用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 ) ...
go

福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 ) [複製鏈接]

1) 福建小學是否一定入到福建中學 ( 觀塘 )
2) 福建中學 / 顏寶玲 / 匯基排位
   1    0    0    0

回復 1# k_0530_a 的帖子

如子女現就讀於福建中學附屬學校(油塘),貴校會否保證子女直升至福建中學?
      A︰        根據教育局對「一條龍學校」的安排,本校將會預留學位,優先給予附屬學校的小六學生。但 貴子弟必須品行良好,符合升班要求。有關一條龍學位安排,詳情將由附屬學校方面向各家長公佈。家長可在2011年12月3日本校的「辦學簡介會」中向本校查詢有關一條龍的報名辦法。
24.Q︰        如子女現就讀福建中學附屬學校的英文班,貴校會否確保子女會被編配至福建中學的英文班?
      A︰        貴子弟需要參與「中一英語能力評估」考試,成績達至入讀本校英文班的要求,才會被編配入讀英文班。
@雙語班必入到。

以上節錄於福中網頁內

回復 1# candyvu 的帖子

多謝您的回覆 .
福建中學 / 顏寶玲 / 匯基邊間較好 , 請排位及列出原因

謝 !

我上年有考福中,NPL,因都是有朋友仔女在內就讀,所以投考。最後都是選了福中。個人因福中對學生的關注多,淳樸,嚴緊校規,課外活動和學業都一樣關注,它們對關愛都着重。

請問您是入英文班還是中文班 , 分別在那 .
因今年轉了雙語班 ,是否像以前的英文中學 ,
是否用將部份科目用英文書 , 但加插中文教學 . 那您們這批舊生會如是中文班 , 會也否改埋雙語班 . 還有功課多嗎 ? 小測多嗎 ?
太多問題了 , 勞煩晒 !

呀仔是英文班。上年開始中文班變雙語班,中文教學英文書。功課和小測都多。

原帖由 candyvu 於 11-11-20 23:51 發表
呀仔是英文班。上年開始中文班變雙語班,中文教學英文書。功課和小測都多。

是呀 ! 您阿仔好叻呀 , 請問阿仔小學成績是否已很好 , b1 生 , 尤其是英文 , 因我都想阿女入到英文班 , 雖側話讀起來辛苦 D , 但深信辛苦學習是有回報的 .
那您阿仔有否參加泳隊 , 因此校泳隊成績已是 D1 . 勁 !

你過獎了!呀仔小學時數學和英文較好。只要你呀女可通過福中英文測試,便可入英文班。呀仔參加了長跑,沒時間參加泳隊。學校鼓勵學生參加一項,因為學業都要着重。

請問英文測試是以怎樣形式考 ? 等我操定阿女 .

Comprehension, Grammar, Listening.

嚴緊校規----比較活躍多言學生,會唔會常被罰?

回復 1# phoebepanpan 的帖子

老師是獎罰分明,多言是好事,即表達能力高,但不適當時間說不適當事,係應該提醒!

獎罰分明最好,我仔而家小學有d 老師獎罰不一。

回復 4# candyvu 的帖子

程序是否 :
1) 1st 面試后 , 被選中學生會收到通知 .
2) 再定一日 , 全部學生 ( 包括福小 ) 一次過考一個英文評估試 ( 做卷 ) . 成績最好就編入英文班 ( 是否有 3 班 ) .

** listening 是否也是做卷 ?
** 幾時會知道結果編那班 ( 英 / 雙語班 ) ?
** 幾時要要簽約 ?

原帖由 k_0530_a 於 11-11-21 13:04 發表
程序是否 :
1) 1st 面試后 , 被選中學生會收到通知 .
2) 再定一日 , 全部學生 ( 包括福小 ) 一次過考一個英文評估試 ( 做卷 ) . 成績最好就編入英文班 ( 是否有 3 班 ) .

** listening 是否也是做卷 ?
** 幾時會知 ...

我八掛撘咀, 依度有日程.
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=64&lang=zh

回復 1# phoebepanpan 的帖子

好清楚 , 謝 !
我還以為會有兩次收生 , 原來都是一次 , 只是要面試兩次 .
但點解會有兩次註冊 , 一次是初步 , 一次是正式 , 有什麼分別 .

回復 15# phoebepanpan 的帖子

你有無報依間???
我LIKE 佢地校風, 不過又怕仔仔跟唔到...

都係收左先算

原帖由 k_0530_a 於 11-11-21 13:50 發表
好清楚 , 謝 !
我還以為會有兩次收生 , 原來都是一次 , 只是要面試兩次 .
但點解會有兩次註冊 , 一次是初步 , 一次是正式 , 有什麼分別 .

2012年2月中旬
學生進行「留位及初註冊」

會唔會係學校跟以往經驗, 太多人HOLD 住D 位. 再去抽獎, 抽唔到先返來註冊

原帖由 masterunion 於 11-11-22 10:38 發表
你有無報依間???
我LIKE 佢地校風, 不過又怕仔仔跟唔到...

都係收左先算

DEC 3 帶埋仔去聽簡介會. 才決定入唔入表.
因為我仔好似唔太LIKE 此校. 佢有個好好笑的想法. 唔LIKE 校名, 又唔LIKE 大陸FEEL . 怕將來變動要佢返去, 耕田,維修萬里長城.
我地有去理工展. 問老師野. 個老師好似不太熱衷, 我問一句. 佢答一句.  
學校係BAND 1 , 雙語班用英文書. 中文授課依點我都幾鍾意, 因為如英文底差. 全英上課真係會好吃力.

原帖由 phoebepanpan 於 11-11-22 10:59 發表

DEC 3 帶埋仔去聽簡介會. 才決定入唔入表.
因為我仔好似唔太LIKE 此校. 佢有個好好笑的想法. 唔LIKE 校名, 又唔LIKE 大陸FEEL . 怕將來變動要佢返去, 耕田,維修萬里長城.
我地有去理工展. 問老師野. 個 ...

Phoebepanpan 媽

我已交了表 , 12/10 面試 , 不過 12/3 也會去簡介會玩下 . 因聽聞這間學校成績及校風不錯 , 支援也多 , 而且以直資計學費也較平 . 所以也試一試 , 只是交通不是太方便 , 要轉車 . 計過要$20 / 日 ( 來回 ) , 真是收了才再決定 .
或會多考一兩間 , 如顏寶玲及匯基 , 也是 B1c , 有泳池 .
但學費較貴 ( 2xxxx / 年 ) , 但相對交通費會平宜些 .

因自身校區 B2 學校質數不錯 , 如不能考高一線 , 倒不如考回自區 b2 學校 , 起確省回學費及車費平些 .

** 中學補習費不平宜呢 ! **
‹ 上一主題|下一主題