用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st paul's church interview
go

st paul's church interview [複製鏈接]

the questions to us are very simple:

ask baby:
1. feed the baby with the spoon.

ask parents:
1. 對學校有什麽期望?
2. 對家長義工的看法?

how about others? are your questions the same or different? Is it also so simple?
   2    0    0    0

When are the interview results available?

原帖由 GAT 於 11-11-13 11:40 發表
the questions to us are very simple:

ask baby:
1. feed the baby with the spoon.

ask parents:
1. 對學校有什麽期望?
2. 對家長義工的看法?

how about others? are your questions the same or different? Is i ...

佢係張面試紙寫19/11前 (coming Sat)會通知,我諗唔洗等咁耐, 分分鐘星期三四就有。 好緊張呢 !

原帖由 sheepie 於 11-11-13 15:09 發表
When are the interview results available?

真係好似冇咩問。。。。。。。。。。。考家長多d。

原帖由 sheepie 於 11-11-13 15:09 發表

效率好好........good....

原帖由 bopui0607 於 11-11-13 15:15 發表
佢係張面試紙寫19/11前 (coming Sat)會通知,我諗唔洗等咁耐, 分分鐘星期三四就有。 好緊張呢 !

效率高、安排好、老師有耐性... 不過好似唔係好清楚用何準則收取學生。祝大家順利!

有時太淺又驚呵..............

原帖由 rookie_mama 於 11-11-13 17:58 發表
效率高、安排好、老師有耐性... 不過好似唔係好清楚用何準則收取學生。祝大家順利!

回覆 1# whychan777 的文章

其實都係平常心,只是無論得唔得都希望知到原因,睇吓囝囝有冇地方可以改進。: )

但我地永遠都唔會知道學校既收生準則.

原帖由 rookie_mama 於 11-11-13 18:10 發表
其實都係平常心,只是無論得唔得都希望知到原因,睇吓囝囝有冇地方可以改進。: )

Hi GAT, were there 2 more questions? After feeding the toy and cleaned its mouth. The teacher pointed the eye of the toy and asked my son what it is. Finally, he had to pick one thing from a closed bag and tell what it is. For parents, we had around 5 questions. Maybe different teacher has different questions.

interview 最怕老師問家長問題, 怕自己答得5好而5收囝囝/囡囡........

問咁少野?? 我地一入去就問阿仔叫咩名, 指住我地問係邊個, 跟住攞公仔出黎指住眼耳口問係咩, 問佢食左飯未, 又話公仔餓叫佢餵, 然後比個有手巾的盒佢叫佢幫公仔抹口, 抺完收返埋, 又攞個袋出黎叫佢攞晒D野出黎, 又問個D係乜!  都幾多野同難架BOR!

但好多家長係唔會認同自己小朋友架問題架...........

好似考車牌一樣, 永遠都吾會認同個考官肥你架理由架......

原帖由 rookie_mama 於 11-11-13 18:10 發表

我都係問呢d, 有d學校仲多啦.

原帖由 豬妹妹 於 11-11-13 20:53 發表
問咁少野?? 我地一入去就問阿仔叫咩名, 指住我地問係邊個, 跟住攞公仔出黎指住眼耳口問係咩, 問佢食左飯未, 又話公仔餓叫佢餵, 然後比個有手巾的盒佢叫佢幫公仔抹口, 抺完收返埋, 又攞個袋出黎叫佢攞晒D野出黎, 又問 ...

我都係問差唔多o既問題.

抽到車仔, 老師要個女推車仔俾佢, 又要俾爸爸同媽媽.

我覺得問題都算中上.

原帖由 豬妹妹 於 11-11-13 20:53 發表
問咁少野?? 我地一入去就問阿仔叫咩名, 指住我地問係邊個, 跟住攞公仔出黎指住眼耳口問係咩, 問佢食左飯未, 又話公仔餓叫佢餵, 然後比個有手巾的盒佢叫佢幫公仔抹口, 抺完收返埋, 又攞個袋出黎叫佢攞晒D野出黎, 又問 ...

可能我們太差,他知道不會收,所以唔問咁多,費事浪費時間啦!

咁今年應該注重小朋友能力多一點。上年無問小朋友咁多架。

問家長仲有甚麼問題啊?

我覺得它很看重家長的啊!

問邊個湊, 佢鍾意玩咩, 你同佢平時玩咩, 有咩期望, 如果小朋友係學校同人爭野玩又唔想返學會點

agree.......

原帖由 whychan777 於 11-11-13 21:23 發表
但好多家長係唔會認同自己小朋友架問題架...........

好似考車牌一樣, 永遠都吾會認同個考官肥你架理由架......

回覆 1# manman_mama 的文章

但喺如果可以有正面同積極啲既態度,去面對面試學校提出既意見同問題,對小朋友發展會有幫助。

都未必既, 或者一睇你小朋友知佢掂, 唔洗問咁多呢 !
家長都真係問唔少, 點睇學校活動, 小朋友行為有問題會點, 平日會同佢去邊度玩........

原帖由 GAT 於 11-11-13 22:42 發表
可能我們太差,他知道不會收,所以唔問咁多,費事浪費時間啦!

咁今年應該注重小朋友能力多一點。上年無問小朋友咁多架。

問家長仲有甚麼問題啊?

我覺得它很看重家長的啊! ...
‹ 上一主題|下一主題