用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

LA or 繼續等 [複製鏈接]

LA 收了小兒,但要在19前註冊。註冊了等於放棄中夬派位,點解LA不放在21號。
   0    0    0    0

我們去年也一樣, 其實有不少直資也在中央放榜前要註冊, 我想是想收到一些以宏信/該校為首選的學生吧!

如我哋決定宏信 , 就等如放棄 21 日的派位嗎  ??

原帖由 marieng 於 11-11-13 10:05 發表
LA 收了小兒,但要在19前註冊。註冊了等於放棄中夬派位,點解LA不放在21號。

Yes.  This is the rule of the game.

由於宏信19號才註冊, 所以21號如果小朋友首輪入到官/資助學校, 學校會照post小朋友的資料, 但由於你註冊左, 簽了放棄信,已代表放棄, 所以也不可到有關學校註冊.

...................

原帖由 kamtsk 於 11-11-14 18:51 發表
由於宏信19號才註冊, 所以21號如果小朋友首輪入到官/資助學校, 學校會照post小朋友的資料, 但由於你註冊左, 簽了放棄信,已代表放棄, 所以也不可到有關學校註冊. ...

其實我都擔心學費問題,如果註冊了宏信,又咁好彩抽到自行,是否不可以回頭放棄宏信,要翻自行呢?
不過今年宏信註冊日是11月17,18日,自行則21日才公佈,咁官津仲會唔會post學生的資料?另外其他直資是否也等同放棄呢?

原帖由 kamtsk 於 11-11-14 18:51 發表
由於宏信19號才註冊, 所以21號如果小朋友首輪入到官/資助學校, 學校會照post小朋友的資料, 但由於你註冊左, 簽了放棄信,已代表放棄, 所以也不可到有關學校註冊. ...

YES !
LA係18/11 5PM 前註冊, 你註冊時即時要簽紙放棄自行&大抽獎機會, LA會fax去EDB, 咁你就唔可以再去22/11自行收生果間學校註冊.

在商言商, 每間直資都係咁做, 學校都要顧及學校利益, 收$ & 收一D真係有打算入學的學生.

原帖由 hosing 於 11-11-14 20:55 發表

我計過LA 12年學費加埋要成50萬,但仲未計要每年要加學費,轉咗IB課程又要加,保守估計80萬走唔甩。而且若果中途我發現間學校唔啱我個仔、或者經濟上出現咗問題,想轉校亦好難,原因並唔係其他學校唔收,而係子女適應唔返傳統學校

你都好心水清
我都好唔想年年加學費, 但冇錢 點請一班一個外國人呢 ?
冇錢點行IB課程呢 ?  認証左IB, 中學部過$10000一個月係勢在必行了.  仲有個swimming pool.........
不過LA有fee reduction的, 人人都可以申請的. 又有scholarship up to 70% off.

原帖由 hosing 於 11-11-14 20:55 發表
我都係决定唔交留位費!!……..我計過LA 12年學費加埋要成50萬,但仲未計要每年要加學費,轉咗IB課程又要加,保守估計80萬走唔甩。而且若果中途我發現間學校唔啱我個仔、或者經濟上出現咗問題,想轉校亦好難,原因並唔係其他學校 ...

只要你們考慮清楚了, 便ok, 最緊要間學校適合小朋友和家庭配合到.

呢個問題, 我們也有考慮過. 其實入了宏信, 可令到小朋友的英語達到一個較高的水平,又可養成自學的習慣, 我覺得辛苦啲也值得.

昨天又有一位10歲的小學生跳樓, 每次我們看到類似的新聞, 也慶幸小朋友能在宏信學習, 因為宏信是教小朋友如何去學習, 不是教小朋友考試, (小學階段) 所以壓力相對較少.

無論如果, 都祝小朋友能入讀心儀學校.

但中學生活又如何解決呢?高中則更煩惱!

我想問kamtsk 宏信只得三年歷史,校政是否正晰,教學上又是否如簡介會內一樣?

今年應該是第二個辦學年, 明天九月才踏入第三年

原帖由 marieng 於 11-11-15 23:35 發表
我想問kamtsk 宏信只得三年歷史,校政是否正晰,教學上又是否如簡介會內一樣?

就我所見的( 小兒只入讀了兩個半月), 可跟大家分享一下:

1. 在學習上, 小朋友的project多在校內完成, 在老師的指導下, 同學也能完成有關project, 父母不用擔心, 我們可以做的, 只是間中為他們預備材料.

2. 上個月, 小朋友已在班上進行了第一次presentation, 小朋友在全班同學面前present自己的project, 很了不起了.

3. 第二個學習單元中(nature), 小朋友會分組完成不同題目, 有的負責TRF, 有的負責Woodland.......... 通過合作, 小朋友可互相學習.

4. 見到學校真的想訓練學生的自我管理能力. 上課前, 音樂一響, 同學們也會乖乖地自己排隊, 老師到來便會自動收口. 小息後, 音樂響起,同學又會自己返課室.

5. 學校功課不多, 但每天也有reading( ENG). 小朋友不同的程度, 閱讀不同程度的小故事, 到了某些level, 同學更要完成一張極簡單的工作紙. 中文科則分班上課.

6. 學校仍新, 在行政方面大家仍要多多包容, 但我也覺得可以接受.

其他仍觀望中, 但整體上, 小朋友十分開心, 老師很好, 很CARING, 我們也很滿意.

回復 11# lcw055 的帖子

Icw055,

唉, 說真的, 真的安排唔到咁長遠. 你看, 政府的政策孜改了, 6年後, 都唔知什麼情況. 反而, 我期望小朋友至少在這6年能開心地學習, 能享受學習, 怎至愛上學習, 這便很好了.

原帖由 marieng 於 11-11-15 23:35 發表

先申報利益, 我是現任家長
我無意唱好or唱衰LA, 我只是見呢幾日"突然"好多家長問問題想了解學校多D, 就講講自己睇法 .

間間新學校都係經驗淺行政亂, 看看家長給學校的包容有幾大.

LA一條龍, 只要係你肯, 學校包上中學.  所以小學教成點, hea唔hea都唔係問題, 但如果你在小學6年當中, 你發現你對學校不再認同 or 中學部比唔到信心你, 你要個仔轉出去搵中學係好難, 學校不參加派位, 你要自己去叩門, 你可唔可以同津校的精英爭入"鄉中/趙中, 真係自己心中有數了, 人地操足6年呢 !

學校未apply到IB, 未來3年都係"進行中", 到左你地個仔上中學, 可能已經apply到, 不過冇人知個水平去到邊.  如果到時中學部真係唔惦, 學生去考334又唔夠津校有經驗, 考IB又唔知得唔得, 咁就大件事.  不過在LA有好處, 就係送去外國讀書.

老實講, 學校對學生的秩序要求係冇津校咁高, 老師(由其外藉人士),對管理HK小朋友的秩序係有待改善的.  
而且學校面試喜歡收"好動"的小朋友, 小學部真的收了一些"過份活力充沛"的學生.  不過呢樣野間間學校都會發生的.

至於教學是否如簡介會一樣完美, 我讀左1年3個月, 只可以講學校是ok的, 但有改善空間.  間間學校briefing都sell到自己點點點好, 不過間間都係"事實與理論"有出入的, LA不是唯一一間係咁.

原帖由 小豆媽 於 11-11-16 14:55 發表

先申報利益, 我是現任家長
我無意唱好or唱衰LA, 我只是見呢幾日"突然"好多家長問問題想了解學校多D, 就講講自己睇法 .

間間新學校都係經驗淺行政亂, 看看家長給學校的包容有幾大.

LA一條龍, 只要係你肯, 學校包 ...

thx小豆媽
你的解釋很中肯..

原帖由 lcw055 於 11-11-15 23:19 發表
但中學生活又如何解決呢?高中則更煩惱!

我是小學部的家長.
老實講, 呢樣野係我地依家呢班家長"最擔心"的.
教育一定要睇長遠.
小學ok, 開開心心6年係LA sure比到你的, 不過, 到左中學, 點都要面對公開試考大學.
依家的Y7Y8, 你自己來看看, 唔想comment. 只希望明天會更好. 而佢地(某d人啦)唔好影響到小學部的學生就得la.

問題係, 到左Y6, 如果真係有乜問題, 係出唔番去主流中學的. 半天吊真係唔知點好.   
留在LA, 有51%的人一定要考334.

原帖由 小豆媽 於 11-11-17 12:51 發表

我是小學部的家長.
老實講, 呢樣野係我地依家呢班家長"最擔心"的.
教育一定要睇長遠.
小學ok, 開開心心6年係LA sure比到你的, 不過, 到左中學, 點都要面對公開試考大學.
依家的Y7Y8, 你自己來看看, 唔想comment.  ...

你講完, 我真想睇睇Y7Y8既學生係點..
老實講, 2年前知道有宏信
我就開始留意
因我女女出年要報小一了..
宏信既理念真係好正
但我都有從朋友口中知小小宏信既問題
不過我覺得有好多大問題佢地係唔會講...
佢地只會話小朋友返學返得開心就夠..
係咪真係夠呢?

咁, 你想問中學部咩問題呢 ??
‹ 上一主題|下一主題