用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 請教各位聖三一媽媽
go

請教各位聖三一媽媽 [複製鏈接]

請問聖三一小學多唔多雜費?大約一個月幾多錢?
如果父母英文都唔好, 唔知小朋友適唔適合間小學呢

因為我地唔係富家庭, 讀書唔多英文都唔好, 但好希望俾個小朋友由小開始接觸英文同好鍾意間學校

希望大家俾d意見
   2    0    0    0

carly.c

我地好少特別雜費
有時係有D 活動要交費
不過都係好少錢
如果唔參加就唔駛比
所以都無一個實數

學校唔係一間以成績行先嘅學校
好多野都係以小朋友行先
所以我覺得大部分小朋友都會適合
只不過好睇家長想要D 咩
如果你想小朋友讀得開心
呢間一定無問題

我自己都係一般家庭
我仔成績都係好一般
但我同我仔都讀得好開心
因為學校無因為我仔成績唔太好而忽略佢
反而仲比左好多機會佢
呢點我諗唔係間間學校做到

原帖由 carly.c 於 11-11-11 21:16 發表
請問聖三一小學多唔多雜費?大約一個月幾多錢?
如果父母英文都唔好, 唔知小朋友適唔適合間小學呢

因為我地唔係富家庭, 讀書唔多英文都唔好, 但好希望俾個小朋友由小開始接觸英文同好鍾意間學校

希望大家俾d ...

YuiYui117    發表於 12-11-21 12:59
nicole0708   同意!  發表於 12-2-20 00:06
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

hi yy13, 你好. 可否幫我回答以下問題嗎?

1. 上個星期的嘉年華活動中,我見到很多小學同學(>50%)都好肥仔. 唔知點解? 因為飯堂煮d野很好吃?

2.  小朋友在學校是否要成績好或品德好才可以代表學校參加校外比賽呢?

3. 學校注重品德教育和小孩身心發展嗎?

4. 在學校學生使用英文,普通話和廣東話的比例是多少呢?

THANKS!

原帖由 yy13 於 11-11-16 13:24 發表
carly.c

我地好少特別雜費
有時係有D 活動要交費
不過都係好少錢
如果唔參加就唔駛比
所以都無一個實數

學校唔係一間以成績行先嘅學校
好多野都係以小朋友行先
所以我覺得大部分小朋友都會適合
只不過好睇家長想要 ...

thanks yy13

bluefriend,

唔好意思, 因呢排我細佬結婚, 有好多野攪, 所以遲左覆你.

1. 上個星期的嘉年華活動中,我見到很多小學同學(>50%)都好肥仔. 唔知點解? 因為飯堂煮d野很好吃?
---> 有50% 咁多?! 以我日日湊返學所見應該無咁多, 同埋有都係偏向高小多D. 以我地P4, 隔離班都係約1-2個, 我仔班就多D, 有3個肥仔, 其中1個係我仔   其他同學肥我唔知咩原因, 我仔就一定唔關學校事, 因為我都食過學校飯, 份量唔多, 味道就一定係3低1高=我覺得好淡添 如果你問我仔點解肥, 主要原因都係家長/屋企問題. 我仔好揀食, 唔鍾意食就食好少, 鍾意食就食得仲多過我, 再加上運動少 + 遺傳 (我同我老公都係肥), 所以就變左肥仔

2.  小朋友在學校是否要成績好或品德好才可以代表學校參加校外比賽呢?
---> 一定唔係成績好, 因為學校不嬲都唔會以成績行先, 又以我仔為例   我仔成績唔太好, 但今年都第4年代表學校參加校際朗誦節, P1-P2 都無獎, 但P3 老師都仲有揀佢. 不過我覺得如果品德好, 當然被揀中機會大D.

3. 學校注重品德教育和小孩身心發展嗎?
---> 非常注重.

4. 在學校學生使用英文,普通話和廣東話的比例是多少呢?
---> 我又無特別計過比例, 我地係同學見到普通話老師就講普通話, 見到英文老師就講英文, 其他老師就講廣東話, 所以我都唔知點計比例.

原帖由 bluefriend 於 11-11-16 14:40 發表
hi yy13, 你好. 可否幫我回答以下問題嗎?

3 ...

版主你好!
我想問功課量多唔多, 多測驗默書考試嗎?
算唔算活動教學?

原帖由 yy13 於 11-11-20 13:17 發表
bluefriend,

唔好意思, 因呢排我細佬結婚, 有好多野攪, 所以遲左覆你.

1. 上個星期的嘉年華活動中,我見到很多小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104同學(>50%)都好肥仔. 唔 ...

請問你知唔知道小學升中既情況呀?
聖三一小學派位如何??

puiyingmama

唔好咁客氣
叫我yy 就ok

根據呢度各級媽咪反映
今年考試前功課都比往年多
但以我仔P4 計
考試後又明顯少左
你預平日每科約都有2-3樣 (包改正)
星期五就會多閱讀報告/週記等

默書就每星期1次 (中文)/隔星期1次 (英文)
初小每日另要默詞語2-3個 (中/英)
英文grammar / 數學每教完2-3課就會quiz
不過就唔計入考試分
p1-p2 用活動教學

原帖由 puiyingmama 於 11-11-21 00:01 發表
版主你好!
我想問功課量多唔多, 多測驗默書考試嗎?
算唔算活動教學?

sharonjulio215

唔好意思
我自己不嬲都無乜留意派位情況
不過另一位媽咪bb2wong
佢之前答過
我copy 過黎比你睇
睇下幫唔幫到你

copy from bb2wong

[我只知去年派位入到band 1 英中都好多,剩銀禧都13人(差不多佔1/3-1/4)而且其他派位亦都錯。  基本上 每年派位結果我自己覺得都唔錯,全級大約60-70人,考2x 亦可以派到band 1 英中算好好,就算中中都唔差,大不了入聖三一中學,雖然band 2尾-band 3,我見大仔既小學同學入左去,都話校風唔差,唔係我以前想像中既band 3 咁恐怖。]

原帖由 SHARONJULIO215 於 11-11-22 15:00 發表

請問你知唔知道小學升中既情況呀?
聖三一小學派位如何??

回復 yy13 的帖子

我小朋友會2012年入讀聖三一堂讀小一, 多多指教. 我想問吓出年暑假期間有冇d咩要做可以等佢易d pick up 小一嘅生活呢? 例如要唔要train 定佢d英文數 (點睇大題目)/ 英常???

money3298 發表於 11-12-30 12:12
回復 yy13 的帖子

我小朋友會2012年入讀聖三一堂讀小一, 多多指教. 我想問吓出年暑假期間有冇d咩要做可以 ...

money3298

歡迎

在我立場
學術上
升p1/p2 真係無咩特別要做
反而我覺得升p1 咪教下d 課室規矩
因為大家黎自唔同幼稚園
有d 可能幼稚園時free 慣
鍾意出位就出位
傾計就傾計
甚至小息完左仲食野 (我仔試過)
學校p1/p2 雖然係活動教學
但某程度上都要守一d 規則
預先等佢地有d 心理準備
知道小學同幼稚園係唔同
咁到時就唔會覺得突然所有野都唔同晒

money3298  唔該晒妳呀.. 我諗第一件事可能係要train 隻仔早起... 因佢而家返下午班, 瞓到成9:00.....  發表於 12-1-4 15:46

如果由聖三幼升上小學, 要點樣報名, 係咪幼稚園要派表, 定係都要跟出面自己攞表報名呢?

引用:如果由聖三幼升上小學,+要點樣報名,+係咪幼

原帖由 susanna_sze 於 12-03-06 發表
如果由聖三幼升上小學, 要點樣報名, 係咪幼稚園要派表, 定係都要跟出面自己攞表報名呢? ...
如果讀中心幼,中心幼會係升小簡介會到派form俾家長的。

引用:Quote:原帖由+susanna_sze+於+12-03-06+發

原帖由 yyy8182 於 12-03-13 發表
如果讀中心幼,中心幼會係升小簡介會到派form俾家長的。
謝!

聖三一有聯繫中學,包括聖三一中學、何明華會督銀禧、協恩
從校網得知,所有級別都是用普通話教中文的
‹ 上一主題|下一主題