用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧北角分校取錄~
go

明慧北角分校取錄~ [複製鏈接]

唔知點解呢間學校好似一路好少家長提及~但又好似係一間唔錯既學校

今日收到信取錄做國際班上午班
三文四語+蒙特梭利+小組教學

有冇其他家長都收到offer?會唔會交留位費呢?

1    0    0    0

我個女都收到offer, international, am班.  不過我諗緊阿女去哩間定香港民生幼稚園. 好煩!

原帖由 jenntang 於 11-11-18 12:05 發表
我個女都收到offer, international, am班.  不過我諗緊阿女去哩間定香港民生幼稚園. 好煩!

原來呢度都有小朋友收到
咁都好d...
一路都想搵多d資訊...但唔多
會去交留位費
遲些再決定
國際班上午係幾吸引既offer

本人的兒子在明慧讀了2年國際班, 覺得呢間學校啲老師質素及admin管理好差, 所以K2轉咗去維記, 入咗維記之後, 我兒子醒咗好多, 叻咗好多, 學術方面提升咗唔少, 尤其係 phonics, 維記真的train到我兒子/學生比較強, 真係好後悔在明慧浪費了2年時間, 而且明慧的學費不比維記便宜。

原帖由 ng.april 於 11-11-18 14:37 發表
本人的兒子在明慧讀了2年國際班, 覺得呢間學校啲老師質素及admin管理好差, 所以K2轉咗去維記, 入咗維記之後, 我兒子醒咗好多, 叻咗好多, 學術方面提升咗唔少, 尤其係 phonics, 維記真的train到我兒子/學生比較強, 真 ...

咁嚴重?請問你囝囝係邊年開始讀既呢?

回復 1# Frozen 的帖子

如果係咁, 我唔俾留位費啦!

他由pre-nursery開始讀到K1, 他讀的是英普班, 但在這2年間他的普通話完全唔得, 但而家讀了維記2個多月, 他居然在家自己會同我講普通話和唱普通話歌, 而且講得幾好啊, 所以覺得維記在教導小朋友的語言確有一套方法, 而且呢間學校好似比較着重小朋友的頭腦(靈活)訓練, 而家我兒子每日要做2個功課, 1個一定係數學(思考性的) + 1個英文功課或中文功課, so far 我對維記+分滿意(包括老師質素及admin管理), 如大家學費差不多, 揀維記。

仲有明慧的所謂日文係1星期才1堂, 沒有notes派給家長, 家長根本唔知小朋友學咗乜日文, 有識日文的家長想替小朋友温習都唔得, 我個仔讀了2年, 都唔知學咗乜?

維記係邊間??

明慧教學好唔好我就唔多清楚! 不過明慧K1-K3無學券, 學費要$3XXX 以上, 仲要比足12個月, 好貴呀!

回覆:明慧北角分校取錄~

我又唔覺得好差,我囝囝讀緊n班,佢讀得好開心,好多適合佢程度嘅書比佢,差不多一星期一本,我都唔洗特登買英文書比佢。所以可能學費貴啲的原因。日文無notes, 講真比咗都唔識睇啦。我會考慮K1留返係明慧呀。to be fair, 我覺得隨住小朋友大個,吸收能力越來越強,唔一定係因為轉咗另一間幼稚園學得好啲快啲。每間學校有唔同教法,要睇小朋友適合邊一款。

我小朋友讀緊PN, 本身係細B, 所以佢都唔識同我講上堂學過d乜. 不過見佢有時係屋企會自己唱世界真細小, 同埋講左好多中文字 (我地係屋企係冇教佢講中文),  見佢油顏色都唔會亂黎. 如果照咁睇, 作為一個岩岩兩歲既小朋友, 似乎學校教佢既野都跟到. 當然因為年齡問題, 講野一定冇大B咁叻. 當然, 當佢開始大既時候, 明慧既教學係唔係會拎佢進步好多, 定係要轉校去另一間會令佢更上一層樓? 當中有太多因素我都唔可以太sure. 不過我都搵緊一d比明慧更好既K1俾佢試左先.

我之前都有睇關於明慧既POST,發覺佢地會比其他學校早放榜,即係較其他學校早要交留位費、然後咩費咩費 (聽講咩都要買佢地標誌既野,所以都幾貴),但好多家長因為驚最後冇書讀,寧願SIDE錢都會比左留位貴先!

問題係維記好難入呢, 我仔仔之前讀維記PG都PN都係WAITING LIST咋.

引用:唔知點解呢間學校好似一路好少家長提及~但

原帖由 Frozen 於 11-11-17 發表
唔知點解呢間學校好似一路好少家長提及~但又好似係一間唔錯既學校

今日收到信取錄做國際班上午班
About MW: my friend is teaching in this sch ( north point) ,it is not good, toys given to the children a broken, some chinese teachers have no heart to teach children , always push them. they ignore those who dont continue to study there for K1 too. Here is the Comments. 人有不同意見!不喜物插

AL1987  Agree, MW is no good, the teachers are not so caring. School aims to push children's academic so that P1 allocation is better to attract prospective parents, lucky my kid needs not study there at las   發表於 12-10-26 09:14
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:SaBB 的帖子

咁我要了解下先知

‹ 上一主題|下一主題