用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教i位問題....
go

請教i位問題.... [複製鏈接]

喺咩情況下會入I位? 如小朋友係自傾, 咩情況底下才會選擇入I位?
   0    0    0    0

1) 小朋友能力不太弱,能跟上主流課程及学校流程
2)父母要上班,不能抽時間帶子女外出training
3)父母本身有家庭問題,或身體精神有問題,不能帶子女外出training

原帖由 samantha_yuen 於 11-11-15 17:08 發表
喺咩情況下會入I位? 如小朋友係自傾, 咩情況底下才會選擇入I位?

自傾都有些好一點,有些差一點,不好說哦~~~

每個家庭都有不同的考慮,不論是時間金錢或是針對子女的能力上的幫助~~

不如講下你有乜野擔心,睇下有冇類似情況的家長可以比多d意見比你啦。

回復 1# autunmbb 的帖子

我仔仔而家2歲4個月, 評估非典型自閉症
而家返緊伴我童樂, 有少量單字, 有80%眼神接觸, 叫名有70%會望, 會用手指出自己想要既物件, 非常八掛, 會模仿家姐動作, 會要求家人一齊玩, 食野完全無問題......大肌小肌都無問題...暫時未發現刺激性行為..

沒有認知(即眼, 耳, 口, 鼻)...其他學術上的一切!!!

唔知他的情況, 可以讀i位嗎?

At my son's time ( 3 yrs ago), the assessment report decides whether I or S seats is applicable to the kids. Parents can show their desire but have no say.
‹ 上一主題|下一主題