用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 校務處職員
go

校務處職員

呢間學校個個都好好,樂於回答家長問題,有事MISS FUNG 會立即跟進,班主有事無事都會密密和家長聯絡,報告學生上課進度及情形~

雖則有好多收費活動,但學生參與與否,老師都唔會PUSH,仍然對小朋友好好~

但校務處其中一個職員,每次聽到佢把聲都令人發火,唔HELPFUL之餘又無禮貌。唔知大家有無同感?只係其中一個,其他校務處職員都好POLITE好好人。
唔明學校點解會留佢喺度,咁樣會得罪好多人,令人對學校有誤解和反感,以為人人都係咁衰架,學校做得咁好,無謂比一個咁前線的人影衰啦。。。

未入讀前已網上見到有人話校務處衰,我交表當日亦親眼睇住有人教新同事時罵得好狠。。。 有家長喺度都咁,唔知無家長喺度會點。。。但唔肯定呢個人係咪就係令我憤怒的一個。。。

學校幾時換人呀?

我知你講邊個,有打過電話去學校嘅媽咪都心裡有數。佢語氣係唔好,聽落好似俾氣人受咁,但可能佢做野好快手,又妥當呢,又或者做咗好多年,冇功都有勞?人總有優點缺點,老細都唔會因為小小野而炒人魷魚嘅,我地咪當趁機會學習吓包容同體諒囉。學校形象就高層嘅事喇,高層唔覺得問題咪得囉。

我小朋友以前讀嗰間nursery嘅校務處職員態度仲劣呀,講野堀仲要黑口黑面,可能佢地壓力大呀。

即係辛苦搵錢返嚟,俾錢去受佢氣?
唔炒都應該收埋佢做後勤,唔好俾D 衰嘢人睇到...

原帖由 jeanreno 於 11-11-17 17:25 發表
我知你講邊個,有打過電話去學校嘅媽咪都心裡有數。佢語氣係唔好,聽落好似俾氣人受咁,但可能佢做野好快手,又妥當呢,又或者做咗好多年,冇功都有勞?人總有優點缺點,老細都唔會因為小小野而炒人魷魚嘅,我地咪當趁機會學習吓包容同 ...

人總有優點缺點,老細都唔會因為小小野而炒人魷魚嘅,我地咪當趁機會學習吓包容同體諒囉。totally agree.

if our child study in this school, i think we need to support this school. Angry will make thing worse.

i think she is not smile--doesn't mean she is impolite.

she is helpful is enough. Her duty is only help us.

辛苦搵錢返嚟,俾錢去受佢氣. don't be think like that la. yr child like this school is more important.

就係SUPPORT 學校,先要講出嚟,唔係人人俾那位同事嚇怕咗...打去問野俾佢嚇到唔敢報名...

講出嚟代表唔SUPPORT 學校? 如果唔SUPPORT,我唔須要同時間俾返大家知道學校其他員工有幾好!!
如果某人一路都唔改善自己態度,唔SUPPORT學校的,似乎唔係我呢個敢講出嚟的家長...

唔同人適合唔同工作,不容置異...

原帖由 pyanny 於 11-11-20 20:52 發表
人總有優點缺點,老細都唔會因為小小野而炒人魷魚嘅,我地咪當趁機會學習吓包容同體諒囉。totally agree.

if our child study in this school, i think we need to support this school. Angry will make thing worse. ...

究意係邊個呀
pls pm to me, thanks

原帖由 tikhimma 於 11-11-21 15:37 發表
就係SUPPORT 學校,先要講出嚟,唔係人人俾那位同事嚇怕咗...打去問野俾佢嚇到唔敢報名...

講出嚟代表唔SUPPORT 學校? 如果唔SUPPORT,我唔須要同時間俾返大家知道學校其他員工有幾好!!
如果某人一路都唔改善自己態度 ...

回復 1# hidingdong 的帖子

好易自己分辨...無須講名...

我都知你講邊個, 但其實佢服務好妥當, 可能說話未夠完滑,但都未算無禮貌, 反而如果只是語氣好,而不能立即及清楚解答疑問的話,  我反覺得浪費時間! 我地都要體諒人地都係打份工姐, 將心比己, 如果一日要接好多詢問電話, 可能你都未必可以完全處理好, 況且校務處職員又不是專業的customer service, 可解要這樣嚴苛!
其實最緊要是小朋友可以快樂成長, 又學到知識.

manmanchubb    發表於 12-6-8 08:39

回復 ahfee 的帖子

近幾個月已經無再聽到果個人把聲了,依家接電話D STAFF好有禮貌~

回覆:tikhimma 的帖子

無呀!我本人唔覺校務處D人有問題,個個都好好,可能你同D人唔熟所以有錯覺,我個女讀三年了都沒問題,今年我個細女準備讀K1OK啦!

回覆:校務處職員

打錯是冇問題 sorry