用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日參觀完區內E &S位開放日
go

今日參觀完區內E &S位開放日 [複製鏈接]

s位人手 &設施真係好足,同d工作員接觸,學到好多野,更加想阿仔快d派到s位。
e位開放日返而無咩睇,設施唔能夠同s位相比。
   0    0    0    0

咁你排緊乜呀?小朋友幾大呢? .... 8 下

原帖由 BeBe媽媽 於 11-11-21 00:00 發表
咁你排緊乜呀?小朋友幾大呢? .... 8 下

就快2歲。
1歲時聽從心理學家(轉介者)意見,排等得最耐既s位.so阿仔係排e/s位。

你小朋友呢 ?

Very glad to hear you have been in the queue for intensive / special training for your child who is going to be 2 years old. The earlier the better!

參觀埋區內另一間s位。
主任接見,詳細介紹中心人手/資料,資料如下:

1.人手比例: 1對7,有pt/ot/st/nurse等專業人仕

2.70個學生.分10班

3.以能力分組,自閉症一組.肢體較差一組等等

4.每星期所有組別一組合起來,進行社交訓練

5.每星期一次物理治療訓練,平時課堂導師會按物理治療師安排,做預設的訓練

6.校服:背心仔一件 $40.書包$45

7.月費354(未計校車)

8.暫託有兩個位.$16/2小時,無特別訓練,或安排入組。

之後參觀上課情況:

1.大廳有7個4歲小朋友玩緊波波等大肌遊戲

2.課堂多間.其中兩間課室,有兩班學生.

3.走廊有幾位推緊助行架小朋友行過.面露可愛笑容

4.物理治療室有3個學生及3個家長接受緊訓練.主任話好歡迎家長一齊上pt/ot /st既堂

5.其中一間課室,有個爸爸抱住2歲b,學緊點餵奶.另一個坐緊特製器材練企

6.見到有個暫託學生(無著背心).一齊入組.學緊寫字。

其他:

主任話一年有10-15個學生轉出e/i位,有學生入讀半年後.追返進度就離開,返回主流。

對於肢體差d,但智力正常的,佢地會教主流幼稚園的課程,亦有學生可以成功返回主流,當然好睇學生。

本身問題既嚴重程度。

.

嘩,你好都好DETAILS喎!
你做左NOTES? 你係咪呢行架?

我仔仔3YRS半.剛讀S喇!見佢都讀得幾開心...用緊K1書,每日有2樣功課(寫下一,十...填下色,數學,英文,貼紙等等).....
只需買背心$4X(唔記得)
學校,車費...全港S好似係一樣架!

原帖由 BeBe媽媽 於 11-11-24 00:44 發表
嘩,你好都好DETAILS喎!
你做左NOTES? 你係咪呢行架?

我仔仔3YRS半.剛讀S喇!見佢都讀得幾開心...用緊K1書,每日有2樣功課(寫下一,十...填下色,數學,英文,貼紙等等).....
只需買背心$4X(唔記得)
學校,車費...全港S好似 ...

唔識ar ma,真係要即時寫底.如果唔係之後唔記得。

我睇既中心同你阿仔返既有無唔同? 睇完真係覺得好既s位真係好重要,有專業人士,人手比例高,設備/儀器足。

大家好, 阿女2010年11月開始排E+S位, 到而家兩樣都未有位...
想請敎大家有關S位問題, 如果想參觀S位學校, 是否要等開放日呢?
如想在區內指定某一所S位學校, 可否提出申請更改選擇的意願呢?

回復 7# methy 的帖子

s位1對6-8當然好.乜t都有齊.幸好我組老師都好有耐性&愛心,我仔好like佢...但我仔只係3星期得半小時個別st(比i位2星期小),佢感統都有dd問題....但好似無個別pt,ot比佢...我仔係評為:自閉徵狀.
我個間唔係書包,只係背心$4x一件.學校情況大至同你講既差唔多,但我無留意咁多,因為我無參觀過上課2情況.
嚟緊會join去學校做義工,要到時先可以了解多d.....

回復 8# lelemama 的帖子

我仔係2010年2月(原本應該係2009年12月,但唔知點解醫務社工要遲2個月先交上社署)....同年2010年9月I位開學....讀左一年,剛剛2011年8月尾入S (按醫生建議)....如果而家仲係等緊E位.....到今日都仲未到我仔囉!

回復 8# lelemama 的帖子

你想參觀邊間S/E/I,自己打去問下,我果時都係咁.唔洗等開放日,打去問學校安唔安排到.
輪候冊去番呢度睇:
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... iont/id_crsrehabwa/

原帖由 lelemama 於 11-11-28 10:31 發表
大家好, 阿女2010年11月開始排E+S位, 到而家兩樣都未有位...
想請敎大家有關S位問題, 如果想參觀S位學校, 是否要等開放日呢?
如想在區內指定某一所S位學校, 可否提出申請更改選擇的意願呢? ...

我係咁arm 遇到開放日,可以一次過同一日參觀,之後(有中心無攪開放日)我都係打去中心.話阿仔排緊隊,想睇下學校環境&上課情況。可以add我fb睇相。
睇完如果想改,call返醫務社工更改。

我今日都去左心儀果間參觀過,,我而家排緊2間,,諗緊好唔好簡死心儀果間!!但又怕會等好耐先有位,,,,你地覺得呢?
‹ 上一主題|下一主題