用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園interview
go

學之園interview [複製鏈接]

唔知有沒有家長上星期in 左學之園講吓,我覺得都有d難
亞囝一入課室坐底,老師就給了4種生果給他看,叫他讀出來跟住老師用了公仔衣夾要他再確認每一生果夾出來,跟住老師張生果圖片反轉,要亞囝記回頭先4種生果位置.我自己個人覺得都幾難...
   0    0    0    0

原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 14:07 發表
亞囝一入課室坐底,老師就給了4種生果給他看,叫他讀出來跟住老師用了公仔衣夾要他再確認每一生果夾出來,跟住老師張生果圖片反轉,要亞囝記回頭先4種生果位置.我自 ...

咁深既? 你in 邊間分校?
我都有四種食物, 但没有叫佢讀, 只係叫佢跟住佢講咁夾, 都没有叫佢背番四種食物喎.
請問你b係咪大b呀? 幾月?

我面試係海逸,都要考memory!
我個女記咗一樣strawberry, 仲答有朱古力 (但其實無嘅)! 其他佢都答到嘅!!
唔知英粵班易入d定係英普班易入d?

我個囝系大B,我都系IN紅磡個間,我個囝一個都唔記得!!!

咁你小朋友答唔答到? 你小朋友幾月出世?? 會唔會大D問題深D?

原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 14:07 發表
亞囝一入課室坐底,老師就給了4種生果給他看,叫他讀出來跟住老師用了公仔衣夾要他再確認每一生果夾出來,跟住老師張生果圖片反轉,要亞囝記回頭先4種生果位置.我自 ...

我個仔唔夠力連個夾都開唔到 (因為係細仔).. 佢夾硬調轉個夾义住個食物...   哈哈.. 我覺得我個仔好醒 (當然老師唔會咁諗喇)..
老師冇叫佢背出黎.. 只係再重複問一次O個四種食物係咩...

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:05 發表
我個仔唔夠力連個夾都開唔到 (因為係細仔).. 佢夾硬調轉個夾义住個食物...   哈哈.. 我覺得我個仔好醒 (當然老師唔會咁諗喇)..
老師冇叫佢背出黎.. 只係再重複問一次O個四種食物係咩...

...

真系幾叻囝,有時我覺得小朋友不是要跟指示才合格,不個可惜我唔系老師啦!!!

I went to the one near Hoi Fan (Olympic), but the teacher didn't asked my son to memorize the food.  He just asked my son to use the clip to clip the food and then name it one by one at the end.

My son interview at LV campus. He was asked to say the name of the food, then clip on that food. The teacher covers up the food & ask him what that is ! Memory test !
My boy can only remember the first one (cake), then I have / the teacher give him some hint, lucky he can recall them.

Then my boy was asked to build the blocks same as the photo. But he cant quite make it !

咁你小朋友係細仔定大仔.. 我覺得要小朋友背番出黎好深~
原帖由 byc6 於 11-11-14 15:37 發表
I went to the one near Hoi Fan (Olympic), but the teacher didn't asked my son to memorize the food.  He just asked my son to use the clip to clip the food and then name it one by one at the end.

其實見佢地D問題已經知佢地想要咩小朋友..因為小朋友已經有心儀既OFFER..所以唔係好緊張個INTERVIEW.. 當玩吓囉... 但我地去青衣個CAMPUS... D老師校長都好COOL.. 唔多友善咁..
你O個邊D老師NICE 唔NICE架?
原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 15:19 發表

真系幾叻囝,有時我覺得小朋友不是要跟指示才合格,不個可惜我唔系老師啦!!!

我都覺得如果要背好深哦...
可能我個仔係細仔, 無叫佢背. 好彩. 第二part就係跟住個圖砌番個動物出來.  每次做完都叫佢拍手掌讚自己.

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:45 發表
其實見佢地D問題已經知佢地想要咩小朋友..因為小朋友已經有心儀既OFFER..所以唔係好緊張個INTERVIEW.. 當玩吓囉... 但我地去青衣個CAMPUS... D老師校長都好COOL.. 唔多友善咁..
...

我地見個老師都幾好人, 有笑容.  英文老師都好nice...

我地老師都幾好人,除咗記物件,仲要跟圖砌立體動物積木,砌咗3次,又要夾夾,又問問題,又有小組聽net讀故事,仲個行去拿佢講嘅動物,仲有要排隊,又要父母行開聽校長講嘢,小朋友自己安坐玩,有d小孩父母行開,已經大喊,好詳細嘅interview!

原帖由 jocelynma0504 於 11-11-14 15:58 發表
我地老師都幾好人,除咗記物件,仲要跟圖砌立體動物積木,砌咗3次,又要夾夾,又問問題,又有小組聽net讀故事,仲個行去拿佢講嘅動物,仲有要排隊,又要父母行開聽校長講嘢,小朋友自己安坐玩,有d小孩父母行開,已經大喊,好詳細嘅interview! ...

你女女都好叻, 做哂要求...好大機會呀!

俾$30有interview有3part,我覺得好抵,仲有校長逐班入來brief....我係in 紅磡個間,好多講pth既老師...

本來係應該我同阿仔in,點知佢入去前又要c6陪佢...我個仔0910,但係老師都有叫佢背番出來...不過見佢答唔出,又會提佢,所以就馬虎地算答啱....
不過阿仔手指唔多夠力,砌完積木又跌,佢再砌,再跌,再砌,再跌,...
不過最失敗就係唔記得提c6in完要提阿仔推椅.....兩仔爺一in完就起身走人...c6仲話俾85分阿仔...

其實佢到底收幾多人呢.....我真係好想阿仔可以入到....

我朋友見青衣d老師又唔係好差. 果個小朋友怕羞, 去到又唔去playground玩, 由家長陪坐在椅仔上. 等了15分鐘, 有個國語老師走過去, 問點解小朋友唔去玩slide, 朋友答: 小朋友怕羞, 之後個國語老師就答, "你不如俾佢去玩下, 否則我怕佢一陣入去唔肯答老師問題". 結果, 小朋友都係無去玩. 去到填問卷果part, 我朋友又遇上了這個國語老師, 個國語老師既然問我朋友, "剛才你的小朋友肯答問題嗎?" 朋友答: "佢肯答". 老師既然答: "太好了". 之後校長問完問題後, 我朋友叫個小朋友同老師和校長講再見, 點知, 個小朋友唔怕羞而且好大聲用國語講"再見". 個老師就同我朋友笑, 我朋友還答"佢己經warmup好了". 個國語老師還答係添! 不過果話個校長就cool d, 唔笑!

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:45 發表
...

唔知英粵班易入d定係英普班易入d?我好似聽到英粵班得1班,英普班有3班!

原帖由 Xylitol12 於 11-11-14 16:13 發表
俾$30有interview有3part,我覺得好抵,仲有校長逐班入來brief....我係in 紅磡個間,好多講pth既老師...

本來係應該我同阿仔in,點知佢入去前又要c6陪佢...我個仔0910,但係老師都有叫佢背番出來...不過見佢答唔出,又會 ...

可能有個別老師NICE.. 但我有另外兩個朋友IN唔同時間都有我同樣感覺.. 有個仲好反感.. 話有OFFER都唔會要(小朋友表現OK)...
而且我地係IN4:20PMO個場.. 可能已經好晏..老師已經好攰掛.. 不過O個度D冷氣唔多夠 (可能多人)..
其實IN我小朋友個老師都有笑... 不過係點都唔肯俾架車仔我個仔(因為老師隔離全部都係車仔,,我個仔係咁話車車,,車車..但個老師都冇理佢)...我個仔唔係D坐定定自己攪掂O個D TYPE.. 所以知道LH唔適合佢...

原帖由 littlejimjim 於 11-11-14 16:14 發表
我朋友見青衣d老師又唔係好差. 果個小朋友怕羞, 去到又唔去playground玩, 由家長陪坐在椅仔上. 等了15分鐘, 有個國語老師走過去, 問點解小朋友唔去玩slide, 朋友答: 小朋友怕羞, 之後個國語老師就答, "你不如俾佢去 ...

你們的小朋友最尾個part 填questionaire表現怎樣? 學校是否要求小朋友坐定定唔好走開呢? 家長表現是否計分?
‹ 上一主題|下一主題