用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區校風好的band 3中學
go

沙田區校風好的band 3中學 [複製鏈接]

小兒成績麻麻,請問沙田有邊間校風好dd既band 3中學 ?
   0    0    0    0
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

可以試吓基督書院, 或者BAND2既林裘謀....

原帖由 fitceo 於 11-11-18 16:35 發表
小兒成績麻麻,請問沙田有邊間校風好dd既band 3中學 ?

1. 劉百樂
2. 台山商會

劉百樂好似而家係band 2頭
台山商會係band3, 校風好 ? 呢間真係一d認識都無 .
請問馬鞍山崇真校風如何,見佢網址有支援學習障礙學生的 .
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

基督和林裘謀, 小兒應該難以跟上, thx !

原帖由 fitceo 於 11-11-18 19:48 發表
基督和林裘謀, 小兒應該難以跟上, thx !

Why? 第一間的課程應該不算深.

viewer,

我為個仔小學轉校轉到怕,而家只望安安穩穩讀完個中學就算,同埋佢係個好易受人影響既人, 只望學校老師有愛心,校風好就夠.

原帖由 chocolate9592 於 11-11-18 16:54 發表
可以試吓基督書院, 或者BAND2既林裘謀....

林裘謀係band 1頭/中學校,收生要求和沙崇,培英等相若,點會係band 2學校呢?!

人地問band3好校風學校, 竟提議林裘謀!!!

原帖由 fitceo 於 11-11-18 20:07 發表
viewer,

我為個仔小學轉校轉到怕,而家只望安安穩穩讀完個中學就算,同埋佢係個好易受人影響既人, 只望學校老師有愛心,校風好就夠.

咁大眼仔試下馮堯敬, 鄰居果仔係呂小的 band 3  生, 係呢間讀, 中一生要參加青少年團 , 要步操果的 . 學下紀律 .

由你家返學 , 都有車去到 , 都方便 .

冇錯,馮堯敬在band3 來講的確唔錯~

新翠5育都OK~

劉長樂已經屬 band2,可以一博,但唔好太大期望。

我想知是不是band 3 成積, 若該區有70%的band 1 + 2 的學額, band 3 生也有機會在大抽奬抽到band 2 中學?

另外,請問有沒有家長知道台山商會中學的校風如何?

以下學校以校風計,怎樣排名呢?
1. 五育中學
2. 黃鳳翎
3. 曾壁山
4. 潮州會館
5. 樂道

Thank you very much for your advice!!

我都想聽下大家意見, 我個都係 band 3 成績, 因為怕派到 band 3 校風差既中學, 而且佢好容易受同輩影響, 所以我想試下同佢報林大輝直資, 但又擔心佢讀唔到, 因為好似係英文中學, 依家真係十五十六, 我唔係想小朋友讀英中, 只不過小朋友運動方便有 d 天份, 所以想同佢搵一間唔會只係讀書讀書....既中學, 可以俾佢除左讀書, 仲可以發掘一下其它所長, 大家可以俾 d 意見我嗎 ?

原帖由 blanco 於 11-11-19 11:15 發表
我想知是不是band 3 成積, 若該區有70%的band 1 + 2 的學額, band 3 生也有機會在大抽奬抽到band 2 中學?

1. 五育中學
2. 黃鳳翎
3 ...

回復 2# blanco 的帖子

純個人意見:
台山OK
5育OK
另外你講嗰幾間,雖未至最差,但校風相對較差。其中樂道應屬較好一間。

band3生當然可以一博,因為就算博唔到,最多都係派番 band3 而已。

但博要博得有策略,如果唔係派到馬松森、明愛、董之英嗰啲都慘~

回覆 2# yuki123lam 的文章

林大輝當然可以一試,佢地都有收少量b3。

我覺得你與其係度諗咁多,不如報左先;到佢真正收左你,到時先哂腦汁慢慢諗讀唔讀喇。

另外,仲有呈分要考,如果能夠考好d,話唔定有轉機呢?

五旬節band 幾?

唔該晒!  想請教大家應該怎樣填表呢?
自行試2間 band 2,
甲部大抽奨填3間 band 2,
乙部大抽奨填首3間 band 2, 第4間填台山商會或五育,是否應該比較隱陣呢?  定要填台山商會或五育前D呢?
我驚女女派去校風差嘅band 3校…
請各位有經驗的家長俾D意見!  Thank you!!

原帖由 lnp 於 11-11-19 19:33 發表
五旬節band 幾?

band3 囉,九龍城區

回復 2# blanco 的帖子

any comments or advice?  Thanks a lot!

原帖由 blanco 於 11-11-19 11:15 發表

...

我聽過沙田的朋友叫 "xx會館" 做 "xx武館"。
‹ 上一主題|下一主題