用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙 last year interview
go

蘇浙 last year interview [複製鏈接]

蘇浙 last year interview

Anyone can share the format and questions and experiences of last year's interview?
   0    0    0    0

我都想知呀! 痳煩哂!!!

去年in N班經驗
入到學校->報到->小朋友係操場玩車仔、泳池仔
分房->門口等
入到課室
玩玩具、同老師傾偈、認簡單的蘋果橙之類,相信絕大部份小朋友都識的,同老師傾偈亦係好普通的對話,內容我唔記得,但家長小朋友都應該無難度
******最難的是******
離開課室前會有幾盤放有四五杯食物食物盤,老師隨意拎起一盤要小朋友講食邊樣,然後用义或湯匙拎起,如果未講就拎起食,我諗都無機會(我女咪咁囉)...但,個D食物都係一個唔夠歲半小朋友唔會食的食物,例如提子乾、車里茄、粟米片等等
另外,課室掛佐好多好靚好大好大的圖畫,唔少小朋友都會分心睇呢D圖畫而唔啋老師(我女望著D畫,眼甘甘咁)
亦有家長話課室播好大聲的音樂,令小朋友不能集中
我覺得呢D就係考小朋友的時候,可以好專心的小朋友就有機會入
我記得大致係咁,如果錯漏,請更正及補充

CatEgg,

請問Interview時 係咪用 PTG + 英文?

家長問題 - 學校同家長是什麽關係? 有無人識答?

我地全廣東話面試,有人話如果用普通話/英文面試有利,但近年北角區太多(富貴)新移民,我都唔知用普通話in仲有無優勢,報名表有得tick用咩語言的

原帖由 Rurikosum 於 11-11-19 09:50 發表
CatEgg,

請問Interview時 係咪用 PTG + 英文?

回復 5# GAT 的帖子

係幼稚園階段,我會答:合作伙伴,但唔知KCC會唔會perfer一D服從性家長

anyone can advise Kindergarten interview, not Nursery's interview? Many thanks!!!
‹ 上一主題|下一主題