須擔心,自己差都想小朋友吾好好似自己哨差架嗎。
‹ 上一主題|下一主題