用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 進修教子女
go

進修教子女 [複製鏈接]

5    0    0    0

我在下葵涌上緊3P 課程, postive-parent program 共6堂.  EVERY THU. 每次上完堂, 要回家做功課.
另外, 和囡囡一起上東華三院親子課程. 100%推介. ..續

回復 1# kmmum 的帖子

囡囡兩歲開始,已經很固執,不聽話,脾氣差. 加言語遲. 我看了很多書,亦帶囡囡上不同course. 連一千元一堂心理學家單對單training都給囡囡上. 結論. 東華三院- 親子課程 係最work (對我而言).  上課地點是在黃大仙竹園村.  媽媽先單獨見社工.了解第一part 課程(有技巧要學).  然後,帶囡囡(兩母女一齊在一間房, 一起玩玩具).  媽媽要帶earphone.  社工,在隔離房 (透過透明玻璃窗) .指導及教 媽媽怎樣 和小朋友溝通.  每堂一小時,  當中有十數分鐘遊戲時間. 然後社工會入房,事後檢討.  之後,每星期一堂. 當媽媽掌握到技巧, 便會再上另一個level .  
第一part. 是教家長陪小朋友玩和溝通,用描述/讚賞/反映. 我連續上了四堂. 終於懂得用正面的技巧和囡囡溝通.  而小朋友亦從我身上不其然學習到有耐性,有禮貌 及聽話.  
第二part 是,罰小朋友.當小朋友做錯事時.用另一技巧去處理 (今天是第二堂.. 續).
ps. 這個課程,是囡囡在下葵涌 (11年2月) 見完言語治療+兒科醫生後, 收到東華三院的課程介紹. 於是便報名 (free).  排到 11年9月左右上堂.   (在2月-9月期間.  囡囡上過坊間的不同課程.e.g 過度活躍/言語治療/心理行為..etc) .  相比下,東華三院,這個課程.由社工在旁, 直接教授家長, 從旁糾正.  當我講完某些讚美說話.  社工會看到囡囡的笑容. (會透過earphone 話我知).  我當下才知道. 原來囡囡對媽咪的說話是有很大反應. ... 續

東華三院親子課程,請問在那可報名? thanks

我會學習鋼琴和普通話

回覆:kmmum 的帖子

朋友個囝囝有類似情況,請問怎樣報名?是否一定要經醫生轉介才可報名?謝謝!

回復 潮b媽媽 的帖子

東華三院果個. 打電話去便行.
下葵涌的3P ,因為有阿囡既FILE NO.是她們主動叫我去上.

回復 kmmum 的帖子

東華三院果個課程請問

電話幾多號,急
‹ 上一主題|下一主題