用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 在學校/小組學樂器是否都是這樣?
go

在學校/小組學樂器是否都是這樣? [複製鏈接]

阿女响學校學揚琴,1對3,$200/堂/一個鐘,已經貴過人(我見琴行$200/一個鐘,1對1),而每堂只係教一首歌,例:小星星,進度係未慢咗d呢?

3個小朋友,只有我有買揚琴(因我堅信學樂器要日日練,所以怕亞女半途而廢都買了比她試,否則回學校練只可每星期留校練一個鐘),結果有一日,學校放假,但要繼續返學學,但嗰日老師同亞女講話亞女屋企有琴,彈幾次就唔洗佢彈,要同另外兩個小朋友練,成粒鐘尊登返學校就係叫亞女响音樂室出面,仲要來回4次校務處,幫佢e.g.借筆,亞女連佢地彈乜歌都唔知,結果無教新歌,最後仲要收揚琴時,個揚琴跌落地,撞到亞女和另外個同學,隻腳腫和瘀到大個過5毫子,我接放學,老師同埋我講拜拜都唔講聲,真係好鬼唔開心!

究竟,小組既進度是否那麼慢,還是她們特別慢? 小組又係未真係會咁樣安排?(有d學生齋等)
   0    0    0    0

小組對初學的小朋友作為一嘗試,未嘗不是好事,始終是一對三,學習的小朋友有所參差在所難免。有心便應考慮單對單,進度自然較容易掌握!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 1# Carolyukk 的文章

我小朋友都係今年開始係學校學小提琴, 聴佢講係一對8 ....=.=; 都算, 學咗咁耐都只係教緊姿勢, 個老師仲要惡到不得了,我問佢老師惡啫, 咁教成點呢?因為惡唔代表教得唔好, 佢就話一聴唔明老師講咩或做唔到佢要求,個老師就會發哂脾氣 大家都驚得好緊要, 有一兩個同我小朋友一樣啱啱先學都退出咗 咗.....
而家見到你咁講, 我相信間間學校情況都應該差唔多, 我都決定唔俾佢係學校學,去出邊揾過老師教:(

亦有一些學校一開始己是單對單,只是時間為半小時。(甚至只有15分鐘而已!此點不表認同)

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

學校只開2部揚琴,老師+學生4個人用,邊有得比佢自己練習!

回覆 6# Carolyukk 的文章

回覆 7# ilovethiscow 的文章

咁咪好唔合衛生....

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-15 13:21 發表
咁就無計....

就好似我教一間學校 bassoon

都係4個人share 1支~

學校學多數會係咁架,費事比家長話學唔到,所以多顧及較差之學生啦!既然妹妹有興趣不如單對單啦!
原帖由 Carolyukk 於 11-11-14 02:53 發表
阿女响學校學揚琴,1對3,$200/堂/一個鐘,已經貴過人(我見琴行$200/一個鐘,1對1),而每堂只係教一首歌,例:小星星,進度係未慢咗d呢?

3個小朋友,只有我有買揚琴(因我堅信學樂器要日日練,所以怕亞女半途而廢都買了比她試, ...

在學校立場$$$$$$一支Bassoon真係好貴....不過太>.<;

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-15 13:21 發表
咁就無計....

就好似我教一間學校 bassoon

都係4個人share 1支~

回覆 8# shalaladream 的文章

揚琴,係米好大座成張台果種呀

一對三,算少了,我囡以前的長笛班成十一人,不過老師都算有心機,不會因我囡初時追不上而放棄她,後來叫個老師私人教佢

視乎你遇著什麼老師吧,好多XX學院出來,都好搵食feel
天惠媽

似乎小提琴可以避免這樣的事情。
就算同一學校,參差亦在所難免!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題