用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔(中一)和同學偷偷去網吧打機
go

阿仔(中一)和同學偷偷去網吧打機

阿仔(中一)和同學偷偷去網吧打機 (佢靜靜同家姐講), 我很擔心, 應該扮唔知定踢爆佢好?  請各位比d意見,

可唔可以叫家姐做中間人教下個弟弟, 又可以套下料?  佢同家姐傾得埋?  家姐可否引導一下佢呢?

原帖由 senpei 於 11-11-17 11:46 發表
阿仔(中一)和同學偷偷去網吧打機 (佢靜靜同家姐講), 我很擔心, 應該扮唔知定踢爆佢好?  請各位比d意見,   

樓主家平日唔比小朋友打機at home, 如是否電腦lock死左?

原帖由 senpei 於 11-11-17 11:46 發表

你仔仔性格可否心平氣和咁直接問他??你問佢時比佢感覺唔係怪佢,只係想了解佢,大家坐低傾下,我自己就比較直接,
會有技考張事情坦白講出,想直接關心佢需要...

回覆 3# catcatmom 的文章

電腦的sound card 壞了, 所以打機(玩 counter strike online, cso)冇sound, 佢有要求我換部新機, 我話出年暑假儲到錢先換, 平時一個星期玩2小時, 合理嗎?

好唔好現在換部新機比佢or 比多小小時間佢打? 唉!都唔知點做?

delete delete

回復 3# senpei 的帖子

senpei
玩樂引誘大,初中生定力不夠,父母須適當地幫他們過度這迷惘而反叛的青春期。有以下建議供考慮:
。稱讚他主動告訴家姐,可見他不是要完全瞞騙家人;告訴他媽媽也很想分享他的點滴
。問他對網吧的感覺,誘導他指出那兒"龍蛇混雜",表示你的關心憂慮
。了解他往網吧原因(1)家中無電腦可用?(2)要跟友人一起玩?(3)友人邀請?---因應原因作出適當調節,如:購置電腦;增加玩耍時間;邀友人上家玩(這是最有效了解他圈子的方法)
。要他承諾(1)不再踏足網吧(2)嘗試主動跟你溝通
。亦應了解(1)他同行友人的背景,網吧常客?(或須誘導疏遠)(2)他上網吧的錢從何而來(或須注意他在零用錢的安排)(3)何時有空上網吧(或須略加管束下課回家時間)

但這一切都建基於子女對父母的信任,而信任則取決於我們的溝通態度,若我們能做到(1)友善開明(使他們願意對我們事事坦白)(2)關懷了解(循循善誘,互相體諒),那便事半功倍。

請藉此機會跟兒子來個friendly and frankly 溝通以建立一個互信的親子關係吧。祝成功。

Like

原帖由 delimama 於 11-11-18 10:25 發表
senpei
玩樂引誘大,初中生定力不夠,父母須適當地幫他們過度這迷惘而反叛的青春期。有以下建議供考慮:
。稱讚他主動告訴家姐,可見他不是要完全瞞騙家人;告訴他媽媽也很想分享他的點滴
。問他對網吧的感覺,誘導他指出那兒"龍 ...

回復 9# delimama 的帖子

delimama
真係好多謝你的寶貴意見,我會好好消化,明天會用心平氣和態度同阿仔傾,希望找出原因,再一次謝謝!

我朋友個仔又係成日打機, e+頭痕到不得了.

啦! 甘你小朋友成績大沒有退步? 如果佢係一間唔錯既band1中學, 成績係中上既, 甘都有機會讀大學.

不過, 我就接受唔到每日打兩小時, 甘淨係做曬功課, 就比佢打, 書都無時間溫, 就算初中應付到, 上到中4/5先至發力, 就遲啦.

係我既話, 會唔同佢換機, 等佢打得無甘過忍.

不過, 屋企部機太慢, 出去網吧打, 去左就更加唔會讀書.
去網吧要用$, 唔好比甘多$, 比張百達通佢去賣飯, 唔好比$, or比少d.

我朋友個仔又係讀一間男名校, 裡面讀唔讀書無人理, 好多底層男仔會考得2/3分, 又係怪著玩果批, 連ivy都無得讀.

我公司以前有好多part time(包裝), 打機打到唔返工.
佢地e+好後悔+! 佢地人生仲有幾十年, 都唔知點過.

e+小朋友唔話得甘多, 一句起兩句止, 用行動封殺.

如果小朋友鐘意運動, 叫佢打吓波, 打完都累.

原帖由 senpei 於 11-11-17 14:22 發表
電腦的sound card 壞了, 所以打機(玩 counter strike online, cso)冇sound, 佢有要求我換部新機, 我話出年暑假儲到錢先換, 平時一個星期玩2小時, 合理嗎?

這一切都建基於子女對父母的信任<<這點真係好重要~

好采阿囝鐘意運動,加上平時好忙,星期六,日課外活動,所以比較小玩電腦,上中學後..阿囝真係忙咗好多,但平日放學後做完功課,佢都會問我可否玩吓FACEBOOK,佢坐喺我格離玩,夠鐘瞓覺就收機,暫時都幾聽話~反而小學3-4年班都試過偷過1-2次電腦玩,之後同佢傾掂數,就無事...但就未去過網吧!佢暫時無乜電腦引...

回復 5# delimama 的帖子

100000000000000000........gd gd gd
同時也個別讚賞姐姐!