用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學(紅磡灣 ) 2012自行分配學位 - 打氣區
go

2012自行分配學位 - 打氣區

倒數仲有10日就知結果, 開始有d緊張~
所有開版大家互相打打氣, 希望一齊順利過關, yeah~

原帖由 little星星 於 11-11-11 16:19 發表
倒數仲有10日就知結果, 開始有d緊張~
所有開版大家互相打打氣, 希望一齊順利過關, yeah~

入黎打打氣先....希望大家都順利過關
成為紅馬既一份子..... !

紅馬亦進入考試週啦...同學們加加油呀 !

原帖由 kaman488 於 11-11-12 14:51 發表

入黎打打氣先....希望大家都順利過關
成為紅馬既一份子..... !

紅馬亦進入考試週啦...同學們加加油呀 !

多謝你為我們打氣呀~
我想問一問呢, 紅馬冬季校褸係唔係深藍色的?
因我今年想買件羽絨背心比阿女, 如真係派到紅馬, 我又唔想再side 錢去買多件, 所以想問一問先~

仲有, 如天氣太凍, 可以著羽絨背心返學嗎?
thanks~

little 星星
你好
我都是多5分, 因紅馬係我母校, 但我明年才申請,希望你成功,我都是家住將軍澳,
好高興認識你呀, 請多多指教~

回復 1# tmchim 的帖子

hohoho~~~

又會咁岩, 大家都係住將軍澳~
你小朋友e+讀緊邊間幼稚園呀?!
我阿女就係聖三一堂讀緊K3, 希望佢自行派位OK 啦, 咁我就唔洗煩啦~~

坑口,保良局方王換娣今年K2.聽説從前未試過20分要抽

是否九龍城聖三一堂

原帖由 tmchim 於 11-11-18 11:32 發表
是否九龍城聖三一堂

係呀~ 係聖三一堂曾肇添幼稚園 !!

原帖由 tmchim 於 11-11-18 11:26 發表

聽説從前未試過20分要抽

希望今年同下年都唔例外啦!!!

小一自配學位下周一公布

全港各官立及資助小學將於下周一(21日)公布有關2012年9月入讀小一的學校自行分配學位取錄名單。

教育局發言人表示:「今年有45,715名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有20,795名兒童獲派此類學位。其中屬於有兄╱姊在該校就讀或父╱母在該校任職類別共9,480人,餘下11,315人則屬按『計分辦法準則』分配類別。」
http://hk.news.yahoo.com/%E5%B0% ... 8%83-084220657.html

以上的收生比例跟去年紅馬收生比例差不多:
今年全港收生(甲組:乙組)比例:9480:11315=45.6:54.4
去年紅馬收生(甲組:乙組)比例:28:35=44.4:55.6

不知道今年會不會也是這個比例呢?星期一就知道了。等着看吧!

明年九月升讀小一學生有 45,715人,比去年增加約 2,700人,下周一將公佈「小一自行分配學位」結果。教育局表示,今次有 20,795人成功取得小一學位,成功率為 45.5%,較去年下降 2%,創 14年新低。

創 14年新低<---

今年紅馬收生(甲組:乙組)比例:50:25 :(

原帖由 pandabonita 於 11-11-21 09:50 發表
今年紅馬收生(甲組:乙組)比例:50:25 :(

今早去了紅馬註冊, 校務ee話20分收晒, 仲有15分既小朋友入到添 ~

註冊了, 安落晒~

咁早啊!我也幫囡囡註了冊。校務ee話收咗幾個15分ge,希望不要打破記錄,不要讓15分的家長們失望!

原帖由 little星星 於 11-11-23 10:51 發表

今早去了紅馬註冊, 校務ee話20分收晒, 仲有15分既小朋友入到添 ~

註冊了, 安落晒~

回覆 14# uglyduckling 的文章

恭喜曬...正式成為紅馬一份子

thank's  little 星星 希望不要打破記錄.

原帖由 uglyduckling 於 11-11-23 11:19 發表
咁早啊!我也幫囡囡註了冊。校務ee話收咗幾個15分ge,希望不要打破記錄,不要讓15分的家長們失望!

e...你我女兒咪有機會成為同學仔囉 !! hehe~~

希望*如果唔得便麻煩*因我無谷囡去考直資*

原帖由 tmchim 於 11-11-23 14:18 發表
希望*如果唔得便麻煩*因我無谷囡去考直資*

我都係...咩學校都冇考, 連阿女幼稚園既小學我都冇比留位費添, 真係一心一意入紅馬啦~

不過真係估唔到今年咁..誇張姐~~

所以有點擔心