用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區(漢華,衛理,劉永生)
go

東區(漢華,衛理,劉永生) [複製鏈接]

band2生,自行報邊間好?邊間少人報d呢?
   0    0    0    0

漢華好似會易入D

衛理有三班英文班,
劉永生有二班英文班,
漢華是否有英文班?

B1尾自行報衛理及劉永生是否恰當呢?

回復 3# yyhappy 的帖子

從易入角度是的

1.漢華今年會有一條龍升中一,好似有一班英文班,小學三班,中學又三班,咁其實今年中一會收幾多呢?
2.衛理同劉永生都冇一條龍,但會唔會好多人報呢?真係唔知報邊間好?咁係唔係如b2頭就報(衛&劉),如b2中至尾就報(漢)呢?

原帖由 sau2005 於 11-11-16 23:25 發表
1.漢華今年會有一條龍升中一,好似有一班英文班,小學三班,中學又三班,咁其實今年中一會收幾多呢?
2.衛理同劉永生都冇一條龍,但會唔會好多人報呢?真係唔知報邊間好?咁係唔係如b2頭就報(衛&劉),如b2中至尾就報(漢)呢? ...

請睇呢度
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/secondary/medium.htm
中一級:
中文科均採用普通話為教學語言。其中兩班為英文班;歷史、地理、科學及 數學科採用英語為教學語言。其餘一班則以廣州話為教學語言。(由2011-2012 年度開始,中一至中三逐年增加至兩班英文班)

回復 6# 機甲神 的帖子

咁佢有一條龍喎,會唔會收好少外來生呢?唔知佢自行收幾多,大抽獎又又幾多,我他區,如果在大抽獎填第二,機會會唔會好微呢?

慈幼都好.

原帖由 kenfu 於 11-11-17 06:27 發表
仲乜在他區要去到小西灣咁遠, 無其他學校揀??

咁灣仔區邊間好?(band 2男生)

慈幼都有兩班英文班,另中英文班的數學及科學都用英文教

原帖由 sau2005 於 11-11-17 12:07 發表
咁灣仔區邊間好?(band 2男生)

鄧鏡波

回覆 1# JaniceLo 的文章

今年中一有4班,2班英文班,2班中文班,上年中一就3班.
hon wah college

衛理應較劉永生好
B1尾還有其他選擇吧
要是這兩間自行收了,便要放棄攪珠……因搞珠時不會理你是B1頭定B1尾,只要是B1便可以先抽

原帖由 yyhappy 於 11-11-16 21:12 發表
衛理有三班英文班,
劉永生有二班英文班,
漢華是否有英文班?

B1尾自行報衛理及劉永生是否恰當呢?

請問自行時是否應該進取小小, 如自己是band1尾至band2尾可嘗試揀 band1學校呢? 但又怕連面試機會都無.
真係好煩惱!

原帖由 sau2005 於 11-11-17 00:24 發表
咁佢有一條龍喎,會唔會收好少外來生呢?唔知佢自行收幾多,大抽獎又又幾多,我他區,如果在大抽獎填第二,機會會唔會好微呢?

漢華中學味收過一條龍小學既學生,因為味到六年級,但今年既漢華小學已經有第一批既六年級生,即係話,下年升上黎漢中既漢小學生應該都有一半,總括黎講,競爭又大左.你他區,加上今年既漢小已經有六年級,微就應該都有,不過我諗影響唔會好大,至於你話自行同大抽獎果D我唔係幾清楚.你問返khmama會好d
比埋漢華個2010年BANDING你睇
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1
159漢華中學
中中東區2A男女3

佢上年收生較為鬆散,因為佢係直資校,加上banding多數由中六果d拉上黎,所以上幾年收果d大多數都係band2中學生,得少量band2頭學生,不過佢今年收生會嚴D,因為有漢小上又有其他學校,同埋呢間校係增值校黎,姐係話年年進步,所以如果要入讀今年可能要比心機d,2a=band2頭

原帖由 janny_yau 於 11-11-17 18:34 發表
請問自行時是否應該進取小小, 如自己是band1尾至band2尾可嘗試揀 band1學校呢? 但又怕連面試機會都無.
真係好煩惱!

如果你想你個仔仔/女女讀好d多d讀書氣氛既咪band1尾,但甘有風險,假如band1尾校唔收,但band2頭校又full哂,到時你只可以唯有入間banding低dd既校,會浪費左你小朋友既材料
如果你想穩定d既,就band2頭校,收會易d,同埋讀書氣氛多數都唔會差得去邊,其實講到尾,都係睇你自己個小朋友成績去選,萬一入左間高幾個band既學校,跟唔上程度,到時讀得仲辛苦就真係冇得後悔莫及.

原帖由 さかな 於 11-11-17 16:49 發表
今年中一有4班,2班英文班,2班中文班,上年中一就3班.
hon wah college

得3班,邊有4班甘多,漢華用小班教學,冇可能4班,校網都寫到明3班,係2班英文班1班中文班(今年)

原帖由 sau2005 於 11-11-15 22:38 發表
band2生,自行報邊間好?

不妨一試

1. 衛理
2. 香港鄧鏡波

回復 2# 機甲神 的帖子

阿仔讀緊,佢話今年中一有4班
中一A,中一B,中一C甲班,中一C乙班,AB班為英文班,另兩班為中文班,每班都有40人,小班教學只是英文堂分兩組上,group 1,group 2。
‹ 上一主題|下一主題