用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已收聖保羅堂pm vs 明我am 取錄信!請分析! ...
樓主: fannykevin
go

已收聖保羅堂pm vs 明我am 取錄信!請分析! [複製鏈接]

我可以灣仔區and 東區,我而加希望聖瑪加利大收亞女,咁我放棄明我,不過聖大更加難入(超細仔)!好煩!

請問點解你會選擇「聖瑪加利大」多過「明我」?

視乎你想你小朋友係3年幼稚園學到甚麼以及怎樣去學習.
我小朋友在明我讀 N 班, N班時已經有工作紙要小朋友認字. 我唔鐘意呢一類型既"填鴨式" 學習. 而且校舍環境真的很不理想, 再加上老師方面感覺上真的沒有 "heart", 整個N 班除了打電話來提我交雜費之外, 沒有任何一個電話跟進小朋友的進度.
所以今年我幫小朋友轉左去聖保羅堂, 完完全全地感受到兩間學校的分別.聖保羅堂很重視小朋友的品德以及培養學生的學習興趣, 老師亦經常會致電家長溝通, 無論是小朋友在學校遇到的問題或者小朋友的進步, 學習方面只是英文方面NET 的時間較少, 所以要在外面自已幫小朋友再報英文班. 但總括來講我的小朋友每天都是開開心心上課, 我放工返到家中第一件事就是叫我同佢做功課.
真的很感恩我小朋友有幸可以在此學校渡過3年開心學習的幼稚園生活.
‹ 上一主題|下一主題