用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好煩惱
go

好煩惱 [複製鏈接]

嗇色園可立收左我個女讀AM,但黃大仙聖母就收左我個女讀PM。仲有九龍靈糧堂收左做 pm。

如果你係我,你地會点選擇呀???
超煩惱呀唔知点選

前兩間都有中小學直上,但有人又話九龍靈糧堂好d,但論前途邊間好 D 呢??
   0    0    0    0

三間都唔同宗教,你有無話想佢將來信唔信教?
有中小直升(100%)真係好好喎

原帖由 RRbb 於 11-11-14 08:17 發表
嗇色園可立收左我個女讀AM,但黃大仙聖母就收左我個女讀PM。仲有九龍靈糧堂收左做 pm。

如果你係我,你地會点選擇呀???
超煩惱呀唔知点選

前兩間都有中小學http://adex.baby-kingdom.com/www/deliver ...

如100%上中小, 而中小學校質素又係好既話. 唔洗多考慮一定係龍校.
依家個game太難玩, 幾大都保住中小個位先, 好過2,3年後又再為上小既問題煩惱.

for me
only choose AM class

如果am真係最重要, 咁就唯有俾住deposit先, 到5月再俾大訂時, 睇下有冇機會轉am。

原帖由 klm402 於 11-11-14 09:03 發表
如100%上中小, 而中小學校質素又係好既話. 唔洗多考慮一定係龍校.
依家個game太難玩, 幾大都保住中小個位先, 好過2,3年後又再為上小既問題煩惱.

雖然頭兩間係龍校,但兩間都好多人話冇保證一定100%必收返自己kg學生。一間am,一間pm真頭痛。

九龍靈糧堂好多人都話出去叩門有著數

原帖由 klm402 於 11-11-14 09:03 發表

我好快就會比這個game玩死

雖然冇話100%收晒但總叫有個backup吖未必唔收你,九龍靈糧雖有叩門著數但要去到叩門佳段你會否覺得太辛苦呀!
龍校優勢勝算多啲,睇你喜歡那一間多啲,就算PM都係三年啫,升小都全日制啦!

可立唔一定收番自己kg,但佢小學唔差.你又收左am ,個人認為係第一選擇 .
  聖母小學係直資要俾學費,你願意嗎?既然已有可立津校在手,點解還要選直資來讀. 所以我唔選這間.
  靈糧堂係學卷學校,課程唔會深,同可立唔會差太遠,聖母會深少少. 靈糧d人覺得佢好,大部分係佢老師好. 咁倒底值唔值得因為老師好,而俾女少左直升既機會呢??

我自己會先俾可立同聖母留位費,到全部in,再最後選擇. 有機會直升我一定唔會選靈糧了. (純粹個人意見)

原帖由 梅媽媽 於 11-11-14 10:57 發表
可立唔一定收番自己kg,但佢小學唔差.你又收左am ,個人認為係第一選擇 .
  聖母小學係直資要俾學費,你願意嗎?既然已有可立津校在手,點解還要選直資來讀. 所以我唔選這間.
  靈糧堂係學卷學校,課程唔會深,同可立唔會差 ...

多謝你的意見,真係有用呀

而家有兩位媽媽都有比我唔同意見喎

如果間小學係好的,比錢讀都可以負擔得到。

唔知仲有冇媽媽可以比多d意見我呢??

以我所知, 靈糧課程係唔深架, 不過係一間開心學校. 所以到考小學夠唔夠人爭呢個係一個問題....

原帖由 RRbb 於 11-11-14 14:10 發表
而家有兩位媽媽都有比我唔同意見喎

如果間小學係好的,比錢讀都可以負擔得到。

唔知仲有冇媽媽可以比多d意見我呢??

如果你肯小學俾錢讀,唔使諗當然係聖母排第一啦.無論師資,課程,升小機會都係聖母最good.

‹ 上一主題|下一主題