用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中環聖保羅堂PM vs 北角蘇浙幼稚園PM:邊間好? ...
go

中環聖保羅堂PM vs 北角蘇浙幼稚園PM:邊間好? [複製鏈接]

囝囝是2008年細b,依家在北角蘇浙幼稚園讀k1 pm,現得中環聖保羅堂明年K1 PM 既offer.....請問各位...值唔值得為聖保羅堂重讀K1?煩惱ing...(因為囝囝so far都幾喜歡讀蘇浙).......求教....thx
   0    0    0    0

為St Paul Church 而重讀就唔值得,因為我覺得兩間各有各好啫。但我覺得細仔重讀K1做大仔本身係一個好嘅決定。

你又幾重視普通話 ? 如果好重視, 就蘇浙啦.

原帖由 ncream 於 11-11-19 21:14 發表
囝囝是2008年細b,依家在北角蘇浙幼稚園讀k1 pm,現得中環聖保羅堂明年K1 PM 既offer.....請問各位...值唔值得為聖保羅堂重讀K1?煩惱ing...(因為囝囝so far都幾喜歡讀蘇浙).......求教....thx ...

回覆 3# bopui0607 的文章

其實現今社會,中英普語言是必要的,蘇浙語境我感覺ok,但擔心,到P1細仔唔夠大仔小朋友競爭,心目中是想仔仔讀直資,dream school當然有st paul boy 在內啦,故此唔知道轉一轉有冇幫助........

St Paul Church really has nothing to do with St Paul Boys. Check their website. Last year only 5% went to St Paul Boys.

But if u agree that being big boy is better, then changing to another kindergarten to repeat K1 is a god choice. I am going to do so too.

請問各位家長意見,謝謝.....

聖保羅堂係好學校,但不是和那些超名小學有聯繫可以直升,K3一樣要爭。
你小朋友讀緊蘇浙都吳差,插班過去仲有得想,留班就吳值得。

chongnicole 發表於 11-12-27 21:26
聖保羅堂係好學校,但不是和那些超名小學有聯繫可以直升,K3一樣要爭。
你小朋友讀緊蘇浙都吳差,插班過去 ...

Thanks.....

KCS is good and no need to repeat because of St. Paul Church lor!

當初我選擇KCS係因為佢既語境比其它幼稚園好,但擔心到準備升小時,細仔(12月尾)上好既直資或私小chance低.......而KCS本身又唔保證上到自己的小學,所以很煩惱........請問有冇類似咁既case的媽媽分享一下D經驗......謝謝

聖保羅堂係好,但一不是出名龍校,二不是名小學屬意的KG,蘇浙假假地都係一間龍校,PTH又出哂名,同埋時間係好寶貴。
‹ 上一主題|下一主題