用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in左浸幼的家長
go

in左浸幼的家長 [複製鏈接]

大家覺得浸幼點??

同阿仔去in浸幼. 佢係plauground玩完, 係課室乖乖玩&畫畫. (唔知計唔計分)
我地係另一邊in家長.
相對1hr前係MS, 阿仔真係好乖. 唔通佢鐘意浸幼多d? (雖然冇話收佢)
不過唔知上小學點? 50%上聯係, 唔知其它點??
   0    0    0    0

等了又等,D家長面談好似鬥假咁 直頭背晒D理念出黎. 都唔知問黎重嘜, 真係信家長會比真實答案? SO, THIS NOT MY CUP OF TEA. 比幾千去愉快學習完,自己要出去再比錢補中,英數.

我又唔覺背要晒D理念出黎, 佢問物我答物乍.
1. 注重d物 2. case study (c6都話幾好) 3. 同個小朋友最深刻既印象

我就係答真實答案個d

want to ask 50%上聯係, what is 聯係?

聯繫是指浸會大學附屬黃XX小學(忘記名字了)

問教學理念其實很平常,在好幾家K in的時候都有被問過。

不過奇怪老師全程用英文跟我夫妻倆聊,難道是因為全日班是一半廣東話一半英文的關係?學校希望家長的英文有一定水準?。。。。不知道其他家長是怎麼遭遇?

所謂聯繫係指黃錦輝中小學,其實並冇話有幾多%浸幼學生入到小學,浸幼生都要考,只係有優先姐!
聽返上年d家長講,全日班係用英文in,但半日班係中文,都係一班家長傾吓,我自己唔覺氣氛太緊張

黃錦輝d forum, 都幾好甘.

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=1

原帖由 夢B 於 11-11-15 15:56 發表
所謂聯繫係指黃錦輝中小學,其實並冇話有幾多%浸幼學生入到小學,浸幼生都要考,只係有優先姐!
聽返上年d家長講,全日班係用英文in,但半日班係中文,都係一班家長傾吓,我自己唔覺氣氛太緊張 ...

我半日,中文  in 傾計甘我都覺得冇壓力.

仲要阿仔乖乖自己玩&畫畫, 隔離個小朋友行出來都冇跟住出來找我地, 有d surprise tim.

回復 4# fc1111 的帖子

我都以爲是我填表的時候tick 錯野。全程英文都有d surprise

我in之前睇pass左俾我份document, 見有3格,分別為父親,母親及小朋友。我估應該係計分用的。會見時係4pairs家長同幼稚園主任及大學的講師傾。小朋友就係后面一台一齊同老師玩。我估那位係老師。我同c6都幾鍾意間KG,但唔知自己的對答算不算ok。另外,同時會考慮學費會不會加很多。因之前係簡介會校長話有很大機會加學費

就係要交學費law, 否則全日既語言環境真係幾好. 我講座個日同過d家長&老師傾過計, 感覺幾好. 老師會因應學生情況微調.
我地其實幾buy佢果套, 但怕同其它學校接軌唔知有無問題. (不過佢收先算 )

我地1 hr 之前太錯敗, 連pass左俾我份document都冇睇過tim

接軌都是我地擔心的問題。因bu的小學同主流的本地小學不同(雖然本人都鍾意此模式),而也不是行IB(校長在簡介會講的)。不過都是收了先再算。
面試時,份document冇其他特別的。只是我見到之前交給學校的form,我就叫c6望吓我填左d資料,即係in時都問的問題。我自己填都要望下之前自己點寫。

對呀,幸好等的時候無聊,看了看份DOC,因為上面抄了一段他們的教學理念,所以才可以回答幾句這方面的問題。。。。我也挺喜歡這家K,她們很清楚自己的教學理念和定位,不過就是學費有點貴,申請時沒留意,到了學校要In之前,老婆告訴我全日的要8000多/月,要考慮考慮。。。呵呵

我係11月12日下午1:00in 全日班,等左1.25小時,即係2:15左右先有得in,我個仔又想sleep,又無食野。早知,我大人一個去等。叫老公係家到等仔仔wake up先1:45帶來。我in 全日,有外籍老師叫我仔仔玩toys,不過我仔仔cry 無玩,仲要哭叫爸爸抱。爸爸又做左怪獸,又唔滿意學校的安排,唉!算啦!!太貴,都係讀唔起全日7500,仲要唔包飯,早餐又無,茶點又無!!全部要自己帶!係我沒人工人的家庭來說,安排係好困難!!

吓 爸爸冇講野 淨係我講 爸爸咪冇分囉
噤今次都係失望多啦

原帖由 ppatzhu05 於 11-11-15 21:57 發表
我in之前睇pass左俾我份document, 見有3格,分別為父親,母親及小朋友。我估應該係計分用的。會見時係4pairs家長同幼稚園主任及大學的講師傾。小朋友就係后面一台一齊同老師玩。我估那位係老師。我同c6都幾鍾意間KG,但唔 ...

原帖由 ksorange 於 11-11-16 11:54 發表
吓 爸爸冇講野 淨係我講 爸爸咪冇分囉
噤今次都係失望多啦

點解咁諗
上年都係我一個去in咋

Ksorange唔駛擔心啦,都in左。其實in幼稚園系咪一定要爸爸媽媽一齊去?不用返工當然一同參與系好,起碼兩位家長都見到間幼稚園的硬件,同埋也對在校老師有初步的接觸。但我想學校不一定要兩位家長同時出席,給高d的評分。始終總有家長都要星期六返工的。relax!

原來份doc係有之前既form ga. 我掛住平復自己同阿仔既心情. 仲要阿仔係門口等時pull pull, 去toilet 攪左輪. 阿仔慢條斯理甘洗手手, 出到黎以為過左組tim.
因此我真係臨時爆肚, 諗到物講d物.
‹ 上一主題|下一主題