用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 ) ...
go

福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 ) [複製鏈接]

嚴緊校規----比較活躍多言學生,會唔會常被罰?

獎罰分明最好,我仔而家小學有d 老師獎罰不一。

原帖由 k_0530_a 於 11-11-21 13:04 發表
程序是否 :
1) 1st 面試后 , 被選中學生會收到通知 .
2) 再定一日 , 全部學生 ( 包括福小 ) 一次過考一個英文評估試 ( 做卷 ) . 成績最好就編入英文班 ( 是否有 3 班 ) .

** listening 是否也是做卷 ?
** 幾時會知 ...

我八掛撘咀, 依度有日程.
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=64&lang=zh

原帖由 k_0530_a 於 11-11-21 13:50 發表
好清楚 , 謝 !
我還以為會有兩次收生 , 原來都是一次 , 只是要面試兩次 .
但點解會有兩次註冊 , 一次是初步 , 一次是正式 , 有什麼分別 .

2012年2月中旬
學生進行「留位及初註冊」

會唔會係學校跟以往經驗, 太多人HOLD 住D 位. 再去抽獎, 抽唔到先返來註冊

原帖由 masterunion 於 11-11-22 10:38 發表
你有無報依間???
我LIKE 佢地校風, 不過又怕仔仔跟唔到...

都係收左先算

DEC 3 帶埋仔去聽簡介會. 才決定入唔入表.
因為我仔好似唔太LIKE 此校. 佢有個好好笑的想法. 唔LIKE 校名, 又唔LIKE 大陸FEEL . 怕將來變動要佢返去, 耕田,維修萬里長城.
我地有去理工展. 問老師野. 個老師好似不太熱衷, 我問一句. 佢答一句.  
學校係BAND 1 , 雙語班用英文書. 中文授課依點我都幾鍾意, 因為如英文底差. 全英上課真係會好吃力.

K_0530_a
你是那區,我地西貢區,band 2 好的不多,

我也是一月才聼匯資,福申如果我dec 3 才去交表,唔知10 有冇得in
‹ 上一主題|下一主題