用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幾多歲參加畫班?
go

幾多歲參加畫班? [複製鏈接]

1    0    0    0

我個仔3歲已上bb啟蒙畫班,最緊要佢坐得定先

vinvillalee  我個仔都係三歲學畫畫,不過係基礎班  發表於 11-12-21 19:06
himuimui  Where ?? Is it good ??  發表於 11-12-21 12:01

Arts Castle u can check

回復 bibikids119 的帖子

只係屋企樓下商場的畫班,貪佢近近地麻!

回復 hhimbb 的帖子

我兒子滿三歲開始返廬峰基礎班。

廬峰聽說要waiting 1年多,是真的嗎?會教咩呢?

最好唔好太早學,我個女兩歲幾已經自己要話學畫畫(水彩畫),咁咪俾佢學,難得佢肯自己坐定定一個鐘自己畫,老師都讚佢學得好,仲以為係好事,點知上左N班,老師問我點解佢畫野方法怪怪地,咁我先留意到佢畫咩都用左水彩畫既執筆法,依家想改都難! 有D後悔俾佢咁早學!

醒目開學勳章

回復 BabyYukYuk 的帖子

其實畫畫要由基本學起,唔會一開始就學左水彩先,我細仔2歲半就開始學畫畫,已經學左半年到,對佢"喳"筆又幫助,手部小肌肉發展都好左好多

回復 Cmee 的帖子

我小朋友一歲九個月開始排﹐一滿三歲就有位喇﹗不過我地係返WEEKDAY 四點前﹐算係比較容易有位。我見阿仔一直以來都係粉彩和水彩為主﹐偶爾會用蠟筆和木顏色。

我囡一歲多就排廬峰, 依家都排咗年幾啦, 希望三歲時真係有位啦
Cmee, 你小朋友係咪返觀塘果間呀? 你覺得教成點呢?

我未返過架,只是聼聞要等好耐,想知道會教育什麼?

我仔2歲半開始學畫,當時的目的是希望讓他學習坐定,學習執筆的力度,他有興趣,一直學到現在4歲多了

其實咁細需唔需要學畫晝呢?
比機會小朋友自己觀察吓,發揮下,有時驚喜更大。

我一直都怕太早學晝晝會侷限小朋友原創力。
例如我囡(K2)想畫魚,問我點晝,我就叫佢自已諗下魚係點。結果佢用自己方法畫咗條魚,有齊佢眼中覺得魚應該有嘅特徵,條魚超攪笑,我相信再好嘅名師都教唔到佢畫。我真係好開心!
一條靚魚,只要有技巧,幾時都可以學識畫。但一條小朋友眼中嘅魚,當佢長大後,就唔再畫得出。
如果你話繪畫技巧,我覺得幼稚園太早,上小學先打算都未遲。

有時未必樣樣都要咁細就報名學,尤其關乎創意嘅嘢。畫畫正正應該不受限制,天馬行空,自由發揮,無對與錯。
坦白講,香港地好似已經無乜嘢係唔駛專登上堂〝學〞架喇

since 2.5 years old, she love to draw/paint so much

廬峰出名, 不過我見過有小朋友D畫好"大人" , 似乎要小朋友跟住畫.  我覺得如Parisienne 的方法最好,  去畫室同自己教都應多給小朋友自己去感受, 出來的野不需要好似大人心目中的畫,  同不應該個個小朋友一樣(構圖, 上色),  小朋友需要學習如何表達出來自己的想法才好. 同埋要學用不同媒介, 不是只用拍定的如蠟筆+水彩.

版主

hhimbb 發表於 11-11-17 22:35
大概幾多歲可參加畫班?
我有朋友教水墨畫,佢話5歲開始學係最好!

My other half 教西班牙文畫班,佢話有D細蚊仔細到筆都未jar one, 已經話學緊畫。佢話D三歲以上冇yuk得咁勁,坐得定D。不過最大問題反而係見過有D家長有興趣到 join 埋一齊 , 弄到好亂,haha!
‹ 上一主題|下一主題