用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗幼稚園K1面試
go

玫瑰崗幼稚園K1面試 [複製鏈接]

11月12日剛去完玫瑰崗幼稚園K1面試,感覺良好,老師very nice。面試安排非常完善,先是NET英文老師發出指引,看看小朋友是否能跟她的指引做動作,跟著是NET普通話老師同樣發出指引,最後是廣東話老師。中英普老師再加一位老師派小禮物,還有一位主任在後面監察。全程沒有問小朋友和家長問題。在輕鬆的情況下,完成30分鐘的面試,最後還有校巴送我們到銅鑼灣MTR,很关顧。還有,學校放了很多chairs給等候的人坐,真是很好!順帶一提,因in很早,到校時看到有5位NET的英文老師回校,和也看見有大約4-5個外藉人仕帶他的小朋友來面試,如小兒有幸和他們一班,英文必有進步,真希望能考到呢!

0    0    1    0

咁搅嘢?完全不用說話?咁我們去可能都得!做甚麼動作?請分享一下.

因為撞時間,無去到。

播英文兒歌,家長一起唱,小朋友跳舞。國語兒歌,跟老師做動作,例如唱到頭,要把拿着的東西放到頭上。廣東話老師就話現在肚餓,可否拿她說的水果給她吃,跟著說都是不吃這個,要吃另一個,看小朋友反應。還有,玩拼圖。最後,要小朋友說話的,就是派禮物要說「謝謝」。

回覆 1# HTLeung 的文章

我就有些小意見,感覺不是那麼好。首先老師木口木面感覺好cool,係有NET 國語及英語但佢地冇熱誠好似交工課咁。最後問問題,雖然我個仔唔即時有反應但老師完全比我感覺到冇耐性,唔會逗小朋友再答佢問題。全程不到10分鐘就完重要係N & K 學生一齊in !
總括係三無:無愛心、無耐性及無笑容!
如果好彩收我個仔我諗我未必register 囉!

但這真是我個人所見,希望當日有份in的家長,有其他分享。

回覆 5# HTLeung 的文章

K1, 可能你早上好一點,我是下午2:00pm, NET 英文老師都好小小,其他都笑容欠奉。
全班只有兩個in K , 其他都係N, 感覺好奇怪。

以我記得,我班全是K,可能真是早的緣故,多謝你的分享。

呢間KG是好奇怪,N 同 K1一起in。

我諗當日真是有很多幼稚園撞期,可能有些人無來in啦!但本人喜歡她有學券,課程深,有NET老師,能和小一課銜接,校園大,空氣好。所以放棄考學之園和劍嗚。

回覆 9# HTLeung 的文章

本來我都很喜歡嗰校舍感覺好舒服及歷史久但冇耐當天interview嘅感覺真係麻麻。
希望你win 啦!

I really agreed with comments of HT Leung.  I prefer this kind of interview instead of using worksheet to test the kids like Raimondi Kinder.

我也覺得很奇怪,又N同 K1 一起 in, 又廣東話又國語, 又唱歌又播片, 大人又要換酒店式拖鞋,勁怪.....

原帖由 GAT 於 11-11-13 22:59 發表
呢間KG是好奇怪,N 同 K1一起in。

原帖由 200709 於 11-11-14 11:18 發表
我也覺得很奇怪,又N同 K1 一起 in, 又廣東話又國語, 又唱歌又播片, 大人又要換酒店式拖鞋,勁怪.....

我覺得大人要換酒店拖鞋無咩問題﹐因為都係怕多細菌﹐長遠係對小朋友好﹗我星期六 in維記都要著鞋套啦﹗

原帖由 janice007 於 11-11-14 11:32 發表

我覺得大人要換酒店拖鞋無咩問題﹐因為都係怕多細菌﹐長遠係對小朋友好﹗我星期六 in維記都要著鞋套啦﹗

但我感覺上好唔環保,如怕烏Jo,可以叫家長自己帶襪啦

原帖由 HTLeung 於 11-11-13 22:19 發表
11月12日剛去完玫瑰崗幼稚園K1面試,感覺良好,老師very nice。面試安排非常完善,先是NET英文老師發出指引,看看小朋友是否能跟她的指引做動作,跟著是NET普通話老師同樣發出指引,最後是廣東話老師。中英普老師再加一位老師派 ...

hi HTLeung, 你in 幾點? 我女係in N班, 但係我冇為意係同K1一齊in, 不過我女in個啲野咁似你in k1就真係有啲怪, 不過我個班好似冇老師係度mark低小朋友做唔做到個task咁

原帖由 flv33 於 11-11-14 09:25 發表
我個日4:30 in k1, 4:15排隊入課室, 有8個小朋友, 唔知係咪全部in k1!
每個小朋友面前有一盤玩具, 一個老師對3個小朋友.
你叫咩名, 我叫x老師, 要同老師講x老師, 午安,
比隻香蕉媽咪, 萍果咩色, 香蕉咩色,
媽咪隻眼 ...

Thanks for sharing.  My schedule ws 3:30pm and my hubby accompanied my son for the interview.
What he told me was very very positive that the teachers are very very very cheerful and smile a lot.

However, it seems that the games are different.  Mine was quite like what HTLeung mention, there was no questions at all......

just 80 seats???  
Any idea how many seats allocated for am, pm and full day?

I checked that website today and found out very strange arrangement.
There are 3 pm class and 1 am class for K3 this year; 3 am class and 1 pm class for K2......

Not a consistent manner

我是in900,我諗我無去錯班嗎?剛剛check過張receipt,我真是報K1架!咁點解in啲野唔同慨!好担心!
原帖由 hehehaha18 於 11-11-14 11:57 發表

hi HTLeung, 你in 幾點? 我女係in N班, 但係我冇為意係同K1一齊in, 不過我女in個啲野咁似你in k1就真係有啲怪, 不過我個班好似冇老師係度mark低小朋友做唔做到個task咁 ...

我IN早上 ..IN K...但有個小朋友未識行的...我都覺得奇啦...睇來可能真係N+K 一起IN....
‹ 上一主題|下一主題