用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 一個褔小家長的憤怒!!
樓主: Ms_Karen
go

一個褔小家長的憤怒!! [複製鏈接]

雖然我有小朋友讀福中讀中一, 我仍然有小朋友讀福附小四. 我並不覺得佢地教得特別快,亦不覺得特別多測驗和默書,比起出面的津小官小,仍然是可接受. 仍有很多空餘時間參加課外活動. 但功課的確比以前多,但亦是可接受範圍.

反而是管理層,佢地只想接收學校硬件,卻不喜成績差的學生, 常常用D恫嚇手段希望一些成績較次的同學引退. 不要拖低佢地中學成績, 正是輸打贏要. 完全無幫助同學怎樣識應及過渡包容. 家長真要認真考慮同學真的是否應付到.

佢地係一所非常傳統的學校,功課壓力不比官津校小.又要追趕其他名校,所以非常催谷. 講真,中學的壓力比小學大好多. 每天應付功課都要做到10時起碼,亦試過好幾次12時,最慘先生話現在才開始,下學期應會攻多. 好恐怖. 根本無辦法多看課外書,課外活動等. 如果不是兒子還算讀得開心, 真的想轉校. 但做父母就好心痛. 我見朋友的兒子讀英基, 不用我兒那麼辛苦,而今年佢地IB/GCES成績好似好好.我吾明我地香港教育制度夠竟是否出了問題.

所以小兒我就未必會上福中了. 雖然佢會在福附完成小學.

Candy_family  我小朋友讀緊小五, 我都覺得無問題喎, 而且默書其實算小, 每科兩星期先一次  發表於 12-3-22 21:18

子女在愉快學習的學校讀書,家庭的付出比在傳統的可能要更多.....傳統學校,有測驗考試讓你知道小朋友的進度.....沒測考的學校,要靠父母去多了解,多探討,否則,小朋友可能虛渡光陰.....

條條大路通羅馬,大家都係想子女能夠入大學,完成學業....去為他們找最適合的路吧~

原帖由 gegemok 於 11-11-17 15:35 發表
前臻美的父母, 你們對愉快學習的定義是什麼? 只是小朋友每天放學帶著笑臉回家? 還是真的是每天也學懂了一點知識?  愉快學習是強調自學, 自己尋求知識, 喜歡在書上,在網上找知識,可能他們不精於測驗考試,不過應該會是 ...

這是你自己定義的
愉快學習, 這和臻美在一開始時的
理念不同!但是這一切已經毫無意義, 這
理念已隨臻美消失在完美的記憶中....

醒目開學勳章

原帖由 Ms_Karen 於 11-11-17 17:16 發表

這是你自己定義的
愉快學習, 這和臻美在一開始時的
理念不同!但是這一切已經毫無意義, 這
理念已隨臻美消失在完美的記憶中....

Yes,仲要幚前臻美以及全小一做埋代表,仲叫人搵路走,無言~

福附現時某部分家長就係咁,代人發言!

你滿意唔代表全小一家長滿意的,或各班教法唔同呢,唔講學校咁新又點會知有咩不足要改善呢!唔係下下要叫人轉校去逃避的!唉!

原帖由 familyking 於 11-11-17 15:42 發表
雖然我有小朋友讀福中讀中一, 我仍然有小朋友讀福附小四. 我並不覺得佢地教得特別快,亦不覺得特別多測驗和默書,比起出面的津小官小,仍然是可接受. 仍有很多空餘時間參加課外活動. 但功課的確比以前多,但亦是可接受範 ...

國際學校跟傳統學校當然是南轅北轍的學習模式,我一早已經有打算,如果小朋友不能push,在傳統學校讀得唔開心或者追唔上,也會向投向國際學校懷抱~

不過我識得有個人,小學讀國際學校,居然可以中學去左福中 @@!

醒目開學勳章

我班別情況係, 咩都好甩漏的.  比時間老師, 係有的.  3個月啦, 統測已完, 情況係只有更差.  做父母的, 不是不想去配合學校多Quiz多默書, 而係, 每日都忙著執學校甩漏情況, 仲有幾多時間去溫書?  而家係到我唔明咩叫家校合作, 咩homeroom喎, 唉, 我班係全無作用.  而且, 我已發覺老師與別班教法不一樣, 我班係比較死板的, 難記的科目會更難入腦.  如果你們班別無我此情況, 我亦好相信你們會暫時頗滿意福小的.

上列係千真萬確, 我十分希望福附有人會上嚟教育王國, 睇倒之後加以改善.

各位熱烈的討論令我想起最近看過的電影: 作死不離三兄弟 - 當中的男主角努力証明求學做事應該按自己的興趣去幹, 這樣才會做得出色, ‘成功’便會找上你.  跟他敵對的同學共不認同, 就算學習得不明所以, 只要努力耕耘, 將來便有好的工作, 隨之而來便有美滿的生活.  而的讀得吃不消, 冷遭白眼, 加上家庭負擔沉重, 最終跑上自殺之路.  男主角則指出, 他們不是自殺…而是謀殺…

我認為每一個教學制度, 都會造就一些同學非常卓越, 當中有可能是家長將學生的性格與制度配對正確的關係, 他們是位處於金字塔的高峰. 然而令人感到悲涼的是, 位置於他們腳下的大多數人, 會被視為失敗者.  

為何現時那麼多父母熱捧國際學校, 因填鴨制度是 - 成皇敗寇, 或者香港的環境本身就是這樣.  

然而芬蘭創造了教育界的神話, 在連續三届每五年全球舉行的學界測試裡, 都名列第一.  該國的學生最高成績與最低的差距是相當小, 這表示最差的一個同學的能力對比其他國家的, 還是相當強.  教育界紛紛研究為什麼芬蘭的整體教育水平可以那麼高, 原來就是以興趣引導學生們的發展, 是一個真實成功造就了什麼是 ‘教育’ 的一個國家.  

我們是人類, 每一個人的樣貌特徵甚至智商性格都不一樣, 這些都是與生俱來的, 加上後天每個家庭對孩子的培育和金錢上的支持程度都不同, 造成學生在學習能力與成績上有所差距.  

我特別體恤患自閉讀障等症狀的小朋友在學習上的因難和所遭受的不快.  如果父母能誕下的孩子又聰明又健康, (可能是努力經營下, 但他們的小孩總算做到了) 他們應該要懂得感恩.  同時從事某些行業的必須要有‘心’, 否則跑去從商好罷了.

我女兒現讀 P.1 福附, 佢讀得好開心, 之前大女讀聖X太, 每晚功課做到 11:00PM, 測驗/DICT/ EXAM 不停 . 但沒辦法, 香港讀書係辛苦, 我女現在中三已經要預備入 U 選科 ( 她不是讀福中 ). 你唔去谷唔得. 因為香港的環境係現實的.
要像國際學校就要找真正的國際學校讀, 福中絕非這類. 但是除非家長已編好小朋友到了中六後入不到香港的大學後的出路 ( 例如出國 ), 否則, 像國際學校是否對小朋友好呢 ?

原帖由 dadmumkids 於 11-11-21 12:57 發表
各位熱烈的討論令我想起最近看過的電影: 作死不離三兄弟 - 當中的男主角努力証明求學做事應該按自己的興趣去幹, 這樣才會做得出色, ‘成功’便會找上你.  跟他敵對的同學共不認同, 就算學習得不明所以, 只要努力耕耘 ...

3 idiots 我睇左三次,深受感動,亦勁想再睇第四次! 我們只是普通人,好難改變教育制度,如果家長能放下心中那把呎,啟發小朋友去發掘自己的興趣,愛上學習,一定會成功和幸福的(不一定要是高分、高收入)!

其實我想話, 我個仔小一至小三係讀私校, 都係標榜愉快學習, 但我唔想佢中學都係讀私校, 因為我覺得始終都要面對現實的, 眼見佢學校D程度, 我真係唔敢想像佢可以點同人fight, 胆粗粗同佢轉過黎福小, 學校仲收佢讀英文班, 開頭真係好驚, 因為佢小一至三都係讀中小的, 而家一下子要佢面對好多改變: 搬屋, 轉校, 轉為全英上課, 無晒D同學仔, 而且仲多左個細佬, 點知佢好快就適應左, 下學期開始仲考得好好tim, 而且學校生活都算OK, 老師都好OK, 小五升中家長會我都有去, 我唔覺周校董有D咩說話講得有問題喎, 唔覺佢睇唔起福小學生, 完場時, 我地仲主動去打個招呼, 初初佢知我個仔讀邊班時, 佢都有縐縐眉的, 話呢班D成績麻麻喎, 點知佢一睇成績list, 知我個仔全班第一, 全級第十, 但操行得C+, 就好担心咁問做咩事咁洩呀, 到佢知我個仔唔係洩, 只係唔識控制情緒, 就同我個仔傾計, 教佢點放鬆, 點令自己無咁嬲, 証明佢係關心學生的, 佢講得好啱, 讀書係刻苦的, 讀書唔係歎世界, 自古以黎都係咁架喇, 佢想學生成績好D, 係想佢地升上中學唔洗咁辛苦, 如果個距離拉得咁遠, 佢地上到去真係會好辛苦架, 大家要明白呀

familyking  你個仔成績好,佢面口硬係吾同啦, 換轉你個仔考第尾,你就會看到佢塊面變黑,兼叫你個仔吾好去福中啦...好現實架.  發表於 12-3-30 12:18

想問呢個  post 入面提到既問題現在有改善嗎?
Miranda :-D

回復 Carol728 的帖子

我認為學校所用的homeroom 模式非常恰當. 校長亦非常親切. 每日返學仔仔都滿懷笑容.  
而我睇住佢每日進步, 特別係英語, 數學. 我真係要好多謝老師的教導. 我就比足101分.
亦很感恩福附選了小孩.  希望學校也會選了弟弟入讀就好了.

回覆:一個褔小家長的憤怒!!

點解啲comments咁極端

我現在的心情,也很困擾,會唔會為小朋友選錯了呢?

My kid is also studied at P1 months ago.  At the begining, I found a little bit harsh and too quick of the syllabus, in particular the Putonghua and Mathematics subjects.  Until recent, my kid  and also ourselves seem could manage them without too much stress/concern.  Frequent quizs and dictations would definitely give us some stress, but I see my kid really learn a lot and improve a lot in these few months.  

我其實好喜歡福小的課程,又返屋企,我擔心可能是老師的流失率高嗎?對小孩子有愛心和耐性嗎

‹ 上一主題|下一主題