用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正interview
樓主: evahui619
go

培正interview [複製鏈接]

我46xxx. 第一日早上去排 

我只知幾個小朋友入房interview,請問有冇人知家長洗吾洗interview?

不會in家長, so可以搵人帶小朋友到學校!

回復 13# NICOLE123 的帖子

hello Nicole123,
請問你小朋友上年既表現是如何的?
你覺得他們是選那類型的小朋友呢!
謝謝.

回復 1# bbmylove09 的帖子

你好.
我小朋友已經係前年了.
班入面咩性格既小朋友都有.
不過大多數都係比較安靜既.
而開學既第1天真係只有一至兩個小朋友會喊.
開左學一星期已經懂得排隊.
學校非常重視小朋友自理.
面試當日要行樓梯上樓..
勸你地都係要比小朋友自己行上去..抱就可免則免.
而家長都係低調 (我係呢度講咁多已經算多事 ) 無見過一身名牌/珠光寶氣 既家長

回復 1# NICOLE123 的帖子

好多謝你的意見,那可以說一下,上課室過程嗎?是家長带小朋友上課室,然後老師接過小朋友,我們在外等?大概入去幾耐? 萬分感謝!

我個張係 514xx ..... 唔數個 5 , 又無理由係 14xx 架 ...
我交表個日係 16 號下午 4:30

佢地分開幾個老師編 numbers , 可能有 d 係 4 , 有 d 係 5 甘會唔會呢 ??

不過佢講左 am x 3 , pm x 3 .... 共收 240 人 , 大家加油 !!!  

原帖由 PFRC 於 11-11-18 15:36 發表
我想問下知唔知今年培正有幾多人報, 我張收據number係500xx, 唔係話比我知有五萬幾人去報名吖????

回復 2# bbmylove09 的帖子

家長+小朋友先係有蓋操場分組排隊
由小童軍帶隊上班房.
入到班房有D玩具比小朋友玩.
跟住老師會叫名(每次4至6個)
小朋友拎張面試証(即係有相果張)比老師.
小朋友自己再列隊離開班房. (即係要同家長分開). 老師帶小朋友去另一間房進行面試.
家長係走廊等候(家長係見唔到面試情況)
如果小朋友喊唔肯入.老師會叫佢番入之前既班房等..到最後一組既時候會比佢再入多次)

小朋友入班房10分鐘就會拎埋禮物出來.
有人講如果小朋友係老師拖住出來即係果個小朋友成功 不過真係信不信由你.

咁就可以走架喇.

回復 27# chickenwing2006 的帖子

請問你interview 係邊日幾點?

聽天尤命吧!家長真係控制唔到!我只能做到係個日比個開心早歺佢,自己選件靚靚衫,盡量令佢心情愉快,佢肯自己入課室我地已經成功家啦!我嗰個係細仔,只在乎參與!祝大家好運!

回復 3# NICOLE123 的帖子

真係非常感謝你的資料, 等我可以預先同小朋友講下, 等佢安心D. 不過, 好頭痕, 點樣氹佢入去個下唔好喊.......

回復 28# NICOLE123 的帖子

咁你小朋友係咪就係被老師拖出黎嗰個

回復 20# LaiMing1966 的帖子

我都有輔導佢, 有時話好, 有時正情話我唔去呢間學校..... 其實我都唔知好唔好預先講定比佢聽? 好似講又死唔講又死..

哈哈!咁每個家長都會睇實自己個小朋友有無被拖住~

我都唔知, mud原來小朋友比人拖住出黎就係ok咗! 應該係巧合掛! 我個女上年真係面朦朦咁比人拖出黎, 個樣係十足做錯事比人捉出黎咁...因為佢係活潑形..

回復 33# 上等人 的帖子

講好d, 比d心理預備比小朋友..如果這間學校係你top priority, 我會in之前果排日sell sell佢, 當然係不經意咁...從佢角度講間學校有幾咁正, 等佢到時去"玩"時behave d...

no. 47904

張receipt好似印好, 無理由成4萬人, 上年都係3,xxx人

回復 2# stinkyrabbit111 的帖子

今日再SELL佢又OK喎, 聽日,後日...去到IN個日,唔知點呢?

回復 38# 上等人 的帖子

hehe, 小心過火, 唔好令小朋友煩厭, 你真係好好心儀先咁做, 唔好間間做, in之前幾星期先"發功"都未遲..

回復 8# chichibb 的帖子

當年我仔IN9:30..係早一晚佢突然支氣管炎+發燒..我2公婆果晚好好好唔開心. 因為PC係我地最最想入果間(當年唔小呢度既朋友都知). 因為醫生10:00先開門. 我地9:30去IN. 都預左衰. 因為亞仔一行得快就勁咳.行完條樓梯又咳.本來係房入面第一組IN. 我去同老師講左佢既情況.老師好好人.比佢留到最後一組,條氣順番先入去IN. 當我仔去IN之前,老師又再同負責IN既老師交代我仔既情況...到我仔IN完出來.係行最後,由老師拖出來. 不過我第一個反應係問老師"佢有無咳呀?"老師仲笑笑口話無. 當時我只係想可能老師知佢唔舒服所以拖住佢...所以得到呢個OFFER果刻真係好激動
‹ 上一主題|下一主題